Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Ayvalık Karaayıt Köyü’nde ÇED toplantısı yaptırılmadı

Ayvalık Karaayıt Köyü’nde ÇED toplantısı yaptırılmadı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Karaayıt Köyü‘ndeki maden sahasını genişletmeye çalışan Bilfer şirketinin ÇED toplantısı, köylüler ve yaşam savunucularının mücadelesiyle engellendi.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin kırsal mahallesi Karaayıt’ta; demir ve bakır madeni işletmesi yapan firmanın bölge genelinde çevresel sorunları beraberinde getirdiğini ve bu işletmenin depolama alanını büyütebilmek için devlete ait yeni hazine arazilerini tahsis etmeye çalıştığını savunan Ayvalık Tabiat Platformu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Ayvalık Tabiat Platformu Yürütme Kurulu Sözcüsü Nebahat Dinler tarafından yapılan açıklamada, “Bilfer Demir İşleme Tesisi on sene önce kuruldu. O tarihte ‘ÇED Olumlu’ kararını iptal ettirdik. Ancak tesisin yerinde biraz oynama yapılarak ikinci ‘ÇED Olumlu’ iznini aldılar. Hala süren davalarımız mevcut. Şimdi şirket yeni bir atık depolama tesisi yapmak istiyor. Bunun için başvuru yapılmış. 12 Eylül’de Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sayfasında ilan edildi. 15 Ekim’de de halk toplantısı var” dedi.

Yaşam savunucuları ve köylüler, “Madenci şirket Karaayıt’tan defol”, “Havana, suyuna, toprağına sahip çık,” “Direne direne kazanacağız” ve “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganları ile köy girişinde eylem yaptı. Madenci şirketin çalıştırma vaadi ile işe aldığı yaklaşık 50 kişi ile köylüler arasında kısa süren bir ardebe yaşandı. Ayvalık Belediyesi Kent Konseyi ve Belediye Başkanı Mesut Ergin’in de köylülere destek verdiği eylem sonunda Balıkesir İl Çevre Müdürlüğünce ÇED toplantısının yapılmadığına ilişkin tutanak tutuldu. ÇED toplantısının engellenmesi sonunda Karaayıt köylüleri ve yaşam savunucuları köy meydanında halay çekti.