Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği, 2 ay içinde 766 maden sahasında yapılacak ihalelere karşı dava açacak: Yerin üstü ‘altından’ değerli

Ekoloji Birliği, birçok ilde büyük doğa tahribatı yaratacak ve 2 ay içinde 766 maden sahasında yapılacak ihalelere karşı tüm bileşenleri ile birlikte harekete geçiyor.

Türkiye’nin hemen her ilinde tam 766 yeni maden sahasının arama ve işletmeleri için ihaleye açılmasına karşı hukuk mücadelesi başlatılıyor. 62 çevre örgütünün oluşturduğu Ekoloji Birliği tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, söz konusu ihaleler için “Yeraltının talan edileceği, yer üstünün yok edileceği bir süreç yaşanacak. Kabul etmiyoruz” denildi.

İHALELERİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇILACAK

Açıklamada, toprağı, suyu zehirleyecek; tarımı yok edecek; dağların, ormanların yok edilmesiyle iklim değişikliğine neden olacak ihalelerin iptal edilmesinin istendiği belirtildi. Ekoloji Birliği tarafından yapılan “Yerin üstü “ALTIN”dan değerlidir” başlıklı açıklamanın tamamı şöyle:

YERİN ÜSTÜ ALTINDAN DAHA DEĞERLİ

“Tarım arazileri, ormanlar, meralar; dereler, dağlar bir bir yok ediliyor. Maden işletmeleri, HES’ler, RES’ler, JES’ler, BES’ler, GES’ler, termik ve nükleer santraller, taş ocaklarıyla doğa ve yaşam alanları sermayenin yeni pazar alanları oldu.

İklim değişikliğinin hızlanması iktidarların ve kapitalist şirketlerin umurunda değil. Onların derdi, kasalarının doldurulması. Halkın sağlığıymış, geleceğiymiş; tarım arazilerinin yok edilmesinden dolayı göç etmek zorunda olmuşlar hiç önemli değil. Varsa da yoksa da rant. En büyük pay alma yarışına devam ediyorlar.

Karadeniz dağlarından Kazdağı’na, Murat Dağı’ndan Munzur’a, Ege’den Akdeniz’e, Güneydoğu’dan Trakya’ya her taraf talan ediliyor. Şu an topraklar, sular kirletilmiş ve gelecek risk altında. İklim değişikliği tehlikeli biçimde devam ediyor.

YERİN ALTINDA DA, ÜSTÜNDE DE TALAN VE YAĞMA SÜRÜYOR

Şu anki vahim durumdan geriye dönüş olması gerekirken, termik santralden JES’lere, siyanürlü altın işletmeciliğinde diğer enerji çalışmaları durdurulmalıyken ülkenin dört bir tarafını maden sahası haline getirecek ihale yapılmaktadır. 766 saha maden işletmesine açılması için ihale süreci başlatıldı.

Yeraltının talan edileceği, yer üstünün yok edileceği bir süreç yaşanacak. Kabul etmiyoruz. Yerin üstü “ALTIN”dan değerlidir. Yerin üstü hepimize yeter, gelecek kuşakların emaneti olan topraklar korunmuş olur.

Bizler toprağımızı, suyumuzu zehirleyecek; tarımı yok edecek; dağların, ormanların yok edilmesiyle iklim değişikliğine neden olacak bu ihalenin iptal edilmesini istiyoruz.  Bu nedenle ülkenin dört bir tarafında 766 alanının maden şirketlerine ihale edilmesinin iptali için Ekoloji Birliği olarak tüm bileşenlerimizle birlikte “İhalenin iptali” için dava açacağız.

YAĞMA VE TALAN İHALELERİNİ KABUL ETMİYORUZ!

— Kabul etmiyoruz; bu ihaleler sonucu iklim değişikliğini tetikleyen çalışmalar başlatılacak,
— Kabul etmiyoruz; bu ihaleler sonucu tarım alanları yok edilecek,
— Kabul etmiyoruz; bu ihaleler sonucu sularımız kirlenecek, zehirlenecek,
— Kabul etmiyoruz; bu ihaleler sonucu dünyanın ciğerleri ormanlarımız yok edilecek,
— Kabul etmiyoruz; doğamız ve yaşam alanlarımızın emperyalist-kapitalist saldırıyla karşı karşıya kalmasını istemiyoruz,

İhaleler iptal edilsin.
Doğa ve yaşam alanları ticari alan değildir.”

Ekoloji Birliği, 2 ay içinde 766 maden sahasında yapılacak ihalelere karşı dava açacak: Yerin üstü ‘altından’ değerli” hakkında bir düşünce