Ana Sayfa > Bildiriler > Malatya Çevre ve Kültür Platformu kuruldu

Malatya Çevre ve Kültür Platformu kuruldu

Malatya ili sınırları içerisinde meydana gelen çevre sorunlarına ve ekolojik tahribata karşı mücadele eden aktivistler Malatya Çevre ve Kültür Platformu (MAL-ÇEP) çatısı altında bir araya geliyor.

Platform tarafından yapılan açıklamada “Bu platform doğamızın tahribatına karşı yaşamı savunma irademizi daha da güçlendireceği bir zemin olacak” ifadeleri kullanıldı.

‘Gücümüzün farkındayız’

“Haklı olduğumuzun ve hukuksuz talan örgütlenmesine karşı meşru müdafaa gücü olduğumuzun sonuna kadar bilincinde, gücümüzün farkındayız” diyen platform, MAL-ÇEP ile bu gücü daha ortak ve daha koordineli hale getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Siyaset üstü bir zeminde hareket edeceklerini belirten Malatya Çevre ve Kültür Platformu şunları söyledi:

• Bizler, doğanın tahribatını değil, doğanın kanunlarıyla yaşamak için mücadele edenleriz.
  • Bizler, su kaynaklarımızın, havzalarımızın, ormanlarımızın, şirketlere ve sermayenin insafsızlığına devredilmesine izleyici kalmayacağız. Havamızı, dere, göl ve toprağımızı kirletenlere ve buna izin verenlere karşı mücadelemizi yükselteceğiz. Tarım alanlarımızın amaç dışı kullanımına karşı mücadele vereceğiz.

‘Doğa hastalanırsa insanlık ölür’

• Bizler; dağların, vadilerin, su havzalarının, ormanların , suyumuzu, toprağımızı, havamızı kirlettirmemekte kararlıyız. Çünkü biliyoruz ki; doğa hastalanırsa insanlık ölür.
  • Doğadaki dengenin bozulmasının, iklim değişikliğinin, yok olup giden türlerin, kültürel değerlerin kaybının, milyonlarca canlının yaşamını yok eden savaşların, insanoğlunun hırsından kaynaklandığını biliyoruz.
  • Yaşamımızın özünde doğa ile birlikte var olmanın yattığını biliyoruz. doğamızı yıkım projelerine karşı savunmaya kararlıyız.
  • Bizler, yaşanabilir bir çevre, ülkemiz için temiz hava, temiz su, temiz toprak isteyen yurttaşlar olarak; yaşam ve doğadan yana bir dünya özlemimizden asla vazgeçmeyeceğiz.
  • Mücadele yol ve yöntemlerini MAL-ÇEP katılımcıları olarak verilecek kararlar doğrultusunda geliştireceğiz.

Malatya Çevre ve Kültür Platformu özel ve tüzel kişilerin katılımına açık olarak planlandı. Gönüllülüğün esas olduğu platformda kararlar kurucular ve katılımcıların katılımı ile şekillenecek. Platform tarafından yapılan açıklamada tüm Malatyalılar bu platform altında birleşmeye çağrıldı ve  “MAL–ÇEP’te buluşalım, yaşamı birlikte savunalım” ifadeleri kullanıldı.

Malatya’nın dört bir yanı maden işgali altında

Ağustos ayının ortalarında Arguvan, Arapkir ve Hekimhan ilçelerinin kırsal kesiminde binlerce noktada maden arama için işaretlemeler ve sondaj çalışmaları yapılmaya başladı.

Yapılan çalışmalara tepki gösteren Malatya Çevre ve Kültür Platformu yayınladığı açıklamada “Bu coğrafya doğal güzelliği ile doğasındaki endemik bitki çeşitliliğiyle olağanüstü bir zenginliğe sahiptir. Burası doğası talan edilecek bir yer değil, korunacak olan bir yerdir” ifadelerini kullandı.

354 endemik bitki türü bulunuyor

Binlerce yılda oluşan ekosistemin madenlerle yok edildiği belirtilen açıklamada “İçme suyu havzalarını, yer altı su kaynaklarını ve doğal yaşamı tehdit eden madenler; çevreye, doğaya, ormanlara, su kaynaklarına, tarım ve hayvancılık alanlarına, tarihsel ve turistik alanlara, yaşam alanlarına, canlı ve insan sağlığına telafisi imkansız zararlar vermektedir” ifadelerine yer verildi.

Malatya ilinde 354’ü endemik olmak üzere kayıtlı toplam 1890 bitki türü bulunuyor. İl ve çevresindeki mevcut maden ocakları ve yeni yapılan arama çalışmaları ise buradaki zengin biyoçeşitliliğe tehdit oluşturuyor.

Malatya Çevre ve Kültür Platformu’ndan Malatya ve çevresindeki Elazığ ve Sivas illerinde devam eden maden faaliyetlerine ve arama çalışmalarına ilişkin yapılan açıklamada “Üç ili kapsayan ve etkilediği bölgede yaşayan insanların bu ortak sorun etrafında birleşerek ortak bir platform oluşturmaları gerekir. Bu ortak platformla gücümüzü de birleştirerek ortak mücadeleye dönüştürmeliyiz” denildi.

Madenlerin yaşamlarını tehdit ettiğini belirten MAL-ÇEP, “Havamıza, suyumuza, toprağımıza ve yaşamımıza sahip çıkıyoruz. Bölgemizde vahşi madencilik istemiyoruz. Bölgemiz ortak, derdimiz ortak, mücadelemiz de olsun ortak” çağrısında bulunuldu.