Ana Sayfa > Bilim > Korona henüz bitmemişken yeni salgın mı yayılıyor? Kara mantar hastalığı en son Meksika’ya sıçradı

Corona virüsü salgınının merkez üssü haline gelen Hindistan‘da kara mantar kabusu bitmek bilmiyor… Son aylarda corona virüsü salgınını atlatanlarda yoğun olarak kara mantar enfeksiyonu görüldüğü belirtilirken doktorlar, binlerce insanın ölmemesi için hastaların gözünü çıkarmak zorunda kalıyor.

26 milyondan fazla corona virüsü vakasının görüldüğü Hindistan’da son aylarda corona virüsü vakasının artmasıyla birlikte kara mantar salgınının görüldüğünü açıklayan yetkililer, son haftalarda 8.800’den fazla vakanın tespit edildiğini duyurdu. Mukormikoz olarak da bilinen enfeksiyonun öldürücülük oranının yüzde 50 olduğunu açıklayan yetkililer, hastaların yaşamlarını kurtarmak için doktorların bazı insanların gözlerini çıkarmak zorunda kaldığını aktardı. Doktorlar, Covid-19 tedavisinde kullanılan steroidlerle “kara mantar” arasında bağlantı olduğunu açıklarken, diyabet hastalarının da büyük risk altında olduğu belirtildi.

İngiliz medya kuruluşu BBC’ye konuşan Hint doktorlar, kara mantar salgınının Covid-19’u atlatan kişilerde 12-18 gün sonra tespit edildiğini söyledi. Gujarat ve Maharashtra eyaletlerinde çok sayıda vaka görüldüğü kaydedilirken, vaka sayısının artmasıyla birlikte Hindistan’ın 29 eyaletinde salgın ilan edildiği vurgulandı. İngiliz BBC, kara mantar salgınında doktorlar bazı hastaları iyileştirmek için tek gözlerini almak zorunda kaldıklarını yazdı.

HİNDİSTAN’DAKİ MUTASYON KÜRESEL TEHDİT Mİ?

Öte yandan Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ilk defa Hindistan’da geçen yıl rastlanan corona virüsünün yeni bir türünün bazı ön çalışmalara göre daha kolay yayıldığını belirterek, bu türün küresel çapta tehdit oluşturmaya başladığını açıklamıştı.

CORONA BİTMEDEN ŞİMDİ DE KARAMANTAR HASTALIĞI YAYILIYOR

İlk olarak Hindistan’da ortaya çıkan, geçtiğimiz günlerde Mısır ve Irak’ta da görülen kara mantar hastalığı Meksika’ya da sıçradı. Meksika eyaletinde yer alan General Hospital de Zona 71 Hastanesi yetkilileri, 34 yaşındaki Gregorio Avendano Jimenez’de kara mantar hastalığının tespit edildiğini açıkladı.

Yaklaşık 9 yıldır diyabet hastası olduğu ve bir ay önce corona virüsüne (Covid-19) yakalanıp iyileşmesine rağmen son günlerde sağlığının kötüye gittiği söylenen hasta, geçtiğimiz cumartesi günü şiddetli baş ağrısı ve burun kanamalarının başlaması, sol tarafta yüz felci görülmesi ve glikoz seviyesinin 500 mg/dl’ye ulaşması üzerine yakınları tarafından hastanenin acil servisine götürüldü.

Burada hemen hastaneye yatışı sağlanan hastanın durumu gün geçtikçe daha kötüye gitti. Doktoru tarafından yakınlarına yapılan açıklamada, hastanın enfeksiyon nedeniyle sol gözünü, burnunu ve damağını kaybettiğini, ayrıca beynin de etkilenmesinin an meselesi olduğu belirtildi. Ayrıca hastanın hayati riskinin yüksek olduğu bildirildi.

KARA MANTAR NEDİR?

Bir enfeksiyon hastalığı olan mukormikoz, çok nadir görülüyor. Hastalık genellikle toprak, bitki, gübre veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüyle temas sonucu ortaya çıkıyor.

Sinüs, beyin ve akciğerleri etkileyen kara mantar, diyabet hastalarında veya kanser ile AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış kişilerde hayati tehlikeye yol açabiliyor.

KARA MANTARIN BELİRTİLERİ

Normalde çok nadir görülen mukormikoz, genelde beyin ve ciğerleri etkiliyor. Diyabet hastalarında ve bağışıklık sistemi direnci düşük olan kişilerde ölüm oranını artırıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) yayınladığı verilere göre ‘kara mantar’ veya mukormikozun belirtileri arasında şunlar yer alıyor:

– Yüzün bir tarafında şişlik
– Baş ağrısı
– Burun ve sinüslerde tıkanıklık
– Yüksek ateş
– Burunda oluşan kararmalar
– Göğüs ağrısı ve nefes darlığı

Dünya Haberleri