Ana Sayfa > Bildiriler > Karaburun’un tek sulak alanı İris Gölü’ne şimdi de GES tehdidi geliyor

Karaburun’un tek sulak alanı İris Gölü’ne şimdi de GES tehdidi geliyor

Karaburun’un 2019’da Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilmesi bile ekolojik yıkımı durduramadı. Karaburun’un tek sulak alanı olan İris Gölü bu sefer de güneş enerji santralleri nedeniyle tehdit altında.

Karaburun’un 2019’da Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilmesi bile ekolojik yıkımı durduramadı. Karaburun’un tek sulak alanı olan İris Gölü şimdi de güneş enerji santralleri (GES) nedeniyle tehdit altında. Geçtiğimiz yıl yazlık konut yapımı için kurutulmak üzere kanallar açılan, Karaburunluların tepkisi sonrası su boşaltma işlemi durdurulan göle bu sefer de güneş termal enerjisi (GES) inşaatlarının zarar verdiği dile getiriliyor. Karaburun için çok vahim bir durum olduğunu ifade eden Karaburun Kent Konseyi ÖÇKA sürecini yaşarken bölgedeki yeni gelişmeler hakkında basın ve kamuoyuna açıklamalarda bulundu.

Karaburun Kent Konseyi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

TAHRİBAT UYDU GÖRÜNTÜLERİNDEN ANLAŞILIYOR

Karaburun/Küçükbahçe Mahallesi’nde GES proje sahası olarak seçilen alan, uydu görüntülerinden de görüleceği üzere yoğun orman alanı iken, bugün bu ormanın traşlandığı ve toprağın da sıyrılması ile bölgenin ekosisteminin büyük tahribata uğradığı görülmektedir. Bilindiği gibi, orman ile ağaç topluluğu aynı anlam taşımamaktadır. Orman; yüzlerce senede oluşan bir ekosistemdir. Küçükbahçe’de traşlama ve toprak sıyırma işlemleriyle bölgenin ekosistemine büyük darbe vurulmuştur. Yoğun çam ormanın bulunduğu bölgede kesilen çamlar dere yataklarına yatırılarak üzerleri traşlanan toprakla kapatılmıştır. Bölgede yangından mal kaçırırcasına hummalı bir çalışma sürdürülmektedir. İlgili Bakanlık kurumlarıyla yapılan yazışmalar sonucunda Sevtur Turizm ve Ticaret A.Ş’nin Karaburun GES Projesi ile ilgili olarak Bakanlık tarafından verilmiş bir ÇED kararı veya yürüyen bir ÇED sürecinin olmadığını da biliyoruz.

EKOLOJİK YIKIMA YOL AÇACAK KAZIKLAR ÇAKILMAYA BAŞLANDI

Bugün bölgede büyük bir ekolojik yıkıma neden olan projenin kazıkları çakılmaya başlanmıştır. Tüm itirazlara rağmen “dediğim dedik” tavrı inatla sürdürülmektedir.

Güneş enerji santrali proje sahası, sit alanı içerisinde olmamakla birlikte İris gölünü içerisine alan birinci derece sit alanına bitişiktir. Proje sahası aynı zamanda Karareis barajının drenaj kanalına da bitişiktir. Proje sahası İris gölü sınırına yaklaşık 500 metre mesafededir. Proje alanının yarısı kadarı ise İris Gölü sınırına 500-1000 metre arasında kalan bölge içerisindedir.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUYORUZ

Devlet erki adına, karar verme yetkisini kullanan ilgililerden, tamamen yıkıma uğrayan 300.000 m2 lik alanın hesabını kimin vereceğini öğrenmek istiyoruz. Ekolojik değeri devlet belgesi olarak tescillenmiş olan Karaburun Yarımadası’nın, bu değerli doğa hazinelerini yok edecek bir biçimde talancı sermaye yatırımlarına bırakılmasına Yarımada’da yaşayanlar olarak razı değiliz.

İris Gölü ve Karareis Barajı’nı, yok oluş noktasında tehdit altında bırakan, yaratacağı ekolojik yıkım konusunu hiç umursamayan bu “proje” hakkında suç duyurusunda bulunuyor ve ÖÇKB sürecini denetleme yetkisini üzerine alan T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı; ÖÇKB ilanının gereklerini yerine getirmeye bir kez daha davet ediyor ve Sevtur Turizm ve Ticaret AŞ.’nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine aykırı ve suç teşkil eden yatırımının acilen durdurulmasını tekrar talep ediyoruz.

KARABURUN KENT KONSEYİ