Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Halk kıyılarına sahip çıktı, Ayvalık Tabiat Parkı ihalesi iptal edildi

Halk kıyılarına sahip çıktı, Ayvalık Tabiat Parkı ihalesi iptal edildi

Ayvalık’ta koyları ve kıyılarının peşkeş çekilmesine karşı elele veren halk, çevre örgütleri, Ayvalık Belediyesi, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri Ayvalık’a sahip çıkarak seferber oldu ve sonunda Ayvalık Tabiat Parkı’nın ihalesi iptal edildi.

Balıkesir ili Ayvalık ilçesindeki Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın sınırları içerisinde kalan ve halk plajı olarak da kullanılan Pınarboğazı ve Dalyan kıyılarının şirketlerce işletilmek üzere ihâleye çıkarılmak istenilmesine karşı çıkan Ayvalık halkı, birbirlerine kenetlenerek verdiği mücadeleyi kazandı. Tepkiler üzerine önce ertelendiği bildirilen “Ayvalık Adaları Tabiat Parkı ihalesi”, halkın kararlı mücadelesi sonrasında bu kez de iptal edildi. Konu hakkında açıklamada bulunan Ayvalık Tabiat Platformu, “Kıyılar halkındır dedik, direndik ve kazandık” dedi.

Kıyılar halkındır, şirketlere peşkeş çekilemez!

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı‘nın şirketlere peşkeş çekilmesi anlamına gelen ihale olayı Ayvalık halkını ayağa kaldırdı. Türkiye’nin en büyük yüzölçümlü doğal sit alanı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın sınırları içerisinde kalan ve halk plajı olarak kullanılan Pınarboğazı ve Dalyan kıyıları, günü birlik tesis olarak işletilmek üzere ihâleye çıkarılmak istenmişti. Bu tür ihalelerin ardında ise son dönemlerde sit alanları ve milli parkların kamu yararına kullanılmak yerine özel şirketlere peşkeş çekilmesi anlayışı yer alıyor.

Bu ihaleye karşı çıkan Ayvalık halkı birbirine kenetlenip, koylarına ve parklarına sahip çıkarak kararlı bir mücadele örneği verdi. Çevre örgütleri, Ayvalık Belediyesi, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri ile halk tarafından çevre ilçelerdeki ekoloji örgütlerinden de gelen destekle ihaleye karşı çok yünlü mücadele ve tepkiler ortaya konulurken, ayrıca Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin‘in de desteğiyle “ihalenin durdurularak iptal edilmesi” talebi ile imza kampanyası da düzenlendi. 4 bini ıslak, 12 bini change.org kampanyasından olmak üzere toplanan 16 bin imza Tarım ve Orman Bakanlığına gönderildi.

Haylıydık, direndik ve kazandık!

Tepkiler sonrası önce 11 Şubat günü yapılacak olan ihalenin 25 Şubat tarihine ertelendiği açıklaması yapıldı. Ancak bunu yeterli görmeyen ve kararı bir aldatma-oyalama gibi gören Ayvalık halkı, “erteleme yetmez, ihale iptal edilsin” diyerek kararlı mücadelesini ve tepkilerini daha yükseltince, sonunda kazandı ve ihale iptal edildi. Ayvalık Belediyesi tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklama ile “Milli Parklar Şube Müdürlüğünden alınan bilgi gereği Bakanlık İhale Komisyonunun 25.02.2020 tarihinde yapılacağı duyurulan ihaleyi iptal ettiği öğrenilmiştir” şeklinde duyuruldu.

Konu hakkındaki gelişmeyi “Haklıydık, direndik ve kazandık” şeklinde değerlendiren Ayvalık Tabiat Platformu, ilk duyumu aldıkları 2018 yılından beri mücadele içinde olduklarını belirtirken, ihale günü belli olduğunda Ayvalık halkının birbirine kenetlenerek verdiği çok yönlü ve kararlı mücadele sonrasında da ihalenin iptal edilmesi sağlandığı açıklamasında bulundu.

Ekoloji Birliği bileşenlerinden olan Ayvalık Tabiat Platformu, böyle önemli bir kazanımın elde edilmesinde katkısı olan ve destek veren herkese teşekkür ettiği açıklamasında şunları vurguladı:

“Koruma” adı altında halka kapatılıp, şirketlere tahsis ediliyor

“Birlikte çalıştık, birlikte mücadele ettik ve bu da sonuç getirdi. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı ve kıyıları çok kıymetlidir. Kıyılarımızın hepimizin ortak varlığı olduğu unutulmadan korunmasını ve tüm halkımız tarafından serbestçe kullanılmasını, “koruma” adı altında kıyıların halka kapatılmamasını, Ayvalık Adaları Tabiat Parkının kirliliğe ve yangın riskine karşı sürekli kontrol edilmesini, uyarıcı, bilgilendirici tabelalarla donatılmasını, bakanlıkça kadro tahsisiyle istihdam edilecek koruma görevlilerinin alanda sürekli kontrol ve koruma görevi yürütmesini istiyoruz.

Bundan sonra da tabiat parkımıza, kıyılarımıza, yaşam alanlarımıza ve doğaya sahip çıkmaya devam edeceğiz. Böyle bir onurlu mücadeleye destek ve katkı veren herkese çok teşekkür ediyoruz.”