Ana Sayfa > Haberler > Mahkeme Orhanlı’da jeotermal sondajına ÇED gerekli değildir kararını iptal etti | Özer Akdemir

Seferihisar Orhanlı köylülerini sevindiren bir karar geldi. Mahkeme, jeotermal sondajı için verilen ÇED gerekli değildir kararını iptal etti.

Türkiye’nin ilk “Sakin Şehri” (Citta Slow) olarak bilinen İzmir‘in Seferihisar ilçesinde zeytinlik ve meyve bahçelerinin ortasında yapılmak istenen jeotermal sondaj kuyuları için İzmir Valiliği tarafından verilen “ÇED Gerekli değildir” kararının yürütmesi mahkeme tarafından durduruldu. Orhanlı köylülerinin yaşam alanlarını savunmak için, jeotermal sondaj çalışmalarına karşı başlatmış olduğu hukuk savaşını kazandı.

Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş (Karel) tarafından yaşam alanları, mandalina ve zeytin bahçeleri içinde yapılan JES çalışmalarına  karşı 106 yurttaş ve çeşitli kurumlar tarafından açılan davayı gören İzmir 3. İdare Mahkemesi uyuşmazlığı çözümü için yapılan bilirkişi keşfi raporunu kararına dayanak yaptı.

BİLİRKİŞİ RAPORU JEOTERMALİN SAKINCALARINI ORTAYA KOYMUŞTU

Bilirkişi incelemesi sonrası hazırlanan raporda özetle; ÇED dosyasının yetersiz olduğu, oluşabilecek çevre sorunlarını önleme veya hafifletme çalışmalarının yeterli içerikte olmadığı, projenin çevreye olumsuz etkilerinin kaçınılmaz olduğu, yüzey ve yeraltı sularının kirlenme potansiyelinin bulunduğu gibi noktalara dikkat çekildiğine vurgu yaptığına mahkeme, bilirkişi raporuna valilik ve şirket tarafından yapılan itirazları ise yerinde bulmadı.

İTİRAZ YOLUNU KAPATTI, YÜRÜTMEYİ DURDURDU

Mahkeme heyeti oybirliği ile verdiği kararında “…bilirkişi raporunun değerlendirmesinde yüzey ve yeraltı sularıyla tarımsal ürünlerin ve toprakların kirlenmesi potansiyeli olduğu, sondaj alanının yerinin doğru olmadığı, alternatif alan araştırması yapmadığı, gürültü yönünden parsele en yakın yerleşim alanına yasal sınırın üzerinde etkisi olacağı, sondaj kuyularının yerleşim yerlerine yakın olması nedeniyle ağır metallerin ve çıkan gazların çevreye ve halk sağlığına zararlarının tam oyarak değerlendirilmediği…” gibi gerekçeleri sıralayarak ÇED gerekli değildir kararında hukuka uyarlık görülmediği dile getirildi.

Mahkeme işlemin niteliği ve çevreye etkileri dikkate alındığında telafisi güç zararların doğumuna yol açabileceğine vurgu yaparak aynı zamanda itiraz yolu kapalı olmak üzere yürütmenin durdurulmasına hükmetti. Mahkeme kararını köylüler sevinçle karşıladı.

Orhanlı köylüleri jeotermal sondaja karşı seslerini duyurmak için defalarca eylem yapmıştı.

Evrensel