Ana Sayfa > Ekoloji > Germencik Dağyeni köylüleri MTA’nın bilgilendirme toplantısını protesto etti | Özer Akdemir

Germencik Dağyeni köylülerinin maden sondajına karşı mücadelesi sürüyor. MTA’nın bilgilendirme toplantısını protesto eden köylüler görevlilerin köylerini terk etmesini istedi.

Aydın‘ın Germencik ilçesine bağlı Dağyeni köylüsü Maden Tetkik ve Arama (MTA) tarafından yapılmak istenen bilgilendirme toplantısını protesto edip katılmadı. Köylüler incir bahçelerinin ortasındaki maden sondajlarının derhal durdurularak MTA görevlilerinin köylerini terk etmesini istiyor.

Öte yandan köylerinin yakınlarında yapılan maden sondalarına karşı çadır kurarak direnişe geçen Germencik Dağyeni köylülerinin kurdukları çadırlar da kaldırılmak isteniyor. Dün köylülere çadır veren Germencik Belediyesi kendilerine valilik ve jandarma tarafından baskı yapıldığını ileri sürerek çadırları kaldırmak istedi. Yağmur altında direnişlerini sürdüren köylüler ise çadırları vermeyeceklerini ve direnişe devam edeceklerini söylediler.

SABRIMIZI SINAMASINLAR!

Köylülerden Muammer Salık, “Belediyeye valilik ve jandarma baskı yapmış siz neden çadır verdiniz köylülere diye. Belediye ekipleri geldi çadırları sökmek için ancak biz izin vermedik, belediye ekiplerini geri gönderdik. Belediyenin bir suçu yok burada, baskı yapıyorlarmış. Biz ne belediyenin, ne sondaj yapanların çadırlarını sökmeyeceğiz. Köylü olarak da kendi çadırlarımızı kurup direnmeye devam edeceğiz. Bu tür baskılar bizi direnişten vazgeçiremez” dedi.

Etrafları açık yazlık çadırlara soba kurarak yağmur ve soğuktan korunmaya çalışan köylüler ise çadırların kaldırılmak istenmesine tepki gösterdiler. Köylüler; “Bizim sabrımızla oynamasınlar. Madenle mücadelemiz sürüyor. Ölmek var dönmek yok. Bu sondajlar gidene kadar direnişi bırakmayacağız.” dediler.

Fotoğraf: Ahmet Zeki Ünal

AKP MİLLETVEKİLİ VE KAYMAKAM KÖYLÜLERİ İKNA EDEMEDİ

Öte yandan dün AKP Aydın Milletvekili Metin Yavuz, Germencik Kaymakamı Turgay Gülenç ve MTA Bölge Müdürü, Dağyeni köyüne giderek köylüleri sondajlara karşı direnişten vazgeçirmeye çalıştılar. Yapılan işin Türkiye’nin her yerinde maden rezervlerini tespit etmek için gerçekleştirilen rutin bir sondaj olduğunu ileri süren yetkililer, köylülerin yanlış bilgilendirildiğini iddia ettiler. Gelen heyete köylerinin yakınında, su kaynakları ve incir bahçelerinin ortasında sondaj istemediklerini söyleyen köyüler, sondaj çalışmaları durana kadar direnişe devam edeceklerini söylediler.

MTA’NIN TOPLANTISINI PROTESTO ETTİLER

Germencik Dağyeni köylüleri bugün de Maden Tetkik ve Arama (MTA) tarafından yapılmak istenen bilgilendirme toplantısını protesto ederek toplantıya katılmadı. Köylüler incir bahçelerinin ortasındaki maden sondajlarının derhal durdurularak MTA görevlilerinin köylerini terk etmesini istedi.

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.