Ana Sayfa > Ekoloji > Gördes Nikel Madeni’nin zehirli atık barajı Ege’nin bir başka kabusu olacak

Gördes Nikel Madeni’nin zehirli atık barajı Ege’nin bir başka kabusu olacak

Gördes’teki nikel maden işletmesinin faaliyetleri kapsamında Zorlu Holding’e ait Meta Nikel A. Ş.nin atık depolama havuzları doldu. Öte yandan şirket tarafından zehirli atık barajının genişletme çalışmaları yaptığına ilişkin haberler bölge halkının kabusu oldu. Baraj taşarsa İzmir ve Manisa’nin suları da tehdit altında kalacak!

Manisa Gördes‘teki nikel maden işletmesinin faaliyetleri kapsamında Zorlu Holding’e ait Meta Nikel A. Ş.nin atık depolama havuzları doldu. Öte yandan şirket tarafından zehirli atık barajının genişletme çalışmaları yaptığına ilişkin haberler bölge halkının kabusu oldu. Baraj taşarsa İzmir ve Manisa’nın içme ve kullanma sularında tehlike yaratma olasılığı yüksek!

TESİSİN NEDEN OLDUĞU ÇEVRE FELAKETİ KAMUOYUNDAN SAKLANMAYA ÇALIŞILMIŞTI

Gördes nikel maden işletmesinin bölgede yarattığı sorunlar yöre halkına kabus yaşatmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Başlamış Deresi’nin kırmızı akmasının ardında Gördes Nikel Madeninin neden olduğu bir çevre felaketinin yattığı ortaya çıkmıştı. Ancak konu İl Çevre Müdürlüğü ve bakanlık yetkililerine bildirilmesine rağmen yetkililerin ilgisizliği ve konuyu örtbas etme yanlısı tutumu, yöre halkının kaygı ve endişelerinin de devam etmesine neden oluyor. Gördes’teki nikel maden işletmesinin çevreye verdiği zararlar kamuoyundan saklanmaya çalışılırken, gündeme gelen bir başka sorun daha yöre halkına kabus yaşatmaya devam ediyor.

Manisa ili Gördes ilçesindeki nikel maden işletmesinin faaliyetleri kapsamında Zorlu Holding’e ait Meta Nikel A. Ş.nin atık depolama havuzları doldu. Öte yandan şirket tarafından zehirli atık barajının genişletme çalışmaları yaptığına ilişkin haberler bölge halkının kabusu oldu. Baraj taşarsa İzmir ve Manisa’nin içme sularında tehlike yaratma olasılığı yüksek!

SUYA KARIŞMA İHTİMALİ YÜKSEK!

Manisa, sülfürik asit kullanımıyla nikel maden işletmeciliği yapılan Gördes‘teki Zorlu Holding’e ait Meta Nikel A. Ş.nin zehirli atık depolama havuzlarının tamamen dolmasını konuşuyor. Şirket tarafından zehirli atık barajının genişletme çalışmaları yaptığına ilişkin haberler bölge halkının kabusu oldu. Havuzlarda yükselti çalışmalarının yapıldığı, bu çalışma sırasında sızma ve taşma riskinin de yüksek olduğu iddiaları yer alıyor.

Gelişmeler üzerine Akhisar ve Salihli çevre dernekleri sülfürik asit havuzlarını gözlem altına almak için fotoğraflarını çekerek, sürecin denetleme ve inceleme altında tutulmasını sağlamaya çalışıyor.

Meta Nikel A. Ş.ye ait atık depolama tesisinde her yıl binlerce ton sülfürik asit Kepez ve Simav dağları ile Akhisar ve Gördes tepelerinde dolaşırken, nikel madeninin zehirli atık barajının dolup taşmak üzere olduğu bilgileri yer alıyor. Edinilen bilgilere göre; şirket panik halinde baraj seviyesini yükseltme ve genişletme çalışmaları yapıyor. Barajda bu çalışmalar sırasında bir sızma ve taşma olması, böyle bir durumda İzmir ve Manisa kentlerinde yaşayan milyonlarca insanın içme-kullanma suyunu doğrudan etkileme potansiyeli nedeniyle Manisa ve İzmir’in sularında da tehlike yaratması ihtimali yüksek. Çünkü bu zehir barajının hemen altındaki dereler İzmir ve Manisa’nın su ihtiyacını karşılayan barajları besliyor.

Resimler: Adnan Selvi / Akhisar çevre gönüllüsü

KAPASİTE ARTTIRIMINA ONAY VERİLMESİN ÇAĞRISI

Akhisar çevre gönüllüsü Adnan Selvi‘nin çektiği ve paylaştığı fotoğraflar, havuzların üçüncü kez yükseltildiği ancak bu yükseltinin de yetersiz geldiğini gösterirken, tehlikenin boyutları konusunda ipuçlarını da yansıttı. Fotoğrafları inceleyen Akhisar ve Salihli çevre dernekleri, sızma ve taşma ihtimali ile çevre ve insan sağlığına yönelik oluşturacağı tehlike ihtimalini değerlendirdi. Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege Değerli, havuzlardaki durum ve yaratabileceği tehlike konusunda 9 Eylül Gazetesi’ne şunları söyledi:

“Gördes Nikel Madeni hem ocak alanı bölgesinde hem de diğer ilçelerdeki yarattığı etkiyle ekolojik tahribata yol açıyor, suları ve toprağı zehirliyor. Özellikle Marmara Gölü ile Gediz Nehri ve Gediz Havzası yeraltı su kaynakları tehdit altında. Sudaki ve havadaki ağır metal kirliliği kurumların bilimsel raporları ile tespit edilmesine rağmen, bu gerçekler kamuoyu ile paylaşılmıyor ve aksine halen nikel işletmesinin genişletilmesi projelendiriliyor.”

Av. Değerli, sözlerine şöyle devam etti: “Şu an bu maden ocağına 3. kez kapasite arttırımı için yapılan ÇED başvurusu var ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda ÇED süreci işletiliyor. Bakanlık sayfasından yapılan duyurudan 6 Temmuz 2021 tarihinde İDK toplantısı yapılacağını öğrendik. Yarattığı zararlar aşikar olan ve kurumsal raporlarla da belgelenen tesisin kapasite artırımına onay verilmemesi çağrısında bulunuyor ve bu zehir saçan maden ocağının kapatılmasını talep ediyoruz.”

Ayrıca ilgili haber için tıklayınız: Kırmızı akan derenin ardından çevre felaketi çıktı!