Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Madran Dağı’nda orman katliamı: Topçam Köyü’ndeki maden ocakları için asırlık çam ağaçları kesildi

Madran Dağı’nda orman katliamı devam ediyor. Eysim Madencilik şirketinin Topçam köyü yakınındaki maden ocağını genişletme çalışmaları sırasında yüzlerce yıllık sarıçam ağaçları kesildi. AKP’li meclis üyesinin şirketi asırlık çam ağaçlarını kesti, maden ocakları için asırlık çam ağaçların kesilmesine yöre sakinleri tepkili.

AKP’li Çine Belediye Meclis Üyesi Muhammet Demir’in sahibi olduğu Kuvars Maden İşletmesi’nin (Eysim Madencilik) sorumluluk alanındaki asırlık çam ağaçlarının kesilmesi köylüleri isyan ettirdi.

Sözcü’nün haberine göre, haftada iki gün kontrolsüz patlatma yapılan maden sahasında 5 gün önce kesim yapıldığı, köylülerin müdahalesi üzerine kesimin durdurulmasından iki gün sonra ise kesim yapılan bölgede yangın çıktığını ifade eden ÇİYAP dönem sözcüsü Ahmet Uslu, “Madran Dağı’nın geleceği tehlikede, yakamadılar kesmeye başladılar. Şirketler bölgenin peşini bırakmıyor, arsız bir şekilde üstüne gidiyor” dedi.

MADRAN DAĞI TEHLİKEDE

Madran dağının yamacındaki köylerinde Türkiye’nin en kaliteli ve sağlıklı Topçam ve Madran suyunun çıktığı kaynağın hemen üstünde patlatmalı maden ocaklarının olmasına isyan eden ÇİYAP sözcüsü Uslu, “Maden için ormanlar acımasızca yok ediliyor. 5 gün önce çam ağaçları kesilmeye başlanınca köylülerin müdahalesi ile kesim durduruldu.

İki gün sonra bölgede yangın çıktı, ortalık nemli olduğu için yangın büyümeden söndürüldü. Bugün sabah saatlerinde de yine aynı bölgede orman ağaçlarını kesmeye başladılar.  Bu çam katliamını da köylüler sabah saatlerinde tepki göstererek durdurdu. Şirket peşini bırakmıyor, arsız bir şekilde üstüne gidiyor. Bu girişimler bu yaz Madran Dağı’nın tehlikede olduğunu gösteriyor. Madran Dağında bir yangının çıkacağını söylemek için falcı olmaya gerek yok” ifadelerini kullandı.

KÖYLÜNÜN YETERİNCE GÜCÜ YETMİYOR

Maden şirketlerinin siyasi partilere ekonomik yardımları ve bürokrasi ile ilişkileri nedeniyle istediklerini yaptıklarını öne süren Uslu, “Maden şirketlerinin sahipleri tüm partilerin ilçe örgütlerine ekonomik yardım yaptıkları ve önerdikleri isimleri yönetici seçtirdikleri için partilerden ses çıkmıyor. Örneğin ağaç kesen bu madenin sahibi AKP’li meclis üyesi, muhasebe müdürü ise CHP ilçe yöneticisi.

Dilekçe veriyoruz, avukatlarımız mahkemelerde, resmi dairelerde girişimlerde bulunuyor, ancak sonuç alınamıyor. Kontrolsüz yapılan patlatmalarda  vatandaşların mağduriyeti ile ilgili haberler çıkınca, Valilik, yerleşim yerlerine çok yakın alandaki patlatma izinlerini iptal etti. Maden sahibi Ankara’ya gidip AKP’li milletvekilleriyle fotoğraf çekip sosyal medyada paylaştı, üç gün sonra yerleşim yerlerine bu kadar yakın noktada patlatma yapılması yasalara aykırı olmasına karşın, yine patlatma izni aldı” şeklinde konuştu.