Ana Sayfa > Dünya > Dünyanın Çivisi Çıktı: Şişelenmiş Temiz Hava Satılmaya Başlandı

Dünyanın Çivisi Çıktı: Şişelenmiş Temiz Hava Satılmaya Başlandı

Max Planck Kimya Enstitüsü’nün verilerine göre, Çin’de her yıl bir milyondan fazla insan hava kirliliği yüzünden hayatını kaybediyor. Verimsiz tarım ürünleri, iptal olan uçuşlar ve trafik yasakları da hava kirliliğinin diğer önemli sonuçları arasında. Hava kirliliğine çare bulamayan Pekin ve Şanghay sakinleri, tanesi 20 dolara satılan temiz hava şişelerinden alıyor. Kanadalı üreticilere göre 1 litre oksijen 150 kez solumak için yeterli.

Olması gerekenden 9 kat kirli hava

Pekin’deki hava kirliliği, havada metreküp başına düşen zararlı partikül oranını ölçen PM2,5 değeri 900’ü geçmişti. Dünya Sağlık Örgütü ise kabul edilen sağlıklı PM2,5 değeri ise 25 PM olarak belirlenmişti.

Ölçümlerin ardından hava kirliliğinin çok tehlikeli boyutlara ulaştığı kanısına varılan Pekin’de 7 Aralık akşamı kırmızı alarm verilmişti. Halk da alarmla birlikte daha çok maske takmaya ve temiz hava elde etme arayışına girmişti. Bu durumu değerlendiren yerli ve yabancı firmaların “temiz hava” satışlarında ise patlama oldu.

İlk 100 Şişe Dört Günde Satıldı

Kanada menşeili Vitality Air adlı şirketin kurucularından Moses Lam, şirketinin yakaladığı başarıya kendisinin de şaşırdığını belirtirken, CVC adlı televizyon kanalına verdiği röportajda bu işe eğlence amacıyla başladığını; fakat üretilen ilk 100 şişenin dört günde tükenmesinden sonra bunu profesyonel bir işe dönüştürdüğünü söylüyor.

“Temiz Hava En Çok Satan Ürünümüz”

Vitality Air, Çin’in yanı sıra Hindistan’a, Kore’ye ve Vietnam’a da şişelenmiş temiz hava satıyor. Şirkete bağlı yirmi çalışan, iki haftada bir Kanada’da bulunan Rocky Sıradağları’na giderek yüzbinlerce litre temiz hava topluyor. “Kanada’da türünün ilk örneği olan Banff Ulusal Parkı’ndan toplanan temiz hava en çok satan ürünümüz” diyor Lam. Havanın sadece yüzde 20’si saf oksijenden oluştuğu için toplanan havanın sıkıştırılıp saflaştırılması gerekiyor. Lam, bu değerli ürünün raf ömrünün de çok sınırlı olduğunu ve şişelerdeki temiz havanın bir veya iki yıl içinde tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

Oksijen için Alternatif Çözümler Aranıyor

Araştırmacılar bir süredir, havadaki oksijen miktarının nefes almamız için gerekli olan miktarın altına düşmesi durumunda kullanılmak üzere alternatifler bulmaya çalışıyor. Berlin Max Delbrück Moleküler Tıp Merkezi (MDC)’nin elde ettiği bulgulara dayanarak oksijen tüketiminin sınırlandırılması fikri üzerinde duruluyor. Bilim insanları çıplak kör farelerin havasız yeraltı yuvalarında uzun süre yaşayabildiğini keşfetti. Yapılan deneylerde bu farelerin dakikadaki nabızlarını 200’den 50’ye düşürerek ve bitki köklerindeki früktozları emerek beş saat boyunca hayatta kalabildikleri bulundu. Bilim insanları şimdi bunun insanlar için de mümkün olup olamayacağını araştırıyor.

Dünya Haberleri