Ana Sayfa > Bildiriler > İkizköylüler, Akbelen için Muğla İdare Mahkemesi’ne yürüdü

İkizköylüler, Akbelen için Muğla İdare Mahkemesi’ne yürüdü

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı’nın maden işletmeciliğine tahsisi, maden işletme ruhsatı ile izninin iptali için açılan davaların duruşması bugün Muğla İdare Mahkemesi’nde yapıldı. Sabah saatlerinde buluşup mahkemeye yürüyecek olan İkizköylüler destek çağrısı yaptı.

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı’nın maden işletmeciliğine tahsisi, maden işletme ruhsatı ile izninin iptali için açılan davaların duruşması bugün (11 Ekim) Muğla İdare Mahkemesi’nde yapıldı. 17.00 sıralarında başlayan duruşma ve 19.45 gibi biterken İdare Mahkemesi’nin kararını 1 ay içerisinde açıklaması bekleniyor.

Limak Holding ve İÇTAÇ’ın ortak projesi olan YK Enerji’ye kömür sağlanması için Akbelen Ormanı’nın 740 dönümlük bölümünün kesimine 24 Temmuz’da başlanmıştı.

Bugün (11 Ekim) İkizköylüler tarafından açılan orman kesim iptali, ruhsat genişletme iptali ve açık maden ocağı işletme iptali davası Muğla İdare Mahkemesi’nde görülüyor.

“AKBELEN’DEN VAZGEÇMİYORUZ”

Mahkeme öncesi basın açıklaması düzenleyen İkizköylüler, “Akbelen’den vazgeçmiyoruz” dedi. Yaşam savunucuları ve köylüler ardından mahkemeye doğru yürüyüşe geçti.

AVUKAT ATAL: MİLAS SAVCILARI GÖZ YUMDU

Avukat İsmail Hakkı Atal, alanda yaptığı konuşmada, “Akbelen direnişi, İkizköy’ün mücadelesi, Türkiye’de kanunların nasıl bypass edildiğini, kanunların nasıl uygulanmadığını en güzel gösteren örnek oldu. Kanun, ‘3 kilometreden fazla yakın mesafede maden çıkarılamaz’ demesine rağmen, 10 metre ötede maden çıkarttılar. Milas savcıları göz yumdu, Muğla İdare Mahkemesi gözlerini kapattı. Bir an önce yargıda reform gerekli. Bu mahkemeler emir komuta zinciri altında çalışan mahkemelerdir” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN ALTINI OYUYORLAR”

İkizköy’den yola çıkan köylüler ve yaşam savunucuları Milas merkezinde Bodrum’dan gelen destekçilerle buluştu.

Burada basın açıklaması düzenleyen yaşam savunucuları, “Akbelen Ormanı, Bodrum’u besleyen su kaynaklarına sahip. Daha şimdiden Bodrum susuz kaldı. Türkiye’nin turizm merkezini susuz bırakarak Limak Holding ve İÇTAŞ Türkiye’nin altını oyuyor” dedi.

MUĞLA MERKEZDEN MAHKEMEYE YÜRÜYÜŞ BAŞLADI

Yaşam savunucuları ve köylüler saat 14.00’daki duruşma için Muğla merkezden mahkemeye yürüyüşe başladı. Yürüyüş sırasında “Her yer Akbelen, her yer direniş” sloganları atıldı.

Yurttaşlar, sloganlarla birlikte mahkeme önüne geldi.

MUĞLA İDARE MAHKEMESİ ÖNÜNDE AÇIKLAMA

Mahkeme hakkında konuşan Avukat İsmail Hakkı Atal, “Anayasanın 10. maddesi, ‘Hiçbir zümereye, hiçbir sınıfa imtiyaz tanınamaz, kanun önünde herkes eşittir’ der. Ama Milas’ta herkes eşit değil. Limak – İÇTAŞ termik santraline Muğla İdare Mahkemesi kanunları uygulamadı. Bugün bu kanunları uygulamayan hakimler suç işliyorlar ve bugün bu dava Türkiye’de yargının, yürütmenin, siyasi iktidarın denetimli kontrolü altında olduğunun göstergesidir. Ve biz burada Muğla İdare Mahkemesi’nden adalet istiyoruz” ifadelerini kullandı.

MADEN RUHSAT İPTAL DAVA SONA ERDİ!

Saat 14.00 itibarıyla başlayan maden ruhsat iptal davası bitti. Ardından Akbelen Ormanı’nda maden işletme izninin iptali için açılan davanın duruşması başladı.

KARARIN 1 AY İÇİNDE AÇIKLANMASI BEKLENİYOR

17.00 gibi başlayan Akbelen Ormanı’nda maden işletme izninin iptali için açılan davanın duruşması da 19.45 gibi bitti. İdare Mahkemesi’nin kararını 1 ay içerisinde açıklaması bekleniyor.

Cumhuriyet