Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Kentteki 35 jeotermal ihalesine karşı İzmir’de STKlar harekete geçti

Kentteki 35 jeotermal ihalesine karşı İzmir’de STKlar harekete geçti

İzmir’de farklı yerlerde bulunan 35 jeotermal sahasının ihalesine karşı birçok kurum temsilcisi, JES’lerin suya, çevreye ve sağlığa olumsuz etkileri nedeniyle mücadele kararı aldı.

İzmir’de farklı yerlerde bulunan 35 jeotermal sahasının ihalesine karşı kentliler harekete geçti. Tepekule’de bir araya gelen birçok kurum temsilcisi jeotermallerin tarıma, suya, çevreye ve sağlığa olumsuz etkileri nedeniyle ihalelerin iptali için ortak mücadele kararı aldı.

EGEÇEP‘in daveti ile Gediz Salonunda yapılan toplantıya TMMOB İKK ve çeşitli oda temsilcileri, İzmir Barosu Çevre Komisyonu, İDT, Karaburun Kent Konseyi, Tüm Köy – Sen, Üzüm Sen, Eğlen Hoca köyü muhtarı, Ege 78’liler Derneği ve İzmir Yaşam Alanları, AYÇEP, Foça Forum gibi ekoloji örgütleri katıldı.

“BÜTÜN DERT UCUZA ARSA KAPMAK”

Yapılan konuşmalarda İzmir’de 14 Kasım günü ihaleye çıkarılacak olan 33 jeotermal sahasının 30’unun arama 3’ünün ise işletme ruhsatı bulunduğu dile getirildi. Bu sahalardaki sıcak suların jeotermalden elektrik elde edilmesi için gerekli derecenin altında olduğu ifade edilirken alanların genellikle konut rantı için kiralanmak istenebileceği belirtildi.

Çeşme Ovacık’taki sahanın zeytinliklerin hemen yanı başında olduğu, burayı almak isteyen kişilerin arkasında ise SANKO şirketinin bulunduğu bilgisi verilirken “Çeşme’de ve İzmir’deki diğer alanlarda bütün dert ucuza arsa kapmak” denildi.

MÜCADELE SÜREÇLERİNİ ANLATTILAR

Toplantıya Tire’den katılan iki çiftçi, Başköy’deki jeotermal karşıtı mücadele ve şimdi yeniden gündeme getirilen ihalelerle ilgili bilgi verirken AYÇEP’ten katılanlar ise Aydınlıların en son jeotermal ihalesini nasıl iptal ettirdiklerine dair mücadele süreçlerini anlattılar. Yapılan konuşmalarda İzmir’deki belediyelerin ve Büyükşehir belediyesinin jeotermal ihalelerine karşı verilecek mücadelenin içinde olması gerektiği, bunun için planlarda değişiklik yapma gibi meclisten kararlar çıkarabilecekleri dile getirildi.

Yapılan konuşmalarda İzmir Barosunun hazırlayacağı bir dava dosyası ile ihalelere karşı dava açılmasının yanı sıra ihaleden bir gün önce, ihalenin yapılacağı binanın önünde yerelden üretici köylülerin ve İzmirlilerin olacağı geniş katılımlı bir basın açıklaması yapılması kararı alındı. Ayrıca ihale günü ve sonrasında da eylemlerin devam edebileceği dile ifade edildi.

13 KASIM’DA KİTLESEL BASIN AÇIKLAMASI

EGEÇEP’in çağrısı ile bir araya gelen İzmir Barosu kent ve Çevre Komisyonu, TMMOB İKK ve çeşitli oda temsilcileri, İDT- İzmir Düşünce Topluluğu, Çeşme Kent Konseyi Ekoloji Platformu, Eğlen Hoca Mahallesi Muhtarı, İZÇEP, ÜZÜM-SEN, İzmir Yaşam Alanları, Karaburun Kent Konseyi, Ödemiş Kent Konseyi, AYÇEP, Tire Çiftçileri, Tüm Köy Sen, CHP İl Tarım Komisyonu, Ege 78’liler Derneği, Foça Forumu jeotermal ihalelerinin iptali için 13 Kasım Çarşamba günü saat 12.30’da Konak Eski Sümerbank önünde kitlesel basın açıklaması yapacak.

Kurumların çağrı metninde, “Ülkenin enerji ihtiyacı var diyerek, Ege’nin en verimli tarım alanlarında jeotermal işletmek asla kabul edilemez. Kurulacak tesislerle, İzmir ili tarım alanlarının 1/3 ü yani, yaklaşık bir milyon dönüm arazi olumsuz etkilenecek, yaşam alanları yok olacaktır. Ege’de Aydın ve Denizli örnekleri göz önüne alındığında, İzmir ilini de büyük tahribatlar beklemektedir. Toplumda, bu ihalelerin bir kısmının asıl amacının turizm bölgelerindeki değerli arazilere çok ucuza sahip olunması olabileceği kaygısı vardır. İzmirli STK’ların ve DKÖ’lerin ortak kararı jeotermal ihalelerin tamamen iptal  edilmesidir.

Bu konudaki basın açıklamamızın, 13 Kasım 2019 tarihinde, saat 12.30’da İzmir Konak’ta, Sümerbank önünde geniş bir katılım ile yapılması kararlaştırılmıştır. Bu basın toplantısına Egeli tüm sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri, çiftçiler, tarımla uğraşan vatandaşlar, tüm yerel yönetimler, belediye başkanları, kent konseyleri, siyasi parti temsilcileri ve konuyla ilgili diğer bütün çevrelerin davet edilmesi ve geniş bir katılım sağlanması amaçlanmaktadır” ifadelerine yer verildi.

30 İLÇENİN 28’İNDEN DAHA BÜYÜK BİR ALAN ETKİLENECEK

30 ilçenin 28’inden daha büyük olan ve şehrin yüzölçümünün yüzde 8’ine denk gelen bir alanı kaplayan jeotermal arama planı, yurttaşlarda büyük endişe yaratır

İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı; Çeşme’den, Seferihisar, Urla, Bayındır, Foça ve Menemen’e kadar İzmir’in 16 ilçesinde yer alan toplam 35 jeotermal sahasını kiraya vermek için ihaleye çıkardığı açıklanmıştı. Valilik; Çeşme’den, Seferihisar, Urla, Bayındır, Foça ve Menemen’e kadar İzmir’in 16 ilçesinde yer alan 33 jeotermal sahasını kiraya vermek için ihaleye çıkardı. Toplam 95 bin 330 hektarlık yüz ölçüme sahip 35 sahada jeotermal kaynak aranacağı, 8 bin 78 hektar büyüklüğe sahip mevcut 2 jeotermal sahasında ise işletme haklarının devredileceği duyuruldu.

Bahse konu olan 35 adet Jeotermal Kaynak Sahası, 5686 Sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanununa bağlı Uygulama Yönetmeliğinin 17’nci maddesi gereğince, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 45 inci maddesi hükümlerine göre Açık Teklif Arttırma Usulüyle ihaleye çıkarıldığı açıklanmıştı.

5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanununa göre ruhsatlandırılacağını bildirdi. Jeotermal kaynakların 14 Kasım 2019 tarihinde saat 10:30-14:30 gerçekleştirilmesi planlanıyor.

  • İzmir ili Kınık ilçesi Poyracık Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 4950,01 hektarlık alanda,
  • Bergama İlçesi Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 3600 hektarlık alanda,
  • Kemalpaşa ilçesi Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 4907,99 hektarlık alanda,
  • Kemalpaşa ilçesi Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 3481,09 hektarlık alanda,
  • Menemen ilçesi Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 4571,25 hektarlık alanda,
  • Dikili ilçesi Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 2262,55 hektarlık alanda,
  • Tire ilçesi Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 4869,04 hektarlık alanda,
  • Torbalı ilçesi Arslanlar Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 4936,10 hektarlık alanda,
  • Tire ilçesi Işıklar Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 4634,15 hektarlık alanda,
  • Urla ilçesi Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 3776,85 hektarlık alanda,
  • Bergama ilçesi Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 1481,10 hektarlık alanda,
  • Bergama ilçesi Ayaşkent Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 1667,09 hektarlık alanda,
  • Bergama ilçesi Göçbeyli Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 4200 hektarlık alanda,
  • Kiraz ilçesi Karaburç, Çayağzı, Sarısu Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 3011,59 hektarlık alanda,
  • Torbalı ilçesi Pamukyazı Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 3529,03 hektarlık alanda,
  • Torbalı ilçesi Subaşı Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 4330,45 hektarlık alanda,
  • Ödemiş ilçesi Yeniceköy Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 1068,03 hektarlık alanda,
  • Tire ilçesi Kızılcahavlu Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 899,64 hektarlık alanda,
  • Tire ilçesi Kireli Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 2094,49 hektarlık alanda,
  • Ödemiş ilçesi Mescitli Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 1486,89 hektarlık alanda,
  • Tire ilçesi Mahmutlar Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 3203,89 hektarlık alanda,
  • Tire ilçesi Çayırlı Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 3231,59 hektarlık alanda,
  • Bayındır ilçesi Arıkbaşı Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 2666,27 hektarlık alanda,
  • Gaziemir ilçesi Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 2891,66 hektarlık alanda,
  • Gaziemir ilçesi Görece Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 4710,36 hektarlık alanda,
  • Dikili ilçesi Yenice Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 446,08 hektarlık alanda,
  • Seferihisar ilçesi Yeniköy Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 1918,47 hektarlık alanda,
  • Karaburun ilçesi Eğlenhoca Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 1554,40 hektarlık alanda,
  • Urla ilçesi Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 2283,97 hektarlık alanda,
  • Seferihisar ilçesi Sığacık Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 199,75 hektarlık alanda,
  • Çeşme ilçesi Şifne, Ildır Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 3276,15 hektarlık alanda,
  • Aliağa ilçesi Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 1328,96 hektarlık alanda,
  • Aliağa ilçesi Jeotermal Kaynak Arama Sahasına ait 1871,61 hektarlık alanda arama haklarının ve
  • Aliağa ilçesi Güzelhisar Jeotermal Kaynak İşletme Sahasına ait 1592,07 hektarlık alan ile Çeşme ilçesi Çiftlik, Ovacık, Demirtaş Jeotermal Kaynak İşletme Sahasına ait 6486,54 hektarlık alanda işletme haklarının verilerek.
Kaynak: Evrensel
Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top