Ana Sayfa > Ekoloji > İkizköylülerin Akbelen ormanını korumak için madene karşı açtığı davaya mahkemeden ret kararı

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de 4 yıldır sürdürdükleri mücadele ile 780 dönümlük Akbelen ormanlarını korumak için direnen ve 100 kilometre yürüyerek Muğla İdare Mahkemesi’ne giderek eylemler yapan köylülere, mahkemeden kötü haber geldi. Mahkeme itiraz yolu açık olmak üzere; kesim izni ve açık maden işletme izninin iptali davasını reddetti.

Limak Holding ve İÇTAŞ’ın ortak projesi olan YK Enerji’nin termik santrallerine kömür sağlanması için Muğla Milas’taki Akbelen Ormanı’nın kesimine 24 Temmuz’da başlanmıştı. Köylülerin ve yaşam savunucularının tüm itirazlarına karşın çalışmalar devam etti. 740 dönümlük alandaki ağaçların çoğu kesildi ve maden işletmek için çalışmalara başlandı.

İkizköylüler ve yaşam savunucuları, geçen hafta Tarım Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü’ne açtığı davanın duruşması için Muğla İdare Mahkemesi’ne yürümüştü. İki davanın duruşması yaklaşık 6 saat sürmüştü.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de 4 yıldır sürdürdükleri mücadele ile 780 dönümlük Akbelen ormanlarını korumak için direnen köylüler, mahkeme kararıyla üzüldü. 100 kilometre yol yürüyerek Muğla İdare Mahkemesi’ne gidip eylemler yapan köylüler, umduklarını bulamadı. Muğla İdare Mahkemesi’nde geçen hafta görülen Akbelen Ormanı davasında karar çıktı. Mahkeme itiraz yolu açık olmak üzere kesim izni ve açık maden işletme izni davasını reddetti.

DURDURAMADILAR, AKBELEN ORMANLARI KESİLDİ

Limak Holding ve İÇTAŞ’ın ortak projesi olan YK Enerji’nin termik santrallerine kömür sağlanması için yeni alan açmak için Muğla Milas’taki Akbelen ormanının kesimine geçen 24 Temmuz’da başlanmıştı. Köylülerin ve yaşam savunucularının tüm itirazlarına karşın çalışmalar devam etti. 780 dönümlük alandaki ağaçların çoğu kesildi ve madeni işletmek için çalışmalara başlandı.

İkizköylüler ve yaşam savunucuları, geçen hafta da Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’ne açtığı davanın duruşması için Muğla İdare Mahkemesi’ne yürümüştü. İki davanın duruşması yaklaşık 6 saat sürmüştü.

İlgili haber için tıklayınız: İkizköylüler Akbelen için Muğla İdare Mahkemesi’ne yürüdü

DAVA REDDEDİLDİ!

Muğla İdare Mahkemesi’nde geçen hafta görülen, İkizköylülerin Akbelen ormanlarındaki maden işletme ruhsatı ve kesim izninin iptali için açtıkları davada, karar çıktı. Mahkeme, itiraz yolu açık olmak üzere kesim izni ve açık maden işletme izninin iptali davasını reddetti.

2021’de davası açılan ve geçen hafta duruşması görülen “Akbelen Ormanı kesim izni ve açık maden işletme izni” davasında karar çıktı. Mahkeme itiraz yolu açık olmak üzere davanın reddine karar verdi.

Kararda, şunları kaydedildi:

“Nihayetinde davacılar tarafından uyuşmazlık konusu maden işletme (orman) izni sahasından çıkarılacak madeni/kömürün kullanılacağı termik santralin işletilmesinin hukuka aykırı olduğu, kapatılması ve/veya izinlerinin iptali gerektiği yönünde iddialarda bulunulmuş ise de, bilindiği üzere idari yargıda da “taleple bağlılık” ilkesi çerçevesinde sadece dava konusu edilen işlemin yargısal denetiminin yapılacağı,dolayısıyla olayda da sadece orman izni dava konusu edildiğinden, ilgili termik santralin hukuki/teknik durumu ile ilgili bir inceleme/değerlendirme yapılmasının mümkün olmadığı hususu da ifade edilmelidir.”

“ŞAŞIRMADIK, GEREKLİ  İTİRAZLARI HEMEN YAPACAĞIZ”

Kararı değerlendirerek bir açıklama yapan köylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal, “Bu kararı bekliyorduk, şaşırmadık. Çünkü Akbelen’de bu dava ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı veren hakimi ve heyeti sürmüşlerdi. Sonra tetikçi bilirkişilerin hazırladığı rapor ve yeni hakim ile yürütmeyi durdurma kararını kaldırıp, bugün de itirazımızı reddettiler. Biz de İstinaf Mahkemesi, Avrupa Konseyi ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde itirazlarımızı yapacağız” diye konuştu.

Ajanslar