Ana Sayfa > Bildiriler > İzmir Kemalpaşa İlçesindeki biyogaz tesisi Manisa Turgutlu’daki Sarıbey köylülerini çileden çıkardı

İzmir Kemalpaşa ilçesi Halilbeyli mahallesindeki biyogaz şirketi tam kapanma günlerinde Manisa Turgutlu’nun Sarıbey köyündeki tarım arazilerine tesisin atıklarını gübre diye boşalttı. Başta köy muhtarı olmak üzere olaya tepki gösteren vatandaşlar, yapılanların kendilerinden habersiz ve izinleri alınmadan gerçekleştiğini söylerken, tesisin araçlarının köylerine gelmesini durdurdular.

İzmir Kemalpaşa ilçesi Halilbeyli mahallesindeki biyogaz tesisi Manisa Turgutlu‘daki Sarıbey köylülerini çileden çıkardı. Tam kapanma günleri devam ederken, geçtiğimiz günlerde İzmir Kemalpaşa ilçesi Halilbeyli mahallesindeki tesisin vidanjörleriyle arazilerine atıklarını boşalttığını gören Sarıbeyliler, başta köy muhtarı Halil İbrahim Girgin olmak üzere duruma sert tepki gösterdi.

Tesisin atıklarını gübre diye bağlarına, arazilerine boşalttığını belirten köylü vatandaşlar, böyle birşeyin kendilerinin haberi ve izni olmadan yapılmasına karşı öfkelerini yansıtırken, tesis araçlarının köylerine gelmesini de engellemeye çalıştılar. Üzüm bağları ve arazilerine dökülenleri ellerinde kürekler ve çapalarla arazilerinden temizleyerek geri çekmeye çalışan vatandaşlar, yayılan pis kokudan rahatsız olmaktan başka ayrıca boşaltılan atıkların toprakları yakacak düzeyde verimsizleştirip zarar vereceği endişelerini ifade ettiler.

KÖY MUHTARI: BİZDEN HABERSİZ YAPILIYOR, BİZİM BU İŞE RIZAMIZ YOK

Sarıbey köyü muhtarı Halil İbrahim Girgin ise “Halilbeyli neresi, Sarıbey köyü neresi? Ta oradan gelip bizim arazilerimize vidanjörlerle tesisin atıklarını bedava gübre diye boşaltıyorlar. Bizim böyle birşeye rızamız yok. Bizden habersiz ve iznimiz olmadan yapılıyor” diyerek, “Bu cüretkarlığı nereden buluyorlar, Turgutlu’yu bu kadar sahipsiz bulduklarını mı sanıyorlar?” sözleri ile köylü vatandaşların duruma olan tepkilerini ifade etti.

Tesis araçlarını bir daha köylerinin yanına sokmayacaklarını söyleyen muhtar Girgin, bu arada yaşananları da belediye yetkililerine duyurarak şikayette bulundu. Bu işin mutlaka denetlenmesini isteyen Sarıbey köyü muhtarı, Belediye Fen İşlerinin bu arada yolların da tahrip edildiğini tespit ettiklerini belirtirken, Halilbeyli’deki tesis araçlarının köylerine gelmesini şimdilik durdurduklarını, ama bu işin peşini bırakmamak gerektiğini söyledi. “Bizim kendilerinden arazimize atıklarını boşaltmalarına iznimiz yok, kendilerinden böyle bir şey istediğimiz yok. Sormadan, iznimizi almadan tam kapanma günlerinde ta Halilbeyli’den buralara kadar gelip vidanjörlerle  arazilerimize atıklarını bedava gübre diye boşaltıyorlar. Böyle bir şey nasıl yapılabilir, bu ne cüretkarlıktir?” dedi. Muhtar Girgin, bu duruma karşı uyarmak ve birlikte bir tutum ortaya koymak için diğer çevre köylerin muhtarları ile de görüşeceklerini belirtti.

TURÇEP: YAŞANANLAR ENDİŞE VERİCİ, MUTLAKA ÖNLEM ALINMALI

Konuyla ilgili Sarıbey köyü muhtarı ile görüşen ve gelişmeler hakkında bilgi edinen Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) ise, yaşanan gelişmeler hakkında yorum ve açıklamalarda bulundu. Tam kapanma günlerinde böyle bir şeyin yaşandığı ve şirket tarafından bu durumun bir fırsat gibi kullanılmaya çalışıldığına dikkat çeken TURÇEP, köylü vatandaşların tepkilerinde haklı olduğunu ve TURÇEP olarak yanlarında olduklarını belirterek, açıklamasında şunları ifade etti:

“Endişe edilmesi gereken asıl ayrıntı, şirketlerin kendilerini mübarek, atıklarını da şifalı gübre diye kabul edilme ve halka bedava şifalı gübre dağıtan bir hayır kurumu imiş gibi görülmelerine yönelik bir algı yaratmaya çalışmaları.  Duruma müdahale edilmezse doğanın şirketler tarafından bir çöplük gibi kullanılmasının yolu da açılmış olur“ uyarısında bulundu. Açıklamasında “Halilbeyli neresi Sarıbey köyü neresi? Halkın rızası ve haberi bile yokken İzmir Kemalpaşa Halilbeyli’den gelip Turgutlu Sarıbey köyündeki vatandaşın arazilerine bunlar yapılıyorsa, yarın İzzettin ve Irlamaz köyündeki biyogaz tesisleri faaliyetlerine başladıkları zaman neler olabileceğini şimdiden düşünmek gerekir” diyen TURÇEP “Eğer sivil toplum ve yerel yönetim bir refleks ortaya koyup, bir kontrol ve denetim mekanizması oluşturmazsa, bu işin önü alınamaz, gelecek için endişe verici” ifadesinde bulundu.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİ GÖREVE DAVET ÇAĞRISI

Açıklamasında ayrıca Ziraat Mühendisleri ve Çevre Mühendislerini de seslerini yükseltmek için göreve davet ettiklerini belirten TURÇEP, “Konu tarımla ilgili olduğundan en başta bu konuda Ziraat Mühendisleri’nin seslerini yükseltmesini bekliyoruz. Akıl almaz şeyler yaşanıyor, bu sessizliğin hiçbir şeye ve hiç kimseye hayrı dokunmaz” dedi. TURÇEP, “Başta Ziraat Mühendisleri olmak üzere, Çevre Mühendisleri gibi odalar ve Çiftçi-Sen, Tüm Köy-Sen gibi kurumların konuyu titizlikle takip etmesi gerekiyor. Bu şirketler halka bedava şifalı gübre dağıtan birer hayır kurumu değil. Böyle bir algı oluşursa, sonrasında olabileceklerden endişeliyiz” uyarısında bulunarak, bir sivil denetim ve kontrol mekanizması oluşabilmesinde ZMO, ÇMO gibi kurumların kendilerine de görev düşeceğini ileri sürdü.

TURÇEP, açıklamasında “Yoksa yarın bu işin önünü almak için çok geç kalınmış olacak. Tüm tepkilere rağmen Meclisten geçirilen Torba Yasa’dan sonra sermaye guruplarının önü tamamen açılıp, doğa sermayenin mülkü haline getirilirken, şirketlere dokunulmazlık tanıyacak, vatandaşa da bu şirketlere karşı dava açma ehliyeti tanımayacak bir ortam oluştu. Bu ortamda şirketlerin cüretkarlığının da nerelere kadar varabildiği bu yaşanılan örnekle bir kez daha görülüyor” ifadelerinde bulundu.

İlgili haber için tıklayınız: Mahkemenin kararını vatandaşın hukuk arayışına orantısız müdahale olarak değerlendiren Danıştay, mahkeme kararını bozup, vatandaşın dava açma hakkını savundu