Ana Sayfa > Haberler > Kazdağları’ndaki çadır nöbetine yönelik baskılar için suç duyurusu yapıldı

Kazdağları’ndaki çadır nöbetine yönelik baskılar için suç duyurusu yapıldı

Kazdağları’ndaki çadır nöbetine yönelik baskı, gözaltı ve para cezala uygulamalarına karşı kamu görevlileri ile ilgili kanunsuz görev yapmaktan suç duyurusunda bulunuldu. Nöbet alanında nöbetlerine devam eden yaşam savunucuları, “Pandemiyi maden şirketi için fırsata çevirenlerden ve bunun uygulayıcılarından şikayetçiyiz” dediler.

Kazdağları’nda Alamos Gold’un iştiraki Doğu Biga Madencilik tarafından yapılmak istenen siyanürlü altın madenine karşı Kirazlı Balaban mevkiindeki çadır nöbetlerini sürdüren yaşam savunucuları, nöbette yaşanan gözaltılar ve para cezası uygulamalarına karşı Cumhuriyet Başsavcılığı’na emri verenlerle ilgili usulsüz uygulamak yapmaktan suç duyurusunda bulundular.  Çanakkale Olay’ın haberine göre; İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı ‘normalleşme’ öncesi kararlara dayanak yapılarak keyfiyete göre uygulamalara maruz kaldıklarını belirten yaşam savunucuları, “9 Haziran itibariyle ‘yeni gelenler alınmayacak’ emrini veren ve uygulayanlarla ilgili ve bu uygulamalardaki keyfilikten bahsettiğimiz suç duyurusunda bulunduk. Pandemi salgınında ormana yurttaş girişini yasaklayanlar da, bu yasak kalktıktan sonra devam ettirenler de, Kirazlı’da tek orman alanı Kazdağları için tutulan nöbet yeriymiş gibi davrananlardan da şikayetçiyiz” dediler.

“Pandemi maden şirketi için fırsata çevrilmeye çalışılıyor”

Çanakkale Adliyesi Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet dilekçelerini veren Kazdağları Savunucuları ardından adliye önünde açıklamada bulundular. Savunucular açıklamalarında; “Pandemiyi maden şirketi için fırsata çevirenlerden ve bunun uygulayıcılarından şikayetçiyiz.  Kazdağları’nı yok edecek olan maden projesi ile hala daha Kirazlı’da ağaç kesilen mevkiinde bulunmakta olan Alamos Gold’un (Doğu Biga Madencilik ’in) tahliye edilmesi için devam eden nöbete yönelik baskılar devam ediyor. Pandemi süresinde İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı ‘normalleşme’ öncesi kararlara dayanak yapılarak keyfiyete göre uygulamalara maruz kaldık. Kamuoyunun bildiği üzere; 9 Haziran’da ‘ormana giriş’ yasak denilerek bölge jandarma komutanlığı tarafından ‘nöbet alanından çıkmazsanız adli işlem yaparım’ tehdidiyle çıkartılmış, gözaltı için karakol yolunda yürütülmüş, gözaltı işlemi yapılmadan serbest bırakılmıştık.  9 Haziran’dan 14 Haziran’a kadar nöbete katılmak üzere her gün gittiğimiz Kirazlı’da bölge jandarma komutanlığınca nöbet alanına aynı gerekçe ile sokulmadık. 14 Haziran Pazar günü milletvekilleri, sivil toplum örgütleri ve Çanakkalelilerin Kirazlı’ya gelmesiyle birlikte sözde ‘orman yasağı’ ortadan kalkmış oldu. Ancak ilgili bölgede jandarma nöbet tutmaya ve gelenlere orman yasak demeye ve kimlik sormaya devam ediyor” dediler.

Yapılan keyfi uygulamalara karşı suç duyurusu

Keyfi uygulamalara karşı suç duyurusunda bulunduklarını belirten savunucular; “Bugün bölge Jandarma Komutanlığı’nın Pandemi kurulunun nisan ayında aldığı ve normalleşme sürecinde çıkan yeni genelgelerle geçerliliğini kaybeden bu yasakla ilgili yurttaştan yurttaşa farklı uygulamalarda bulunduğu, keyfi gözaltı yapmaya çalıştığı, gözaltı adıyla hukuksuz uygulamalar yaptığı durumunu şikayet etmek üzere adliyeye geldik. 9 Haziran itibariyle ‘yeni gelenler alınmayacak’ emirini veren ve uygulayanlarla ilgili ve bu uygulamalardaki keyfilikten bahsettiğimiz suç duyurusunda bulunduk. Pandemi salgınında ormana yurttaş girişini yasaklayanlar da, bu yasak kalktıktan sonra devam ettirenler de, Kirazlı’da tek orman alanı Kazdağları için tutulan nöbet yeriymiş gibi davrananlardan da şikayetçiyiz. Bu uygulamaların nöbetimizi bitirmeye ve Alamos Gold’un (Doğu Biga Madencilik’in) faaliyetlerini devam ettirmeye yarayacağı aşikardır. İdari makamlar ve kamu görevlileri yasa Dışı emir vermemeli ve kolluk güçleri bu hukuksuz emirlerin uygulayıcısı olmamalıdır. Bu ülkenin yurttaşları olarak bu hukuksuzluğa dur diyerek ormanların ve doğanın yanında olmaya devam ediyoruz” dediler.