Ana Sayfa > Haberler > JES şirketi kaçak salınım yaparken suçüstü yakalandı

JES şirketi kaçak salınım yaparken suçüstü yakalandı

Geçtiğimiz günlerde Aydın Efeler’deki bazı mahallelerde yayılmaya başladığı hissedilen kötü koku halkın yoğun şikayetlerine konu olmuştu. Etrafı adeta çürük yumurta kokusu gibi bir kokunun sarmaya başlaması Yılmazlar köyünü esir alacak kadar ciddi rahatsızlık yaratınca, gözler doğal olarak ilk önce Efeler Belediyesine çevrildi.

Kötü kokunun kaynağı anlaşıldı

Bir kısım halk tarafından ise hemen hemen her gün kötü kokular duydukları, köyde rahat nefes alacakları günlere hasret kaldıkları yönünde şikayetler Efeler Belediye Başkanlığı’na iletilirken, yıllardır JES’lere karşı mücadele veren köylüler tarafından da yayılan kötü kokuların kaynağının bölgedeki JES çalışmaları olduğu iddia edildi.

JESçiler kaçak salınım yaparken suçüstü yakalandı

Bu durum karşısında sorunun ve kötü kokunun kaynağının araştırılması için Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay da harekete geçerek, personeline gerekli inceleme ve araştırmanın yapılması talimatını verdi. Belediye ekiplerine jeotermal sahasının yakınlarında inceleme yaptıran Efeler Belediye Başkanı Atay, salınıma bizzat şahit olan personeline ayrıca görüntü çekimi talimatı da verdi.

Kısa süreli görüntü çekimi sırasında JES şirketi personeli tarafından kaçak salınım yapıldığı bizzat tespit edildi. Bu sırada kaçak salınım yaparken suçüstü yakalandıklarını fark eden şirket personeli çalışmayı hemen durdurarak salınımı kapattılar. Ancak bu kısa süreli görüntü çekimi ile JES santralinin kaçak salınım yaptığının bizzat görülmesi, suçüstü görüntülenme nedeniyle santrallerdeki salınıma ara verildiğinin tespit edilmesi üzerine vatandaşlar yaşanan duruma tepki gösterdi.

Köylülerden kapsamlı protesto eylemi talebi

Yıllardır jeotermallere karşı mücadele vermeye çalışan köylüler, jeotermal firmasının kaçak salınımına yetkililerin kayıtsız kaldığını belirtirken, köyde nefes almanın günden güne daha da zorlaştığını ifade ettiler. Akşam saatlerinde ve özellikle de gece geç vakitlerde zaman zaman mahalle yakınlarındaki jeotermal enerji santralinden kaçak salınımın yapıldığını söyleyen köylüler, duruma tepki gösterirken yetkililerden mahallede yapılan ölçümlerin de kendileriyle paylaşılmasını istediler. Geçtiğimiz gün tüm Efeler’i esir alan kötü kokulara sürekli maruz kaldıklarını belirten köylüler, soruna en kısa zamanda eğer çözüm bulunamazsa geniş kapsamlı protesto eylemlerinde bulunacaklarını da ifade ettiler.

Başkandan “JESçilere aman vermeyeceğim” sözü

JES’lere karşı olduğunu söyleyerek köylülere müsterih olmaları telkinin de bulunan Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, en kısa sürede belediye olarak satın alacakları ölçüm cihazıyla jeotermal enerji santrallerinin gaz salınımıyla birlikte çevreye verdikleri zararı ortaya çıkararak hep birlikte kapsamlı mücadele için düğmeye basacaklarını belirtti.

Haberin videosu