Ana Sayfa > Haberler > Yatağan’da kömür madeni için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı mahkemece iptal edildi

Muğla Yatağan’da kömür madeni projesi için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı mahkeme tarafından iptal edildi. Hacıbayramlar Mahallesi mevkiinde Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan “yeraltı kömür işletmesi” projesi için Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce 20 Haziran 2018 tarihinde “ÇED gerekli değildir” kararı verilmişti.

Muğla 2. İdare Mahkemesi, Yatağan’da açılmak istenen kömür madeni projesine ilişkin “ÇED Gerekli Değildir” kararını hukuka aykırı buldu. Uzun yıllardır kömürlü termik santrallerin doğayı tahrip ettiği ve insan sağlığına zarar verdiği Yatağan’da yeni bir proje daha hayata geçirilme isteniyor. Yatağan’ın Hacıbayramlar Mahallesi mevkiinde Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan “yeraltı kömür işletmesi” projesi için Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce 20 Haziran 2018 tarihinde “ÇED gerekli değildir” kararı verilmişti. Tayyibe Demirel adlı yurttaş kararı yargıya taşımıştı. Muğla 2. İdare Mahkemesi, söz konusu proje için “ÇED Gerekli Değildir” kararını “hukuka aykırı” buldu.

“YER ALTI VE YER ÜSTÜ SU KAYNAKLARI OLUMSUZ ETKİLENECEK”

Muğla 2. İdare Mahkemesi karara bağladığı davada “proje konusu faaliyetin tarım alanlarına, yeraltı ve yer üstü su kaynaklarına, biyolojik çeşitliliğe ve çevreye yönelik olumsuz etkilerinin olduğuna” dikkat çekerek şöyle dedi:

“Faaliyetin çevreye zarar verilmemesine yönelik proje tanıtım dosyasında yer alan önlemlerin yeterli olmadığı, bu nedenle proje konusu faaliyetin çevreye yönelik olumsuz etkilerinin tespit edilmesi ve olumsuz yöndeki etkilerinin önlenmesi çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla ÇED sürecine tabi olması gerektiği…”

AVUKAT SARICA: “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” KARARININ İPTALİ SEVİNDİRİCİ

Muğla 2. İdare Mahkemesi açıkladığı nedenlerle “ÇED Gerekli Değildir” kararının hukuka aykırı olduğunu belirterek iptaline karar verdi. Rıfat Doğan’ın haberine göre, davanın avukatı Bora Sarıca kararla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Yatağan’ın artık nefes alması lazım. Zeytini ile tarihi ile Muğla’nın göz bebeği belde, yıllardır Termik santrale mahkum yaşıyor. Evvelinde, kömür uğruna çok şey feda edildi. Köyler göç edildi insanlar umutsuz kadı. Artık yeter demenin tam zamanı. Tek bir kadının inadı, ısrarı daha fazlasına hayır diyor. Bu sesin bir parçası olmak da sevindirici.”