Ana Sayfa > Bildiriler > Büyüknohutçu cinayetinin üstü örtülmek isteniyor! | Özer Akdemir

Büyüknohutçu cinayetinin üstü örtülmek isteniyor! | Özer Akdemir

Antalya’da 2017 yılında kiralık bir katil tarafından katledilen yaşam savunucuları Büyüknohutçu çiftinin avukatı ve kızı, cinayetin üstünün örtülmek istendiğini belirtti.

Finike’de 9 Mayıs 2017 tarihinde kiralık bir katil tarafından katledilen yaşam savunucuları Ali Ulvi ve Asin Büyüknohutçu çiftinin avukatı ve kızı açıklama yaparak cinayetin üstünün örtülmek istendiğini belirttiler. Cinayetin üzerinden beş yıl geçmişken azmettiriciler yönünden dosyanın genişletilmediğini aktaran Büyüknohutçu’ların avukatı Tuncay Koç, “Büyüknohutçular davasının üstü örtülmek istenmektedir. Baştan beri dosyada “gizli bir el”, delilleri karartamaya çalışmıştır” açıklaması yaptı.

KATİLİN MEKTUBU AZMETTİRİCİ OLARAK MERMER OCAĞI SAHİBİNİ İŞARET EDİYORDU

Ali Ulvi ve Aysin, Finike’de mermer ocakları için yok edilen sedir ormanlarını kamuoyuna duyurmuştu. Çift, yöre halkında çevre bilincini oluşturmaya çalışıyor, doğayı tahrip eden mermer ocaklarına karşı mücadele veriyordu. Açtıkları dava sonucunda da bir mermer ocağının kapatılmasını sağladılar.

9 Mayıs 2017’de ise Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu çifti, Kızılcık Yaylası’ndaki evlerinde ölü bulundu. Bölgeye yeni taşınmış olan Ali Yamuç adlı kişi gözaltına alındı ve üç gün sonra tutuklandı. Yamuç cinayeti üstlenerek, “para için” yaptığını söyledi. Bir hafta sonra, katil Ali Yamuç’un eşine bir mektup yazdığı ortaya çıktı. Ali Yamuç’un adıyla yazılmış ve yine onun tarafından imzalanmış mektupta bir mermer ocağı sahibini suçlayarak “Bana vaat ettiğiniz ödemeyi yapın. ‘Öldür paranı hemen vereceğiz’ diye vaatlerde bulunup, neyi bekliyorsunuz? 10 gün içerisinde param gelmez ise görüşürüz. İpleriniz cebinizde haberiniz olsun” yazıyordu. Bu mektup nedeniyle Fatma Yamuç da cinayete iştirak suçuyla tutuklandı. Ancak, soruşturma derinleştirilmedi. Ali Yamuç, gerçekten katil ise kimlerle bağlantısı olduğu ortaya konulmadı, cep telefon kayıtları ayrıntılı araştırılmadı…

Fotoğraf: Büyüknohutçu ailesi

KATİL ZANLISI ‘İNTİHAR ETTİ’, DOSYA KAPATILDI

Zanlı Ali Yamuç, kaldığı Elmalı Cezaevinde can güvenliği olmadığı için naklini istedi ve isteği üzerine daha güvenli olduğu söylenen Alanya L tipi cezaevine nakledildi. 20 Eylül 2017’de, Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde Ali Yamuç ölü bulundu. Alanya Savcılığı’nın hazırladığı rapora göre, Ali Yamuç’un kaldığı koğuşun banyosunda havalandırma penceresine eşofman lastiğiyle kendini astığı belirtildi. Dosya “intihar” denilerek kapatıldı.

KATİLİN EŞİ BERAAT ETTİ

Büyüknohutçu çiftinin dava dosyasında katil zanlısı Ali Yamuç cezaevinde ölü bulunduğu için hakkındaki dava düşürüldü. Fatma Yamuç hakkında cinayete yardım etmek suçundan 17 Kasım 2017 tarihinde iddianame kabul edilerek yargılama safhası başladı. Ancak Fatma Yamuç, yargılandığı Elmalı Ağır Ceza Mahkemesinde cinayete yardım etmek suçundan beraat etti. Ancak Mahkeme, dosyanın durumuna göre, olası azmettiriciler hakkında ve Fatma Yamuç’un da delilleri kararttığı için suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

SAVCILIK SORUŞTURMAYI DERİNLEŞTİRMEDİ

Büyüknohutçu ailesinin soruşturmanın derinleştirilmesi için Finike Cumhuriyet Savcılığı’na yaptığı ihbar savcılık tarafından reddedildi. Savcılık soruşturmayı derinleştirmeyerek ve yeni delil toplamayarak azmettiriciler yönünden “kovuşturmaya yer olmadığına “ karar verdi. Ailenin itirazı üzerine dosya Elmalı Sulh Ceza Mahkemesine gitti. İtirazı değerlendiren mahkeme azmettiriciler yönünden hiçbir değerlendirme yapmadan bu kararı onadı ve itirazı reddetti. Bu ret kararı 18 Nisan 2022 tarihinde aileye tebliğ edildi.

Fotoğraf: Kuzey Ormanları Savunması

GİZLİ BİR EL BAŞTAN BERİ DELİLLERİ KARARTTI

Aile ve avukatları yaptıkları açıklamada cinayetler ile ilgili açılan davada gelinen nokta ile ilgili şunları dile getirdiler: “Maalesef azmettiriciler yönünden yeni soruşturma yapılmadı ve dosya tamamen kapatılmış oldu. Üstelik bu, mahkemenin suç duyurusu kararına rağmen yapıldı.

Cinayetlerin üstü baştan beri eksik soruşturmayla örtüldüğü gibi suç ihbarımız da sonuçsuz kalmıştır. Ali Yamuç’un cezaevinde ne şekilde öldüğü, ölümüne kimlerin yardım ettiği de belirlenmemiştir.

Kamuoyunda son yıllarda öne çıkan çoğu cinayet gibi Büyüknohutçular davasının üstü de örtülmek istenmektedir. Baştan beri dosyada ‘gizli bir el’, delilleri karartamaya çalışmıştır.”

Aile adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle dosyayı Anayasa Mahkemesine taşıyacaklarını ve dosyanın peşini bırakmayacaklarını açıkladılar.

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.