Ana Sayfa > Ekoloji > MAPEG Efemçukuru Altın Madeni İle İlgili Bilgi Verecek | Özer Akdemir

MAPEG Efemçukuru Altın Madeni İle İlgili Bilgi Verecek | Özer Akdemir

Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, Efemçukuru’ndaki altın madeni ile ilgili Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün (MAPEG) yanıtsız bıraktığı bazı sorulara yanıt verilmesini istedi.

İzmir Konak Meydanına kuş uçuşu 20 km uzaklıkta işletilen Efemçukuru Altın madeninin bölgede yaptığı yeni sondaj çalışmaları ile ilgili haberimiz kaynak gösterilerek Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG)’ne Bilgi Edinme Kanunu gereği sorulan sorular yanıtsız kalmıştı. MAPEG yanıtında “uzmanlarımız inceleme yaptı sorun yok” derken bazı soruları ise yanıtsız bırakmıştı.

Altın madenine karşı açılan davaların avukatı Arif Ali Cangı‘nın MAPEG’in soruları yanıtsız bırakmasına karşı Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu‘ na yaptığı itiraz sonuçlandı. Kurul bazı soruların yanıtsız bırakılsını “Bilgi verme yükümlülüğü”ne aykırı bulurken, bazı soruların ise etüt gerektirdiği için Bilgi Edinme Hakkı çerçevesinde olmadığına karar verdi.

BİLGİ EDİNME KURULU İTİRAZI KISMEN KABUL ETTİ

Kanadalı TÜPRAG şirketinin yaklaşık 13 yıldır işlettiği madenin Efemçukuru ile Kavacık köyleri arasında ve madene yakın ormanlık alanlarda yeni sondajlar yaptığına dair haberimizin yankıları devam ediyor. Haberimizi kaynak gösteren madene karşı açılan davaların avukatı Arif Ali Cangı MAPEG’e çeşitli sorular yönelterek sondaj çalışmaları ile ilgili bilgi istemişti. MAPEG’den gelen yanıtın sorulara karşılık olmadığını belirterek Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na itiraz eden Cangı’nın başvurusu kısmen kabul edildi.

“DEMOKRATİK VE ŞEFFAF YÖNETİM GEREĞİ BİLGİLERİ GÖNDERİN

Kurum ve kuruluşlar kanunla belirtilen istisnalar dışında her türlü bilgi ve belgeyi vatandaşların yararına sunmakla yükümlü olduğuna dikkat çekilen kararda, Cangı’nın bilgi taleplerinden bazılarının “demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkeleri”nin gereği olduğu dile getirildi. Kurul bu bilgilerin gönderilmesi için MAPEG’e bildirimde bulundu.

YANITLANMASI İSTENİLEN SORULAR

Cangı’nın başvurusunda yanıtlanması kabul edilen sorular şunlar;

2- Söz konusu altın madenini işleten Tuprag A.Ş. tarafından kapasite artırımı yolunda yeni bir proje mi hazırlanmıştır?

3- Buna ilişkin MAPEG ‘den alınmış yeni arama ve/veya işletme izin ve ruhsatı var mıdır?

4- Sondaj çalışmalarının çevresel etki değerlendirmesi yapılmış mıdır?

İKİ SORU İÇİN İTİRAZ REDDEDİLDİ

Kurul (1) ve (5) numaralı taleplerinin mütalaa talebi niteliğinde olduğunu değerlendirerek bu sorularla ilgili itirazı reddetti.

1-Yeni sondaj çalışmaları neden yapılmaktadır?

5 – Yapılan faaliyetin doğal ve kulturel varlıkların korunmasına ilişkin kararlara uygunluğu denetlenmekte midir?”

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.