Ana Sayfa > Arkeoloji > Güral Porselen’i hukuk bile durduramıyor: ÇED iptal ama RES inşaatı ve talana devam!

İzmir‘in Çeşme ilçesine bağlı Germiyan mahallesi yakınlara yapılmak istenen rüzgar enerjisi santralleri hem çevreye hem de tarihe zarar veriyor. Mahkeme tarafından “ÇED geçerli değildir” kararı iptal edilen Güral Porselen RES inşaatı, mahkemenin vermiş olduğu “iptal” kararı nedeniyle proje hakkındaki uygulama yasağına rağmen Kislecik mevkiinde RES inşaatı yapmaya, arkeolojik ve orman alanlarında çevre katliamına devam ediyor.

NE MAHKEME, NE JANDARMA NE DE ÇEŞME BELEDİYESİ DURDURMAYA YETMİYOR!

Germiyan mahallesi Kislecik mevkiinde, Güral Porselen A.Ş. tarafından kurulmak istenen RES için önceki yıllarda alınan ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı, İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin 2016/969 E sayılı dosyaca “iptal” kararı verilmişti. Çeşme’nin Germiyan mahallesi’nde kurulmak istenen RES için Güral Porselen, izinsiz iş makineleri ile bölgede daha önce de çalışma başlatmak istemişti. Ildır ve Germiyan bölgelerinde başlatılan orman yolu açılma çalışmaları üzerine alanda bulunan antik dönem Roma eserlerinin de tahrip edildiği bildirilmesi üzerine, 16 Ağustos tarihinde jandarma ve Çeşme Belediyesi zabıta ekipleri de acil olarak bölgeye gelerek tutanak tutmasıyla iş makinelerini çalışmaları durdurulmuştu.

Buna rağmen Güral Porselen A. Ş. Kislecik mevkiinde yapmakta olduğu RES inşaat çalışmasında hız kesmedi, antik Roma eserlerinin bulunduğu Kislecik mevkiini katletmeye ve doğa talanına devam etti.

ÇEVRECİLER, STK’LAR VE HALKIN ORTAK PROTESTOSU DA YETMEDİ

Yapılan doğa katliamı ve hukuk tanımazlık karşısında bu kez de İzmir, Çeşme ve Urla’dan gelen yaşam alanı savunucuları, STK temsilcileri ve Germiyan halkı, Güral Porselen firmasını sert bir şekilde protesto ederek çalışmaların derhal durdurulması ve mahkeme kararının uygulanmasını istediler. Çevreciler burada bir “kamu yararı değil, kamu zararı var. Güray Porselen’in ticari gelir elde etmesi kamu yararı değil, firma yararıdır, ormanlar ve tarihi eserler yok ediliyor ” şeklinde tepki gösterdiler.

ULUSAL BOYKOT ÇAĞRISI

Dün bölgeye giderek inceleme yapan Çeşme Müzesi yetkilileri henüz bir açıklama yapmadı. Müze yetkileri ile bölgeye giden çevrecilere Güral Porselen’in görevlileri sözle hakaret edip, sataştılar. Çevreciler, avukatlarına vekalet vererek dava açacaklarını, hukuksuz kaçak inşaatı durduracaklarını belirterek, gelecek günlerde çevre düşmanı Güral Porselen markasına karşı “ulusal boykot” çağrısı da yapacaklarını belirttiler.