Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > “Ilısu barajı enerji sorununu çözmeyecek”

“Ilısu barajı enerji sorununu çözmeyecek”

Diyarbakır’da düzenlenen Enerji Sempozyumunda konuşan Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi Sözcüsü Agit Özdemir “Ilısu barajı enerji sorununu çözmeyecek” dedi. Özdemir’in açıklamasına göre, ‘Ilısu Barajı’nın kurulma nedeni enerji değil, güvenlik.’

Diyarbakır’da gerçekleştirilen 12. Enerji Sempozyumu’nda ‘Ilısu Barajı ve Hasankeyf'” adlı özel oturumda konuşan Ekoloji Birliği bileşenlerinden Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi Sözcüsü Agit Özdemir, Ilısu barajının enerji sorununu çözmeyeceğine dikkat çekti. TMMOB tarafından düzenlenen Enerji Sempozyumu’nda konuşan Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi Sözcüsü Agit Özdemir, Ilısu Barajı’nın yaratacağı tahribatlara değinirken, “Birçok inanç ve kültür sular altında bırakılarak yok edilecek. 11500 yıllık Hasankeyf Höyüğü sular altında kalacak. Körtik Tepe 12500 yıllık tarihe aittir. O da sular atında kalacak. 150 yılllık çarşı yıkıldı, yıkım esnasında arkeolojik yer bulundu. Durum bu kadar vahim” dedi.

“HALK GÖÇE VE BORCA ZORLANIYOR”

Sosyolojik açıdan da durumun vahim olduğunu belirten Özdemir, medyanın halkın baraja olur verdiği yönünde bir algı yaratmaya çalıştığını da belirterek, aksine halkın yüzde 80’nin baraja karşı olduğunu ifade etti. Özdemir, “199 yerleşim yerinden 55 bini göç etmek zorunda kalacak. 25 bin koçer ve yaklaşık 100 bin insan etkilenecek. Burada yaşayanların yüzde 75’nin geliri tarım. İnsanlar kırda yaşıyor, köyden kente göçe zorlanıyor. TOKİ tarafından yapılan 710 konut hak sahiplerine teslim edildi. Bunlar da bekar olanlara verildi. Hasankeyf’te yerleşim yerlerine verilen para ücret 40-50 bin TL, TOKİ tarafından verilen yeni verilen evler ise 140-170 bin TL, halkı borçlandırıyorlar” dedi.

“ŞİMDİDEN 30 KÖY SULAR ALTINDA KALDI”

Şu ana kadar 30 köyün sular altında kaldığını dile getiren Özdemir, sit alanından çıkarılan Hasankeyf’in güvenlik politikalarıyla da ilişki olduğunu ifade ederek, “Hasankeyf ve Dicle Vadisi UNESCO kriterlerinin onda dokuzunu karşılamasına rağmen Türkiye tarafından hiçbir şekilde başvurulmadı. Sadece enerji politikası değil, güvenlik politikası ile ilgili. Güvenlik barajı Türkiye tarafından literatüre kazandırıldı. Baraj Türkiye enerji ihtiyacının 1.39 karşılayacaktır. Bu barajın enerji meselesiyle ilgili olmadığı ortadadır. Ilısu barajı enerji sorununu çözmeyecek. Ilısu Türkiye’de enerji verimi en düşük HES projesidir” diye konuştu. Özdemir’in açıklamasına göre, ‘Ilısu Barajı’nın kurulma nedeni enerji değil, güvenlik.’

ÇED RAPORU YETERSİZ

Özdemir, barajın çevresel etkileri ile ilgili verilere de ulaşamadıklarını söyledi. Avrupa tarafından yayınlanan ÇED raporunun yetersiz olduğunu ifade eden Özdemir, şunları söyledi: “İhale dokümanlarına ulaşamıyoruz. Bunlara dahi mahkeme kararıyla ulaşabiliyoruz. Barajın maliyeti Cengiz Holding 875 milyon EURO, Devlet yetkilileri 1.8 milyar EURO söylüyor.”

TOKİ HALKI BORÇLANDIRIYOR”

Hasankeyf’te TOKİ tarafından yapılan konutlar ile ilgili de sorunlar yaşanıyor. En büyük sorun Hasankeyf’de evleri bulunan yurttaşlara ödenen ücret ile TOK’i tarafından verilen evlere biçilen fiyat arasındaki fark.  TOKİ tarafından yapılan 710 konutun hak sahiplerine teslim edildiğini ifade eden Özdemir, “Burada yaşayan insanların yüzde 52’si asgari ücret altında. Yüzde 64 ise yardım alarak yaşamlarını sürdürüyor. TOKİ’nin Hasankeyf’te  yerleşim yerlerine verildiği ücret 40-50 TL. Yani hak sahiplerinden evlerine karşı bu ücret ödeniyor. TOKİ Hasankeyf’ten çıkarılan yurttaşları 140-170 bin TL borçlandırıyor” diye anlattı.