Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Kirazlıyayla kadınları yalnız değildir, derhal serbest bırakılmalıdır!

Kirazlıyayla köyünde yapılmak istenen flotasyon ve atık tesisine karşı mücadele eden köylü yurttaşlar ile kadınların bu sabah ifadeye çağrılarak gözaltına alınması istenmesi ile ilgili bir açıklama yapan Ekoloji Birliği, doğaya ve yaşam alanlarına sahip çıkmanın meşru bir hak olduğunu belirterek “Kirazlıyayla halkı ve kadınlarının yanındayız” dedi. Ekoloji Birliği açıklamasında baskılara son verilmesi ve gözaltındakilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Bursa Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde yapılmak istenen flotasyon ve atık tesisine karşı mücadele eden köylü yurttaşlar ile kadınların bu sabah ifadeye çağrılarak gözaltına alınması ile ilgili bir açıklama yapan Ekoloji Birliği, doğaya ve yaşam alanlarına sahip çıkmanın meşru bir hak olduğunu belirterek “Kirazlıyayla halkı ve kadınlarının yanındayız” dedi. “Kirazlıyayla kadınları yalnız değildir” denilen Ekoloji Birliği’nin açıklamasında, yaşam alanlarına sahip çıkanlar yerine doğayı katledilenlerin engellenmesi gerektiği vurgulanarak, baskılara son verilmesi ve gözaltındakilerin serbest bırakılması çağrısında bulunuldu. Ekoloji Birliği‘nin bugün yaptığı açıklama şöyle:

KİRAZLIYAYLALI KADINLAR YALNIZ DEĞİLDİR, ACİLEN SERBEST BIRAKILMALIDIR!

Bursa’nın Yenişehir İlçesi’nin Kirazlıyayla Köyü’nde Meyra Şirketi’nce yapılmak istenen Flotasyon ve Zenginleştirme Tesisine karşı mücadele eden köylü kadınlar ve bir grup köylü bu sabah güvenlik kuvvetlerince ifadeye çağrılmıştır.  İfadelerin ardından Gülizar Canbaz, Emine Çip, Hatice Kara, Nermin Çetin ve Kaniye Karasu gözaltına alınırken, Ferhat Fındıl, Ömer Güler, Muhammed Çakır ve Hüseyin Tekin serbest bırakılmıştır. Yenişehir Jandarma Karakolu’nda bekletilen kadınların öğleden sonra savcılığa çıkartılması beklenmektedir. Köylülerin şirketin şikayeti üzerine ifadeye çağrıldığı anlaşılmaktadır.  Köylü kadınlar dün akşam saatlerinde tesiste çalışan beton mikserinin, mikserde kalan atıkları göle boşaltması ve kirletmesi nedeniyle tepki göstermişti.  Hayvanlarını suladıkları ve bahçelerine su aldıkları göletin kirletilmesine karşı çıkan köylüler durumu jandarmaya bildirmiş ve göleti kirleten şirket yetkilileriyle tartışmıştı. Tartışma sırasında şirket görevlilerinin köylülere hakaret ve tehdit ettiği ve kışkırtıcı tavırlarda bulunduğu öğrenilmiştir.

Dünya Çevre Günü nedeniyle 7 Haziran Pazar günü Bursa Çevre Platformu’nun bölgede yapacağı basın açıklamasına Platform temsilcilerinin katılımını engellemek için yollar kesilmiş ve köye çıkış engellenmiş, yalnızca CHP Bursa milletvekili Nurhayat Alaca’nın geçmesine izin verilmişti. Bunun üzerine Kirazlıyaylalı kadınlar ve köylüler jandarma engelini aşıp kilometrelerce yürüyerek Platform üyelerinin yanına gelerek basın açıklamasına katılmıştı.

Kirazlıyaylalı kadınların gözaltına alınmaları kabul edilemez. Köylü kadınlar acilen serbest bırakılmalıdır. Ülkenin her yanında mücadelenin en önünde olan kadınlara karşı yıldırma ve gözaltı politikalarına karşı çıkıyoruz.  Aydın’da köylü kadınlara verilen para cezaları da bu baskıların bir örneğidir.

Kirazlıyaylalı kadınların gözaltına alınmasının ardında yatan gerçek, kadınların önde olduğu Kirazlıyayla direnişinin kırılmak istenmesidir. Kadınlara ve yaşam savunucularına yönelik bu tür baskı ve saldırılar bizi yıldıramaz ve mücadelemizden vaz geçiremez.

Gözaltına alınması gerekenler kadınlar ve köylüler değil, usulsüz ve izinsiz çalışan, göleti kirleten ve köylülere hakaret eden şirket görevlileri ve yetkilileridir. Ekoloji Birliği olarak Kirazlıyaylalı kadınların ve köylüleri yanındayız ve acilen serbest bırakılmalarını ve istiyoruz.