Ana Sayfa > Ekoloji > Erzincan’ın İliç ilçesindeki madende bir toprak kayması daha yaşandı!

Erzincan’ın İliç ilçesindeki madende bir toprak kayması daha yaşandı!

13 Şubat 2024’te toprak kayması yaşanan Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler altın madeninde bugün (27 Mayıs) yeni bir toprak kayması daha yaşandı. Olayda ölü veya yaralı yok.

Erzincan‘ın İliç ilçesinde Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat’ta siyanürlü toprak kaymıştı. Olayda 9 işçi milyonlarca metreküp toprak altında kalmıştı. 4 işçinin cansız bedenine ulaşılırken, 5 işçiyi arama çalışmaları devam ediyor.

Facianın yaşandığı İliç’te bugün (27 Mayıs) yeni bir toprak kayması meydana geldi. Anagold Madencilik’ten yapılan açıklamaya göre, 13 Şubat’taki faciayla aynı sahada yaşanan toprak kaymasında ölü veya yaralı yok.

İliç‘te toprak kayması sonucu toprak altında kalan 5 işçinin cesetlerine ulaşmak için yapılan çalışmalar sırasında toprak kayması olduğu fark edildi.

Kurtarmada kullanılan vinçler bölgeden uzaklaşırken aynı yerde tekrar büyük bir toprak kayması yaşandı.

ERZİNCAN VALİSİ’NDEN AÇIKLAMA

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, olayla ilgili sosyal medya X hesabından bir açıklama yaptı. Aydoğdu, mesajında “İliç maden ocağında, JeoRadar uyarı grubundan yapılan uyarı neticesinde alan bosaltıldıktan sonra kontrollü bir şekilde, toprak parçası indirilmiştir. Kontrollü yapılan toprak indirmesi sonrası çalışmalar kaldığı yerden devam etmektedir” dedi.

“ARAMA ÇALIŞMALARINA ARA VERİLDİ, BÖLGE BOŞALTILDI”

Anagold Madencilik’in olayla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

* “27.05.2024 tarihinde saat 14.45 civarında Sabırlı Deresi yığın liç sahasında, hafif ölçekte bir toprak kayması meydana gelmiştir. Söz konusu toprak kayması, 13 Şubat 2024 tarihinde meydana gelen toprak kayması ile aynı sahada yaşanmıştır. Topuk üstü olarak isimlendirdiğimiz alandan Sabırlı Deresi’ne doğru bir akış gerçekleşmiştir.

* Bu olay sonucunda herhangi bir yaralanma ya da can kaybı yaşanmamıştır. Bölgede yapılan arama çalışmalarına güvenlik sebebiyle ara verilmiş, alan ve yakın bölgeler önlem amaçlı olarak boşaltılmıştır. Teknik ekiplerimiz konuyla ilgili incelemelerine devam etmektedir. Tüm gelişmeler kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılacaktır.”

YENİ İDDİA: “KONTROLLÜ GÖÇÜRTME DİYE BİR ŞEY YOK”

Çöpler altın madeninde yaşanan yeni toprak kaymasinı Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, “Kontrollü” diye ifade ederken Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, “Kontrollü diye bir şey yok” ifadelerini kullandı.

Toprak kaymasının ardından Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, “İliç maden ocağında, JeoRadar uyarı grubundan yapılan uyarı neticesinde, alan boşaldıktan sonra kontrollü bir şekilde, toprak parçası indirilmiştir” açıklamasında bulundu.

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu ise, Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu’nun açıklamalarına tepki göstererek, kontrollü göçertme diye bir şey olmadığını savundu.

Aksu yaptığı sosyal medya paylaşımında, “İliç’te kontrollü göçertme diye bir şey yok. Liç yığının üstünden eski konteyner bölgesinde yığın altındaki madencileri çıkarmaya yönelik çalışılırken tepeden kayma hareketliliği sezilip saha boşaltılıyor. Sevindirici olan tek şey şansa kimsenin burnunun kanamamış olması” ifadelerini kullandı.

Ajanslar

Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.