Ana Sayfa > Bildiriler > Köyceğiz halkı: Dünya mirası ormanları koruyun!

Köyceğiz halkı: Dünya mirası ormanları koruyun!

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunan ve koruma altındaki sığla ağaçlarının kesilmek istenmesine karşı suç duyurusunda bulunan Köyceğiz halkı “Dünya mirası ormanları koruyun” dedi.

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunan ve koruma altındaki sığla ağaçlarının “özel mülkiyet” kavramının arkasına sığınan kişi veya şirketler tarafından kesilmek istenmesine karşı tepkiler devam ediyor.

Köyceğizliler geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin Köyceğiz Kaymakamlığına dilekçe verdi. Dilekçede, “Muğla’nın Köyceğiz ilçesi Gülpınar Mahallesinde yer alan Dünya Mirası konumundaki Dünyanın En Büyük Sığla Ormanı Korusunda sürekli ve sistemli bir biçimde yasa dışı ağaç kesimi yapılmakta, Sığla Yağı elde etmek amacıyla, bilinçsiz kişilerce, ağaçlar kaçak olarak  kazınmak suretiyle tahrip edilmekte, kesilen ağaçların bir kısmı kesenler tarafından yakıt olarak götürülüp kullanılmakta ve hatta -adeta- ormanın tamamen yanmasını sağlamak amacıyla bir kısım ağaçlar da orman içinde yakılmakta ve öylece bırakılmaktadır” ifadelerine yer verildi

KORUMA TEDBİRLERİ ALINMAYARAK SUÇ İŞLENİYOR

Konuya dair fotoğraflar ve videoları kaymakamlığa da sunduklarını belirten Köyceğizliler, katliamın görgü tanıklarının bulunduğunu da belirtti. Köyceğiz’de uzun yıllardır ikamet ettiğini belirten Osman Biçer, “Yaşanan orman katliamı resmi mercilere, kolluk güçlerine olay anında telefonla ihbar edildiği halde gereken müdahaleler yapılmamakta, sorumlular anında bulunarak gözaltına alınmamakta, yetkili kamu makamlarınca -adeta- kasıtlı olarak gereken koruma tedbirleri alınmayarak suç işlenmesine göz yumulmaktadır” dedi.

YAPACAKLARI İNŞAATLARDAN SERVET KAZANMAK

Sığla ormanlarının bir kısmının “Özel Orman” statüsünde bulunduğunu belirten Biçer, “Ormanın mülkiyet sahiplerinin amacı, orman vasfının yitirilmesi sonrası imara açılması yoluyla yapacakları inşaatlardan servet kazanmak olduğundan, bahse konu orman alanının onlar tarafından korunması söz konusu olmadığı gibi, sürekli olarak kaçak kesim yapan ihtiyaç sahibi köylülere ormanın kesilmesi konusunda teşvik edici, ön açıcı davranmaları da kuvvetle muhtemeldir. Köyceğiz Orman İşletme Şefliği de kanunlarla kendisine verilmiş olan ıslah etme, koruma ve kollama görevlerini yerine getirmemektedir” diye konuştu.

“SORUMLULARI DERHAL YAKALANMALI”

Orman katliamı başta olmak üzere, bahse konu alanda ormana karşı işlenen tüm suçların sorumluları kolluk güçlerince derhal yakalanarak yargı önüne çıkartılmasını talep ettiklerini ifade eden Biçer, “Sığla Ormanları Savunması ve Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Köyceğiz Meclisi konuya ilişkin olarak 5 bin bildiri dağıttı. Köyceğiz pazar yerinde yüzlerce vatandaşın imzaladığı dilekçeler Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Muğla İl Orman Müdürlüğüne haftalar öncesinden teslim edilmiştir” ifadelerini kullandı.

“BAKANLIK ONAYI ALINMAKSIZIN AĞAÇLAR KESİLEMEZ”

Biçer son olarak şunları söyledi; “Köyceğiz Orman İşletme Şefliği başta ve dahil olmak üzere CİMER vasıtasıyla tüm kamu kurum ve kuruluşları böylesi girişimler karşısında defaatle uyarılmış, bakanlık onayı alınmaksızın izin verilmesinin mümkün olmadığı açık ve kesin bir dille ifade edilmiştir. Kaymakamlıkça Sığla Ormanlarının korunması gerekmektedir.”

Evrensel