Ana Sayfa > Haberler > Çambükü köylüleri bir kez daha kazandı

Çambükü köylüleri bir kez daha kazandı

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyü sakinleri, mera alanlarına yapılması planlanan OSB’ye karşı uzun süredir verdikleri mücadeleyi kazandı.

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyüne yapılmak istenen organize sanayi bölgesine (OSB) karşı direnen köylüler kazandı. Samsun 3.Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen kararla proje kesin olarak iptal edildi, itiraz yolu ise kapandı.

“Adalet yerini buldu” diyen Çambükü Köyü Avukatı Mehmet Celep, “OSB iptal davası bizim ana davamızdı. Köyün arazisinin yaklaşık yüzde seksenini kapsayan OSB kararı mahkeme tarafından iptal edildi. Köyün ekip biçtiği arazinin tarla ve mera vasfı iptal edilmiş, köyün arazisinin yüzde sekseni OSB yapılması için köylünün elinden alınmıştı. Buranın mera ve tarla vasfı değiştirilerek arazi Sanayi ve Ticaret Bakanlığına devri yapılmış ve bakanlık da buraya OSB yapılması için gereken işlemleri başlatmıştı. Mahkeme bölgenin birinci dereceden tarım alanı olduğunu, alternatif OSB alanları araştırılması gerektiğini, Amasya’da bulunan mevcut OSB’lerin genişletilme durumlarının olabileceğine vurgu yaptığı kararında tam da beklediğimiz kararı verdi. Bölge İdare Mahkemesi işini layıkıyla yaptı. Köyde şu an kutlama var, bayram havası var.” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyünde neredeyse köyün tamamını kapsayan OSB inşasına karşı köylülerin mücadelesi sürüyor.

Köylüler 790 dönüm olarak planlanan OSB’den geriye sadece köy evlerinin kalacağını söyleyerek, hayvanlarını otlatıp ekin ekecekleri “bir karış topraklarının” dahi kalmadığını belirtiyor.

Köylüler henüz yargı süreci devam ediyorken meralara iş makinelerinin girdiğini, tarlalardaki mahsullerin sürüldüğünü ve binlerce meyve ağacının kesildiğini anlatarak, yaşam haklarının gasp edildiğini söylüyor.

Amasya Valiliği ise hukuka aykırı hiçbir işlem yapılmadığını ve OSB alanına çevrilen arazilerin zaten kamu arazisi olduğunu savundu.

İlgili haber için tıklayınız: OSB’ye Tepki Gösteren Köylüler Asfalt Sürüp Buğday Attılar

Amasya Valiliği 2021 yılı başlarında Çambükü Köyü’nün de dahil olduğu 790 dönümlük arazide Organize Sanayi Bölgesi yapma kararı aldı. Bu sebeple köye ait meraların vasfı ve çevre planı değiştirildi, 32 dönümlük özel tapulu alan acele kamulaştırma ile hazineye aktarıldı.

Buna karşı köylüler Samsun idare mahkemelerinde üç ayrı dava açarak hem hukuki hem de fiili mücadele başlattı. Biri istinafta olmak üzere üç dava da hala sürüyor ancak şimdiden arazideki ağaçların peyderpey kesildiği, ekili tarlaların sürüldüğü ve hayvanlarını otlatan köylülerin arazilerden çıkarıldı.

Çambükü Köyü’nün temel geçim kaynağı hayvancılık. Köyde 1.567 büyükbaş ve küçükbaş hayvan bulunuyor.

Destek Çığ Gibi Büyüyor: Ekoloji Birliği’nden destek ziyareti ve basın açıklaması

OSB arazisine katılan meraları geri alabilmek için açılan davadaki bilirkişi heyeti, ilgili arazilerin mera vasıflarının korunması gerektiğini söyledi:

“Organize sanayi bölgesi yapılacağı gerekçesiyle meralardaki tahsis amacı değişikliğinin; çevreye, tarım ve hayvancılığa etkileri, uzun dönemli kamu yararı, Çambükü Köyü’nün tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile mera ihtiyaçları, mevcut ve yeni tahsisi yapılan mera parsellerinin durumu ve yetersizliği değerlendirildiğinde, uygun olmadığı kanaatine varılmıştır.”

Öte yandan bilirkişi heyetindeki bir üye, köydeki mera arazilerinin bugüne dek hem bazı resmî kurumlar hem de yerel halk tarafından mera vasfı dışında kullanıldığı tespitine de yer verdi.

Köylüler, henüz bilirkişi keşfi dahi yapılmadan meraların iş makineleriyle tahrip edildiğini ve hukukun ihlal edildiğini savunuyor.