Ana Sayfa > Dünya > Koronavirüs vakası yaşamayan tek bölge: İspanya’nın Zahara de la Sierra kasabası

İtalya’dan sonra Avrupa’daki en fazla corona virüsü vakasının bulunduğu İspanya’da, Sevilla ile Cebelitarık arasında kalan Zahara de la Sierra kasabası şu ana kadar ülkede corona virüsünün bulaşmadığı tek bölge olarak mücadelesini sürdürüyor.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan corona virüsü kısa sürede hızla yayılarak dünya çapında bir krize dönüştü. Salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ‘worldometers’ın dün (04 Nisan) saat 16.30 itibarıyla paylaştığı verilere göre 61 bin 142’ye ulaştı.

Dünyada etkilemediği ülke neredeyse kalmayan corona virüsünden hayatını kaybedenlerin sayısı son olarak 60 bin sınırını da aştı. İtalya‘da ölüm vakası 16 bine dayandı. İspanya‘da son 24 saatte 809 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle toplam ölü sayısı 11 bin 744 oldu. Çin‘de hayatını kaybedenler için ulusal yas ilan edilirken, ABD‘de ise Başkan Trump’a yaklaşacak herkes için test yapılacağı açıklandı.

İSPANYA’DA DUR DURAK BİLMİYOR

Dün (04 Nisan) itibarıyla koronavirüs salgınından hayatını kaybedenlerin sayısının 15 bini aştığı belirtilen ve ölüm vakasının en çok yaşandığı ülke halen İtalya. İtalya’yı adım adım takip eden İspanya’da ise virüsün hız kestiğini söylemek pek mümkün değil. Yetkililerden yapılan son açıklamaya göre üst üste 8. günde de 800 ve üzeri kişi hayatını kaybetti.

İtalya’dan sonra Avrupa’daki en fazla corona virüsü vakasının bulunduğu İspanya ile ilgili araştırmalarda ilginç bir bilgi de yer alıyor. İspanya’da, Sevilla ile Cebelitarık arasında kalan Zahara de la Sierra kasabası şu ana kadar ülkede corona virüsünün bulaşmadığı tek bölge olarak mücadelesini sürdürüyor.

ZAHARA DE LA SİERRA‘DA TEK BİR VAKA BİLE YOK

Yaklaşık 3 haftadır karantina altında bulunan İspanya’da Covid-19’a rastlanmayan tek bölge Zahara de la Sierra kasabası.

Tek katlı beyaz evleri, zeytin ağaçları ve bin 400 kişilik nüfusuyla Zahara de la Sierra kasabası, İspanya’da corona virüsünün giremediği tek yer. Sevilla ile Cebelitarık arasında kalan küçük Endülüs kasabası, Orta Çağdan kalma mekanlarıyla turistlerin de uğrak yeri. Ancak corona virüsü salgının İspanya’da baş göstermesinden bu yana getirilen karantina uygulaması, kasabaya corona virüsünün girmesini engelledi.

İspanya hükümeti 14 Mart’ta ülkeyi karantina altına alırken, temel ihtiyaçlar dışında vatandaşların evde kalmasını isteyen Zahara Belediye Başkanı Santiago Galvan, kasabanın 5 girişinden 4’ünü kapatarak turistlerin kasabaya girişini engelledi. Belediye Başkan Galvan, “Güvenlik nedeniyle almaktan çekinmediğimiz bir karardı. Polis ve sivil muhafızların yardımıyla uyguladık” dedi.

KASABAYA GELENLER DEZENFEKTE EDİLİYOR

Zahara Belediye Başkanı Santiago Galvan, 1 polis tarafından korunan kasabanın kalan tek giriş noktasına gelen her aracı çamaşır suyu ve dezenfektanlarla da yıkattığını belirtti. Ayrıca 3 günde bir sabah erken saatlerinde 10 kişilik bir grup kasaba sokaklarını dezenfekte ediyor. Yerel bir işletme, bölge sakinlerinin dışarı çıkmaması için yiyecek ve tıbbi malzeme gibi diğer ürünlerin teslimi için 2 görevli çalıştırıyor.

Kasaba ayrıca, yerel işletmeler ve serbest meslek sahiplerinin elektrik, su ve vergilerini karşılamak için olağanüstü (OHAL) fonunu kullanıyor. Ayrıca her Cuma akşamı Belediye Başkanı Galvan bir belediye aracını evlerinde sıkılan halka destek olmak için sokak sokak gezdirerek müzik yayını yaptırıyor. Başkan Galvan, kasabanın işletmelerine kendi başına yardım etmeye devam edemeyeceğini, yerel veya ulusal hükümete başvurmak zorunda kalacağını belirterek, “Bu devam ederse bir çeşit finansal akciğere ihtiyacımız olacak” ifadelerini kullandı.

İspanya’da, Sevilla ile Cebelitarık arasında kalan Zahara de la Sierra küçük bir Endülüs kasabası

İHA