Ana Sayfa > Ekoloji > Kızılcaköylüler JES’e karşı direnişlerini tiyatro ile anlatıyorlar

Kızılcaköylüler JES’e karşı direnişlerini tiyatro ile anlatıyorlar

Daha önce hiç tiyatro görmeyen, tiyatroya gitmeyen, oyunculuk deneyimi olmayan kadınlar; mücadelelerini duyurmak için sahneye çıktı. Kendi direnişlerini hazırladıkları oyunla anlatıyorlar.

77 YAŞINDAN SONRA TİYATROCU OLDUM

Tiyatro oyununda oynayan 77 yaşındaki Hatice Barlas, “Bugüne kadar hiç tiyatroya gitmedim. 77 yaşından sonra tiyatrocu oldum. Toprağım için canımı veririm. 11 aydır çadırdayım. Bir 12 ay daha çadırda dururum. Bizim köye jeotermal enerji santrali yaptırmayacağız. Dozerlerin önüne geçeceğim” dedi.

Melahat Yavuz ise, “Bu gösteriyi yapmak için dört ay çalıştık. Biz yaşam alanlarımıza, topraklarımıza, sulumuza, havamıza ve evlatlarımıza sahip çıkmak için bu oyunu oynadık. Çok heyecanlıydık ama oyun çok güzel oldu. İzleyiciler beğendi. Bizler çok sevindik. Bizim temennimiz bu sorunun çözülmesi” diye konuştu.

Seslerini tüm Türkiye’ye farklı bir yolla duyurmayı amaçlayan kadınlar, kimisinin yaşı 70’in üzerinde kimisi ise hiç tiyatroya gitmemesine rağmen, 4 aydır tiyatro gösterisi yapmak için çalışma yaptı. Aydın halkının topraklarını ve geleceklerini mahveden JES’lere karşı vermekte olduğu mücadele ve direnişlerini anlatmak için “Neymiş Bu Jeotermal?” oyununu kaleme alan Seher Çenesiz, köy meydanındaki çadırda bugüne kadar hiç tiyatroya gitmemiş kadınlara tiyatro eğitimi verdi.

Dört aylık bir çalışmanın ardından tek perdelik tiyatro oyunu, Efeler Belediyesi Kültür Merkezi’nde sahnelendi. Oyunda rol alan Kızılcaköylü kadınları, mahalle sakinleri yalnız bırakmadı. Oyunun girişinde jeotermalin incir, zeytin ve çevre üzerindeki zararlarını içeren bir video izletildi. Tiyatro gösterisinde kadınlar, 11 aylık direnişlerinde kolluk kuvvetlerinin, Aydın Vali Yardımcısının kendilerine yönelik davranışları, neden jeotermal enerji santralini istemediklerini mizahlı bir dille sahnelediler. Büyük beğeni toplayan gösterinin sonunda kadınları, izleyiciler ayakta alkışladı.

Jeotermal konusunda herkesin birbirini desteklemesi gerektiğini ifade eden Seher Çenesiz, sorunları sanatla buluşturmaya devam edeceklerini söyledi.