Ana Sayfa > Bilim > Ağaçlar birbirinden bağımsız değil, ilişki içindedir

Ağaçlar birbirinden bağımsız değil, ilişki içindedir

Ağaçlar hakkında bildiklerimiz henüz onları anlamak bakımından yeterli değil. Gökyüzüne doğru açılan kolları, daima doğanın bekçisi gibi dimdik gövdeleri ile tek başına vakur duruşları nedeniyle onları “hep tek ve hür” yaşayışları dolayısıyla birbirinden bağımsız gibi görüp düşünürüz.

Ama bu doğru bir düşünce değil. Çünkü ağaçlar birbirinden kesinlikle bağımsız değil, tam tersine birbirleri ile ilişkili ve ekosistem içinde bir yaşam döngüsü de oluşturacak şekilde birbirleri ile bağlantılıdır.

Ağaçlar dışarıdan bakınca varlıklarını tek başlarına sürüren canlılar gibi görünse de altlarındaki toprak aksini söylüyor. Ağaçlar yeraltındaki mantarlar aracılığıyla birbirleriyle konuşuyor, “ticaret yapıyor” ve hatta savaşıyor.