Ana Sayfa > Ekoloji > İzmir Ve Manisa’nın Yeni Kabusu: Gördes Nikel Madeninin Sülfürik Asit Tesisi | Video-Haber

Manisa’nın Akhisar ilçesinde hayata geçmesi planlanan Sülfürik Asit Üretim Tesisi projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, İDK tarafından incelenerek son şekli verilip, askıya çıkarıldı. Söz konusu tesisin hayata geçmesi halinde İzmir ve Manisa’nın suyu için büyük tehlike oluşturacağını ifade eden ÇMO İzmir Şube Başkanı Kınay, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Helil İnay Kınay: “Gördes’te kurulacak asit fabrikası tesisi İzmir ve Manisa’nın içme suyu için bir tehdit!”

Manisa’nın Akhisar ilçesinde Zorlu Grubu’na ait Meta Nikel Kobalt Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan Sülfürik Asit Üretim Tesisi projesi ile ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek son şekli verilip, halkın görüş ve önerilerini almak üzere Bakanlıkta ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde 10 takvim günü görüşe açıldı. Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, İzmir ve Manisa’nın mevcutta ve gelecekte içme suyu kaynağı olarak görülen su havzalarının yer aldığı bölgede planlanan yıllık 1 milyon ton kapasiteli Sülfürik Asit Üretim Tesisi Projesi’nin hayata geçtiği takdirde oluşturacağı risklere dikkat çekti. Kınay, söz konusu tesis hayata geçtiği takdirde İzmir ve Manisa’nın suyu için büyük tehlike oluşturacağını vurguladı.

ÇED RAPORLARININ YETERSİZLİĞİ ORTADADIR

ÇMO İzmir Şube Başkanı Kınay, söz konusu tesisin İzmir ve Manisa’nın suyu için büyük tehlike oluşturacağını ifade ederken, hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini de dile getirdi.

İşletmelere karşı bölge halkının ve çevrecilerin verdiği mücadeleye de değinen Kınay şunları söyledi “Tüm bu süreçlerde Gördes ve Gediz Ovasında; Gördes ve Gediz Havzası içerisinde son derece verimli tarım arazilerinin ve su kaynaklarının olduğu bir bölgede Gördes Nikel Madeni ve Turgutlu Çaldağ Nikel Madeni gibi çevresel riski son derece yüksek olan bu tesisler ile ilgili hazırlanan ÇED raporlarının yetersizliği ortadadır. Ülkemizin çevre politikaları ve tüm hukuki ve çevresel müdahalelere rağmen işletilmeye devam eden Bergama, Efemçukuru, Gördes Madencilik projelerinin yarattığı çevresel risklerin yönetilmediği ve yaşam alanlarımızın hızla kirletildiği yok edildiği ülkemizde; Gördes ve Turgutlu’da yürütülen mücadele çok daha büyük önem kazanmaktadır.”

İzmir Ve Manisa’nın Yeni Kabusu: Gördes Nikel Madeninin Sülfürik Asit Tesisi | Video-Haber” hakkında bir düşünce

1. Tüm desteğimizle yanınızdayız Bizler halk olarak ne yapmamız gerekiyorsa birlik beraberlik içinde varız Çocuklarımıza güzel bir dünya bırakmamız ümidiyle mücadelemize devam edelim