Ana Sayfa > Bildiriler > Muğla Kent Konseyleri toplantısında kıyılar için eylem kararı çıktı

Muğla Kent Konseyleri toplantısında kıyılar için eylem kararı çıktı

Marmaris’te gerçekleştirilen Muğla Kent Konseyleri Toplantısı Sonuç Bildirgesi basın ve kamuoyuna açıklandı. Açıklamaya göre; toplantıda yer alan kararlar arasında “kıyılar için eylem” kararı da yer alıyor.

Muğla Kent Konseyleri toplantısının ikincisi Şubat ayı ilk haftası içinde Marmaris ilçesinde gerçekleştirilmişti. Dönem sözcülüğünün Marmaris Menteşe Kent Konseyi’nde olması dolayısıyla Marmaris’te yapılan Muğla Kent Konseyleri Toplantısı’nın Sonuç Bildirgesi de geçtiğimiz gün basın ve kamuoyuna açıklandı. Açıklamaya göre; toplantıda yer alan kararlar arasında “kıyılar için eylem” kararı da yer alıyor. Açıklanan sonuç bildirgesine göre; kıyıların tekrar MUÇEV’e verilmesine engel olmak için Büyükşehir, ilçe belediyeleri ve halkı bir araya getirerek “Kıyılar Halka Geri Verilsin” temalı bir eylem tertiplenerek, kıyıların belediyelere verilmesi için kamuoyu oluşturulması çalışmalarına karar verildi.

“KIYILAR HALKINDIR, HALKA VERİLSİN!”

İkinci toplantısı Marmaris’te gerçekleştirilen “Muğla Kent Konseyleri Toplantısı”na Bodrum, Datça, Menteşe, Milas ve Marmaris Kent Konseyleri katıldı. Gerçekleştirilen toplantı ile dönem sözcülüğü de Menteşe Kent Konseyi’nden, Marmaris Kent Konseyine geçti. Toplantıya katılamayan Fethiye ve Dalaman Kent Konseyleri ile birlikte sonuç bildirgesi basın ve kamuoyuyla da paylaşıldı. Toplantının sonuç bildirgesindeki açıklamaya göre; alınan kararlar arasında öne çıkanlardan biri de “kıyılar için eylem” kararı olarak yer alıyor. Bu karara göre; kıyıların tekrar MUÇEV’e verilmesine engel olmak için Büyükşehir, ilçe belediyeleri ve halkı bir araya getirerek “Kıyılar Halka Geri Verilsin” temalı bir eylem tertiplenerek, kıyıların belediyelere verilmesi için kamuoyu oluşturulmasına ilişkin çalışmalar yapılacak.

Konuyla ilgili açıklama sonuç bildirgesinde “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının MUÇEV ile imzaladığı kıyı alanı kira sözleşmeleri Haziran 2020’de sona ereceğinden 29 Şubat 2020 Cumartesi saat 14.00’de Akyaka’da, kıyılarımızın tekrar MUÇEV’e verilmesine engel olmak adına Büyükşehir ve ilçe belediyeleri ve halkı bir araya getirecek ‘Kıyılar Halka Geri Verilsin’ temalı bir eylem tertiplenmesine ve kıyıların belediyelere verilmesi için kamuoyu oluşturulmasına karar verildi” şeklinde yer alıyor.

DAYANIŞMA BİLİNCİNİ TOPLUMA YAYMAK

Birlikte yapılması karar verilen eylem ve etkinliklerin organizasyonunun ve takibinin sağlıklı yapılabilmesi için katılımcı konsey başkanlarından oluşan bir “Koordinasyon Kurulu” oluşturulmasına ve birlikteliğin isminin MKK (Muğla Kent Konseyleri) olmasına karar verildi.

Ayrıca Muğla Kent Konseylerini oluşturan her ilçede ilgili kent konseyi tarafından tespit edilen bir sorunun halkın ve toplumun faydasına çözüme ulaştırılmasını sağlamak ve dayanışma bilincini topluma yaymak amacıyla ilgili kent konseyinin belirleyeceği tarihlerde eylem veya basın açıklaması gerçekleştirilmesi de alınan kararlar arasında.

MECLİSTE KENT KONSEYLERİNE KURUMSAL SÖZ HAKKI

Öte yandan alınan kararlardan öne çıkan önemli başlıklardan biri de; Belediye Meclis toplantılarında Kent konseylerine de kurumsal söz hakkı verilmesi talebi şeklinde açıklandı.

Açıklamada; “Belediye meclis toplantılarında resmi gündem içinde kent konseylerine kurumsal söz hakkı verilmesinin sağlanması için kurumsal söz hakkını kullanamayan kent konseylerinin ilgili belediyelerden ısrarla tekrar tekrar talep etmesi ayrıca özerk bir oluşum olmasının ana göstergesi olan ‘Bütçe’ konusunda da ilgili belediyelere rakamsal olarak kent konseyi bütçesinin belirlenmesi için de ısrarlı olunması konusunda karar verilmiştir” denildi.