Ana Sayfa > Bildiriler > Ordu Aybastı ve Korgan’da “HESlere Hayır” dilekçesi verildi

Ordu Aybastı ve Korgan’da “HESlere Hayır” dilekçesi verildi

Ordu ilinin Aybastı ve Korgan ilçelerinde HES’ler için yapılmak istenen imar değişikliğine itiraz dilekçeleri Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğüne teslim edildi.

Aybastı ilçesinde “Fırat 1 ve 2 HES, Korgan ilçesinde de Balamir HES için yapılmak istenen imar değişikliği Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde askıya çıkarıldı. 02 Temmuz 2020 tarihine kadar askıda olacak olan imar değişikliği projesine karşı Aybastı’da tüm muhtarlar itiraz ederken Korgan’da 630 dilekçe toplandı.

​Korgan Çiftlik Mahallesi’nden toplanan dilekçeler Muhtar Gülefendi Atikli, Adem Güney ve Aytekin Yağmur tarafından teslim edildi. Teslim sırasında Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak ve Osman Güvenalp da hazır bulundu.

​Dilekçeler Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim edildikten sonra Korgan’da dere yatağında Balamir HES için yol çalışması ve şantiye kurma girişiminin yasadışı olduğunu iddia ederek jandarma çağıran köylüler tutanak tutturmuşlardı. DSİ’ye de dere yatağını bozdukları için jandarmanın tuttuğu tutanakla beraber suç duyurusunda bulundular. Köylüler bir gün önce de Korgan Cumhuriyet Savcılığına ve Kaymakamlık Makamına suç duyurusu yapmışlardı.

​Deremizi koruyacağız

​Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “Ordu’da yaşam alanlarını ve doğayı korumaya çalışıyoruz. Her taraf betonlaştırılıyor. HES için mücadele eden köylülere hukuksal ve yasal hakları konusunda destek oluyoruz. Korgan ve Aybastı halkı HES istemiyor. Sularına sahip çıkıyor. İtiraz haklarını kullandılar.” dedi.

​Dilekçeyi getirenlerden Adem Güney, “Deremize sahip çıkacağız. Yasa dışı çalışmaya göz yumamayız. Daha itiraz hakkımızın süresi dolmadı ancak şirket çalışmasını başlatmış. Hem de göz göre göre. Tüm yasal haklarımızı kullanacağız. Deremiz HES nedeniyle kuruduğunda mahallemizin varlığı da yok olacak. HES’i istemiyoruz.” dedi.

​Fatsa’dan gelen Osman Güvenalp ise, “Sularımızı, topraklarımızı pazar haline getirdiler. Bir tarafta maden, taş ocağı, diğer tarafta HES’ler. Kabul etmiyoruz. Halkın sesine kulak verilmeli. Halk istemiyorsa çalışma yapılamaz. Şirketin çıkarına halkın geleceği yok edilemez.” dedi.

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü ve ORÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak da, “Bugün yaşanan fırtınanın, dolunun, hortumun, sağanak yağışın nedeni ekolojik dengenin bozulmasıdır. Dereleri, ormanları, tarım arazilerini yok etmenin sonucunu yaşıyoruz. Bu nedenle verilen mücadele dünyanın geleceğini korumaya da dönüktür. İklim değişikliğine neden olan bu çalışmalar durdurulmalıdır.” dedi.