Ana Sayfa > Ekoloji > Muğla ormanlarının yüzde 60’ına maden arama ruhsatı verilmiş!

Muğla ormanlarının yüzde 60’ına maden arama ruhsatı verilmiş!

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla’nın orman alanlarının yüzde 60’ına maden arama ruhsatı verildiğini açıkladı.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nın 4. Belediyeler Buluşması’nda; “Muğla’nın orman alanlarının yüzde 60’ına maden arama ruhsatı verilmiş, yerel yönetimlerin bununla ilgili hiçbir yetkisi yok. Nereye verildiğini biz sonradan araştırarak öğreniyoruz” dedi.

Bodrum Belediyesi’nin ev sahipliğinde geçen hafta sonu ‘İklim Nötr Şehirler Hedefinde Adil Geçiş’ temasıyla düzenlenen Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nın 4’üncü Belediyeler Buluşması’nda konuşan Başkan Gürün, yerel yönetimlere daha fazla yetki ve kaynak verilmesi gerektiğini aktardı. Gürün, şöyle konuştu:

“BODRUM ŞANTİYE HALİNE DÖNÜŞTÜ”

“Devletin yetkili kurumlarıyla birlikte nüfus artışının olumsuz etkilerine karşı gerekli önlemelerin alınması gerekiyor. Şehrimizde birçok nokta özellikle Bodrum, şantiye haline dönüştü. Daha önce yapılan planlar nedeniyle ilçe belediye başkanlarımızın bu planlara ‘dur’ demesi de mümkün değil. Bu planlar belediye başkanı tarafından değil, diğer kurum, kuruluşlar ve özellikle Bakanlıklar tarafından yapılıyor. Bu planlara karşı belediyeler olarak biz hukuki yönden mücadele etmeye çalışıyoruz. Bu düzenin değişmesi gerekiyor.

“ORMAN ALANLARIN YÜZDE 60’INDA MADEN ARAMA RUHSATI VAR”

Şehrimizin bütün kıyıları Bakanlık tarafından planlıyor. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak zararlı olacağını düşündüğümüz konularda dava açıyoruz. Bu yeterli mi tabii ki değil. Muhakkak süreçte yerel yönetimlere yetki ve kaynak aktarılmalı. Ama denetimi çok iyi yapılmalı. Yanan ormanlarımız ciğerlerimizi de yaktı. Yüzde 68 olan orman varlığımız yüzde 60’a düştü. Muğla’nın orman alanlarının yüzde 60’ında maden arama ruhsatı var. Ama ormanların yüzde 60’ına maden arama ruhsatı verilmiş, yerel yönetimlerin bununla ilgili hiçbir yetkisi yok. Nereye verildiğini biz sonradan araştırarak öğreniyoruz ve onunla ilgili çaba sarf ediyoruz.”

Yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanılması açısından yatırımlarını sürdürdüklerini vurgulayan Gürün, sözlerini şöyle noktaladı:

“MÜMKÜN OLAN TÜM PROJELERDE ELEKTRİK ÜRETİYORUZ”

“Çevrenin korunması için yedi tane çöp depolama alanı ile hizmet vermeye devam ediyoruz. Bunun beş tanesinde ayrıştırma yapıyoruz ve metan gazından elektrik üretiyoruz. Çöp depolama alanlarımız enerji üretimine göre düzenlenmiş ve elektrik üretimine devam ediyor. Ayrıca güneş enerjisine de yatırım yapmaya çalışıyoruz. 2013 yılında Muğla Belediyesi döneminde TEDAŞ’tan ilk ruhsatı alan, kurduğumuz güneş tarlasından Türkiye’de ilk ruhsatlı yer uygulamasını başlatan belediye olduk. Şu anda mümkün olan tüm projelerde elektrik üretimine devam ediyoruz. Bodrum ve Muğla otogarları ile Bodrum’daki hizmet binamızın çatısında, mezbaha tesisimizde, geçici hayvan bakımevimizde kurduğumuz sistemle elektrik üretiyoruz. Ayrıca şu anda 40 dönümlük bir alanda güneş enerjisi üretimi için projemiz hazır. Buradan önemli bir kazanç elde edip su idaremizin elektriğini karşılayacağız. Ayrıca Marmaris Atatürk Barajı üzerine kurmak istediğimiz sistem ile buradan hem elektrik üreteceğiz hem de suyun buharlaşmasını azaltacağız.”

Halk TV