Ana Sayfa > Ekoloji > İzmir’in içme suyuna ‘nikel’ tehdidi sürüyor!

İzmir’in içme suyuna ‘nikel’ tehdidi sürüyor!

İzmir’e içme suyu sağlayan Gördes Barajı havzası sınırları içerisinde kurulan Zorlu Holding’e ait nikel madeni ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘nihai’ kararını açıkladı. Proje tanıtım dosyasına göre madenin kapasitesinin 8 kat artması bekleniyor.

Zorlu Grubu’na ait Meta Nikel Kobalt Madencilik Şirketi’nin Manisa’nın Gördes ilçesindeki nikel madeni ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı.

2003 yılında aldığı ‘ÇED olumlu’ kararı ile çalışmalarına başlayan şirket kapasiteni genişletmek için harekete geçmişti. Şirketin ÇED başvurusunu değerlendiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘nihai’ kararını açıkladı.

İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek son şekli verilen proje tanıtım dosyası ile ilgili 10 gün içinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na itiraz dilekçesi verilebilecek. Bakanlık itirazları değerlendirerek son kararını açıklayacak ancak ‘ÇED olumlu’ kararı verilmesi bekleniyor.

İlgili haber için tıklayınız: İzmir ve Manisa’nın Yeni Kabusu, Gördes Nikel Madeninin Sülfürik Asit Tesisi

KAPASİTE 8 KAT ARTACAK

Ege’de Sonsöz’den Metehan Ud’un aktardığı habere göre, madenin kapasitesinin şirket tarafından 8 kat arttırılması planlanıyor. Açıklanan proje tanıtım dosyasına göre şirket, alansal bir artışa gitmeden üretim kapasitesini yıllık 1 milyon tondan 8 milyon tona çıkarmayı planlıyor. Ayrıca her biri yıllık 2 milyon 880 bin ton kapasiteye sahip 2 adet eleme tesisi kurmayı da hedefliyor.

GÖRDES HAVZASINDA

Proje alanı İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre “Çağlayan Barajı İçme ve Kullanma Suyu Uzun Mesafeli Koruma Kuşağı” sınırları içerisinde “tarım arazisi”, “çayır-mera” ve “orman alanı” olarak tanımlanan alanda kalıyor. Nikel madeni ayrıca ise İzmir kentine içme ve kullanma suyu sağlaması amacıyla kullanılan Gördes Barajının uzun mesafeli koruma alanında yer alıyor.

.İlgili haber: Manisa’da nikel madeninde patlama: Ağır metaller doğaya karıştı!

3’ÜNCÜ KAPASİTE ARTIŞI

2013 yılında üretime başlayan nikel maden ocağı işletmesine bölge halkı yaptığı pek çok eylemle karşı çıkmıştı.  Hem maden ocağının hem de sülfürik üretim tesisinin halkın katılım toplantısı bölge halkının tepkilerinden dolayı gerçekleşememişti. İtirazlara rağmen tesise, 2018 yılında da kapasite artış izni verilmişti. Şirket proje için ayrıca 76 milyon 269 bin 304 TL bütçe ayırdı.

İlgili Haber: İçme Suyuna Sülfürik Asit Tehdidi | Özer Akdemir

Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel

SÜLFÜRİK TESİSİ İPTAL EDİLMİŞTİ

Şirketin sülfürik asit üretim tesisi projesi de ilgili mahkemeden dönmüştü.  Bakanlığın ‘ÇED olumlu’ kararı verdiği proje ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU, çevre örgütleri ve bölge halkı tarafından açılan davada mahkeme “ÇED iptal” kararı vermişti..

İlgili haber: Gördes’teki nikel maden işletmesinin sülfürik asit tesisine yargı freni

Mahkeme, tesisin çevreye vereceği ve su kaynaklarına vereceği zararı gerekçe göstererek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kararını iptal etmişti.  Proje dosyasına göre tesiste yılda 1 milyon ton sülfürik asit üretilecek ve burada üretilecek sülfürik asit iki buçuk kilometre ötedeki Gördes Nikel Kobalt Maden Ocağı’nda kullanılacaktı.

Ege’de Sonsöz