Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Giresun’daki selin ardından yükselen tepkiler: Karadeniz’de yaşananlar kader değil!

Giresun’daki selin ardından yükselen tepkiler: Karadeniz’de yaşananlar kader değil!

Doğu Karadeniz Bölgesi’ni vuran sağanak Giresun’da felakete dönüştü. Sel sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı 2’si handarma olmak üzere 6, yaralı sayısı 12, kurtarılanların sayısı 153 olarak açıklandı. Kayıp olduğu belirtilen 11 kişiyi arama çalışmaları ise sürüyor. Sel felaketinin ardından bilimi rehber almayan yöneticilere de “yaşananlar kader değil” şeklinde tepki yağdı.

Doğu Karadeniz Bölgesi’ni vuran sağanak yağışlar Giresun’da felakete dönüştü. Sel felaketinin boyutu gün ağarınca ortaya çıktı. Giresun‘da önceki gün etkili olan şiddetli yağmur, sel ve heyelanlara yol açtı. Sel sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı 2’si jandarma olmak üzere son bilgilere göre 8, yaralı sayısı 12, kurtarılanların sayısı 153 olarak açıklandı. Kayıp olduğu belirtilen 8 kişiyi arama çalışmaları ise sürüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Giresun’daki sele ilişkin, Doğankent’te 4 yıkık, 200 az, Dereli’de 3 yıkık, 152 az ve Yağlıdere’de 10 yıkık, 9 az hasarlı bina tespiti yaptıklarını söyledi. . Bakan Kurum açıklamasında “Bu çerçevede 378 binanın hasar tespitinde, Doğankent’te 4 yıkık 200 az hasarlı, Dereli’de 3 yıkık 152 az hasarlı, yine Yağlıdere’de 10 yıkık 9 az hasarlı olmak toplamda 17 yıkık 361 az hasarlı bina tespiti yaptık” dedi.

SORUMLULARA TEPKİ: “YAŞANANLAR KADER DEĞİL!”

Bakanlar Süleyman Soylu, Murat Kurum ve Bekir Pakdemirli, sel felaketinin yaşandığı Giresun‘da açıklamalar yaptı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: “Bölgede bu kadar ağır bir tablo beklemiyorduk” derken, öte yandan Giresun’daki sel felaketinin ardından bilimi rehber almayan yöneticilere de tepki yağdı. Yapılan açıklamalarda plansız kentleşme ve HES’lere tepki gösterildi. 

TMMOB: FELAKETİN NEDENİ ÇARPIK KENTLEŞME ve DOĞA KATLİAMLARI

TMMOB Yönetim Kurulu tarafından yapılan basın açıklamasında, “Özellikle son yıllarda yaşanan sel felaketlerinin temel nedenleri, iklim değişikliğinden ziyade, insan kaynaklı doğa tahribatları, yanlış su politikaları ve HES’ler, plansız ve çarpık kentleşme, yetersiz altyapı ile merkezi ve yerel yönetimlerin kentleri rant politikalarına teslim etmesidir” ifadeleri kullanıldı ve şu öneriler sıralandı:

  • Dereler üzerinde, birbirinin peşi sıra onlarca HES kurularak, doğal akış engellenmektedir. Dereler halkındır. Yanlış su yönetimi ve HES politikaları sonlandırılmalıdır.
  • Çarpık kentleşme sonucu, dere taşkın alanları ve dere yatakları yapılaşmaya açılmıştır. Dere yataklarının acilen rehabilite edilmesi, üzerindeki yapıların kaldırılması ve tekrar yapılaşmaya açılmaması için Anayasal korumaya alınması gerekmektedir.
  • Kentsel alanların büyük bölümü asfalt ve betonla kaplandığı için, düşen yağış toprak tarafından emilememekte ve doğrudan akışa geçmektedir. Beton ve asfalt ekonomisi terk edilerek, insan ve çevre merkezli yerleşim politikaları hayata geçirilmelidir.
  • Hızlı nüfus artışından dolayı kentlerimizin altyapısı yetersiz kalmaktadır. Özellikle büyük kentlerimizde bulunan birleşik kanalizasyon sistemleri aşırı yağışlarda yetersiz kalmaktadır. Büyükşehirler başta olmak üzere, tüm yerleşim birimlerinde ayrık sistem kanalizasyon altyapısı oluşturulması için yerel yönetimlere yeterli kaynak ayrılmalıdır.

MİMARLAR ODASI: SELDE SORUMLU BİLİMİ REHBER ALMAYAN YÖNETİCİLER

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu, Giresun’da yaşanan sel felaketi için bir açıklama yayımladı. “Sel felaketlerinin sorumluları bilimi ve tekniği rehber almayan yöneticilerdir” denilen açıklamada TMMOB, “Karadeniz’de yaşanan sel felaketlerine bir yenisi daha eklendi. Giresun, Ordu, Rize, Artvin ve Trabzon’da yağıştan sonra yaşanan sel felaketlerinin sorumluları, bilimi ve tekniği dinlemeyen, plansız kentleşme ve doğa talanı ile her dereyi kelepçeleyen, HES’leri inşa eden yöneticilerdir. Felaketlerin sorumlularını istifaya davet ediyoruz” dedi. 

PROF. DR. KADIOĞLU: DERE YATAĞINDA NASIL BİNA YAPILIR ONUN KURALLARI VAR

Felaketin yaşandığı ilçelerin adlarından dere yatağında kurulduklarının anlaşıldığını söyleyen İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu şunları söyledi: “Dere üzerine ilçeyi kurarsan, arazi bazen mecbur bırakıyor Karadeniz’de. O zaman o dere yatağında nasıl bina yapılır onun kuralları var ona göre bina yapmak lazım. Alt katları boş bırakmak ya da yüksek su basmayacak binalar yapmak lazım. Alt katları boş bırakmaz, yüksek seviyeli bina yapmazsan, derenin üç tane zonu vardır, üç tane bölgesi vardır. Dere aslında taşmıyor yatağın içinde hareket ediyor. Hareket ederken binanın içine su girmemesi, size zarar vermemesi lazım. Zaten Meteoroloji günlerdir yağış uyarısı veriyor. Ama bu uyarılara dikkat etmeden yollarda, dışarıda gezersen, yaylaya çıkarsan bu da sıkıntı yaratır. Bizim millet uyarıları çok ciddiye almıyor. Suyu görene kadar hareket etmiyor, o da büyük sıkıntı yaratıyor. Can kaybının bir nedeni de fırtınalı, gök gürültülü zamanlarda dışarıda bulunmak, dere yataklarını geçmeye çalışmak, sudan geçmeye çalışmak. Bunların hepsi bir araya gelince böyle büyük yıkımlar, can kayıplarına neden oluyor. Meteorolojik okur yazarlık, düşük dere yatağında dağın tepesine nasıl ev yapılıyorsa öyle yapılıyor olması da büyük problem. İkisi bir araya geldiği zaman afet ortaya çıkıyor. Şu ana kadar yaptıklarımızla ezberimizle bu problemi çözemediğimiz belli. Olaya biraz daha farklı bakmaya çalışmamız lazım.”

CHP: HER GÜN BİR BAŞKA YERLEŞİM YERİNDE BU ACILARI YAŞIYORUZ

Giresun’da meydana gelen sel felaketiyle ilgili açıklamalarda bulunan CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “İnsan kaynaklı doğa tahribatları, yanlış imar ve yapılaşma politikaları, yanlış su yönetimi politikaları, HES’ler, dere ıslah çalışmaları bu felaketleri tetikliyor. Her gün bir başka yerleşim yerinde bu acıları yaşıyoruz. Artık bir ders almamız gerekiyor” dedi. 

HDP: KARADENİZ’DE YAŞANANLAR ASLA KADER DEĞİLDİR

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: “Giresun’da yaşamını yitiren yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Karadeniz’de yaşananlar kader değil, doğaya düşmanlığın, açgözlülüğün sonucudur. Bitmek bilmeyen HES projelerine, betona sevdalı imar ve rant anlayışına artık yeter deme zamanıdır.”

Twitter hesabından sel felaketine vurgu yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Giresun’da yaşamını yitiren yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Acımız da öfkemiz de büyük. Karadeniz’de yaşananlar asla kader değildir. Felaketin nedeni dere yataklarının işgali, HES inşaatları, imar rantlarıdır. Karadeniz’i rahat bırakın” dedi.

ÖZBUCAK: YAŞANANLARA AFET DENEMEZ, NEDENİ DOĞANIN RANTA AÇILMASI

“Giresun yaşanan sel felaketiyle ilgili açıklama yapan ORÇEV (Ordu Çevre Derneği) YK Üyesi ve Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak, “Giresun’da yaşananlara afet denemez, çünkü yaşananlar doğaya, yaşam alanlarına yapılan müdahalelerin sonucudur” dedi. Karadeniz sahil yolunun, denizi doldurarak yapıldığını belirten Özbucak şunları söyledi: “Şehir merkezlerinden yüksek oldu, yağmur sularının denize ulaşımı zorlaştı. Dereli’deki felaketin nedeninin de HES’ler olduğunu düşünüyorum. Dereli iki dağ arasında dere yatağında bir ilçe. Dereli Deresi’nde birkaç HES var. Biri ilçenin hemen girişinde. Görüntülerdeki araçların suya kapıldığı yer, ilçenin dereye paralel tek caddesi. HES nedeniyle dere de ilçe girişi de daralmış durumda. Yoğun yağışa HES de suyunu bıraktıysa suyun debisi yükselip ilçe içine girmesine neden olmuş olabilir. Yani yaşananların nedeni, yaşam alanlarının ve doğanın ranta açılmasıdır” dedi. 

Öte yandan Meteroloji Genel Müdürlüğü‘nün yaptığı açıklamalara göre Trabzon, Giresun, Artvin ve Rize çevreleri ile ilçelerinde, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışın sürmesi bekleniyor. Meteoroloji 11. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan değerlendirmeye göre, Rize ve Artvin’in sahil kesimi ile Giresun’un doğusunda çok kuvvetli, Trabzon’un doğu ve batı ilçelerinde yer yer kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış olacağı öngörülüyor.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top