Ana Sayfa > Haberler > Salihli’de JES keşfi: Firmanın sır gibi sakladığı santral alanı mahallenin ortası çıktı!

Salihli’de yapılmak istenen Jeotermal Enerji Santrali’ne (JES) karşı açılan davada mahkeme heyeti proje alanında keşif yaptı. Proje firması SANKO’nun sır gibi sakladığı santral alanı Hacıbektaşlı mahallesinin ortası çıktı.

Manisa’nın Salihli İlçesi’nin Hacıbektaşlı Köyü’nde kurulan Jeotermal Elektrik Santrali için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı açılan iptal davasında bugün bilirkişi heyeti keşif yaptı. SANKO Enerji’nin başvurusu üzerine Manisa Valiliği 19,5 MWe kapasiteli Jeotermal Elektrik Santrali projesi için 18 Temmuz’da “ÇED Gerekli Değildir” kararı vermişti. Kararın iptali için açılan dava üzerine mahkeme bilirkişi görevlendirdi. Keşfe, SANKO Enerji yetkilileri, Salihli Belediyesi ve Manisa Valiliği temsilcileri, köylüler ve birçok çevreci katıldı.

Keşfe köylülerin yoğun katılımı dikkat çekti. Hacıbektaşlılar, jeotermalle karşı tepkilerini dile getiriyorlar. Hacıbektaşlı Mahallesi sakinleri ise Jeotermal Elektrik Santralı’nın tarım ve yaşam alanları ile çocuklarının geleceğine zarar vereceği gerekçesi ile karşı çıkıyorlar.

Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Hacıbektaşlı mahallesine yapılmak istenen Jeotermal Enerji Santrali’ne (JES) karşı mahalle halkının direnişi devam ederken, projeye karşı açılan davada mahkeme heyeti JES yapılması planlanan alanda keşif yaptı. Sabah sekizde köy konağında toplanarak keşif heyeti ile birlikte alana giden köylüler, JES’e karşı olduklarını bir kez daha göstermiş oldu.

SIR GİBİ SAKLANAN SANTRALİN ALANI MAHALLENİN ORTASI ÇIKTI

Davacı köylülerden tarla sahibi Yüksel Erden, santral alanının geniş bir tarım alanı üzerinde olduğunu, bölgede halen tarım yapıldığını ve sahanın ormanlık alan olduğunu belirterek şunları aktardı: “Aslında önemli olan köylü şuana kadar bilgi sahibi değildi. Şuana kadar santralin nereye nasıl yapılacağı bilinmiyordu. Bugün mahkeme heyetiyle birlikte köylü de santralin nereye nasıl kurulacağını görmüş oldu. Arazisine, köyüne, suyuna, toprağına, havasına sahip çıktı.”

Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege Değerli ise, JES firması SANKO’nun projenin başından beri sır gibi sakladığı santral alanının keşif sırasında mahallenin ortasında çıktığını duyurdu. Değerli açıklamasında  “Keşif yapıldı. Santralin yapılması planlanan parsel çok büyük bir parsel. Bu santralin büyük parsel içerisinde tam olarak nereye yapılacağının koordinatları belirtilmiyordu. Yapılan keşifte anlaşıldı ki tam da mahallenin arkasındaki ormanlık bir tepenin tamamen yok edilerek iki tane dere yatağının arasındaki alanı kaplayacak şekilde yapılması planlanmış. Dere yataklarını etrafındaki ormanlık alanların, zeytinliklerin, bağların ortasında kalan bir alan. Yapılması düşünülen alan yerleşim yerlerine çok yakın” dedi.

İKİ TANE DERE YATAĞININ ARASINDAKİ ALANI KAPLAYACAK

Aynı zamanda davanın avukatlarından olan Değerli, santralin mahalleden geçen her iki derenin ve ormanlık alanın üzerine, bir dağı yok ederek yapılacağını belirterek şunları dedi: “Bilirkişilerle birlikte heyet alanı inceledi. Biz itirazımızı yaptık, gerekçelerimizi açıkladık. Çevre tehdidi ve halk sağlığı tehdidinin yanında özellikle alanın heyelan bölgesi olması, ormanlık arazi olması, Salihli’nin güney yakasında bir fay hattı olmasına dikkat çektik. En geç 1 ay içinde bilirkişi raporu gelir diye düşünüyorum.

Bilirkişiler ve mahkeme heyetiyle yapılan keşif sırasında muhteşem bir doğanın içerisine, temiz havanın, bol oksijenin içerisinde, böyle bir doğal varlığın yok edilmesi pahasına, para hırsıyla memleket topraklarının nasıl talan edileceği de göz önüne serilmiş oldu. Biz davamızdan ve mücadelemizden umutluyuz. Halk sağlığını, çevrenin korunmasını ve memleket topraklarını bu talan düzenine teslim etmeyeceğiz” dedi.