Ana Sayfa > Ekoloji > ‘JES’ler enerji için değil, tarım alanlarını yok etmek için’

‘JES’ler enerji için değil, tarım alanlarını yok etmek için’

Jinhaber’den Melike Aydın’ın haberine göre, Salihli’de Valilik ve belediye desteğiyle hukuksuz bir şekilde JES’lerin yapılmaya çalışıldığını belirten Salihli Çevre Derneği Başkanı Seçil Ege Değerli, “Ege Bölgesi’nin verimli toprakları enerji elde etme adı altında tarım politikalarıyla eşgüdümlü bir şekilde tarımdan uzaklaştırılmaya çalışılıyor” dedi.

Manisa’da Salihli, Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerini içine alan bölgede 3 jeotermal enerji santrali (JES) ve santrallere taşınmak üzere 300 kuyunun açılması planlanıyor. Daha önce alınan ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararlarının mahkeme süreci devam ederken SANKO Enerji Şirketi, Hacıbektaşlı köyüne iş makinelerini jandarmanın da desteği ile yerleştirdi. Jandarma direnen halka plastik mermiler kullanarak gözaltına aldı ve böylece 50 tırlık iş makineleri alana yerleştirildi.

Valiliğin ve Salihli Belediyesi’nin desteğiyle hukuksuzluğun devam ettirilmesine karşı yurttaşların da direnmeye devam edeceğini söyleyen Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege Değerli, JES’lerin tarımı yok ederek dışa bağımlılığın önünü açan bir sömürgeleştirme politikası olduğunu ifade etti.

Salihli Çevre Derneği Başkanı Av. Seçil Ege Değerli

‘Valilik ve Salihli Belediyesi sermayeden yana’

Jandarma eşliğinde, Valiliğin desteğiyle SANKO Enerji Şirketinin faaliyete geçtiğini söyleyen Seçil, Salihli Belediye Başkanı’nın da kamusal görevini yerine getirmediğini hatta halka yalan söylediğine dikkat çekti. Tabelalarda şehri ısıtmanın amaçlandığı beyan edildiğini aktaran Seçil Ege Değerli, “Belediyeye yapılan başvuru elektrik için. Ancak bu beyanın doğruluğunu beyan etsek bile yine hukuksuzdur. Isıtma sistemini faaliyete geçirmek üzere hiçbir başvuru yok. Salihli Belediyesi halkın tepkisini ve dayanışmasını önleyebilmek için bir yalan beyanda bulunuyor” diye vurguladı.

‘JES tarımı yok etme yöntemi’

Bölgede bulunan bütün JES’lerin faaliyete geçmesi halinde bile Türkiye’nin toplam enerji ihtiyacının sadece yüzde 2’lik kısmının karşılandığını kaydeden Değerli, kayıp kaçakların, gereksiz enerji kullanımının önlenmesi ile bu açığın kapanabileceğini vurguladı. JES’lerin verimli arazilere zarar verdiğini ifade eden Seçil Ege Değerli, “Ege Bölgesi’nin verimli topraklarının enerji elde etme adı altında tarım politikalarıyla eşgüdümlü bir şekilde tarımdan uzaklaştırılmaya çalışıldığını düşünüyoruz. Bu toprakların tarımdan uzaklaşması da bir yandan mülksüzleşmeyi, işçileşmeyi, dışa bağımlılığı getiriyor. JES projelerinin bilimsel olarak da kanser yapıcı özelliği toprakların 100 yıl içinde dahi sağlıklı tarım yapılamayacağını, bitki örtüsünü bozduğunu, havayı, suyu zehirlediğini söylüyoruz” dedi.

‘Şirketler Avrupa Kalkınma Bankası’nın verdiği fonlarla mı zenginleşiyor?’

Sıkışan emperyalizmin dayandığı son nokta olarak sermayeleşme sürecine doğayı dahil ettiğini aktaran Av. Değerli, Hasankeyf, Kaz Dağları, Gediz’de yapılanların bunu açıkça ortaya koyduğunu dile getirdi. Çok yüksek paralarla yapılan projelerin şirketlere nereden kar sağladığının belli olmadığını söyleyen Seçil konuşmasını şöyle sürdürdü: “Alaşehir, Sarıgöl de dahil JES’lerin Avrupa Kalkınma Bankası tarafından desteklendiğini ve krediler açıldığını biliyoruz. Bunların geri ödeme koşulları nasıldır, hibe olarak mı veriliyor bilmiyoruz. Alaşehir, İzmir Sarıgöl’de bankanın toplantıları da oldu. Biz de toplantılarına katıldık ama halkın görüşlerini almak üzere yapılmasına rağmen güzellemelerle halkı katmaya çalıştıklarını anladığımız için protesto ettik ve ayrıldık. Burada menfaate dayalı ilişkiler yumağı olduğunu, karın burada yapılan faaliyetten değil başka bir sistem üzerinden sağlandığı kanaatindeyiz.”

Manisa ili Salihli ilçesi Hacıbektaşlı halkının hukuksuz JES uygulamasına karşı gösterdiği tepki ve direnişi jandarma ve polis müdahalesi ile bastırılmış, gazlı ve plastik mermili müdahale sırasında çok sayıda kişi de gözaltına alınmıştı.

‘Kaymakam önlemek yerine tespit çalışması yapıyor’

Kabala, Kabazlı, Hasalan, Caferbeyli, Hacıbektaşlı köylerinin içine alan alanda kuyu açma çalışmaları için girişimler olduğunu dile getiren Değerli, “Yılmaz kasabasında ÇED raporuna gerek duyulmayacak şekilde kurulan santral için SANKO firmasının kapasite artırım talebi Manisa İdare Mahkemesi’ne açılan dava ile engellendi. SANKO Firmasının Danıştay’a başvurusu da reddedildi” diyerek, açılacak birçok kuyu için yaşam savunucularının lehine bilirkişi raporları olduğunu kaydetti.

‘Süreç tamamen hukuksuz şekilde devam ediyor’

Ancak Hacıbektaşlı köyündeki özel mülklere iş makineleri ile hukuksuz bir şekilde girildiğini söyleyen Değerli, “Arsa sahipleri kaymakama dilekçe ile başvurdu, savcılığa şikayette bulundular. SANKO da bu sefer Salihli Belediyesi’nin iş makineleri ile kendisine yeni bir yol açmaya başlamış. Burası da imar planına göre okul olarak görülüyor. İmar planlarını araştırıyoruz. Tamamen hukuksuz şekilde devam ediyorlar. Salihli Kaymakamı’nın gelip önlemesi gerekirken burada bir tespit çalışması yapılacak” dedi.

‘Yürütmenin durdurulmasını talep ettik’

Manisa İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma talebinin öncelikle görüşülmesini talep ettiklerini aktaran avukat Seçil Ege Değerli, kararın uygulanmaması halinde kamu idaresinin müdahale etme zorunluluğu olduğunu dile getirdi ve onun da olmaması halinde savcılığa görevi ihmalden suç duyurusunda bulunacaklarını aktardı.