Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Fatsa’da ağaç katliamı: Madenci şirket tepkiler üzerine bölgeden ayrıldı

Fatsa’da ağaç katliamı: Madenci şirket tepkiler üzerine bölgeden ayrıldı

Ordu’nun Fatsa ilçesinde daha önce 4862 ağacın izinsiz şekilde kesildiği bölgede maden şirketi tarafından 30-40 ağaç daha kesildi.

Ordu’nun Fatsa ilçesi Bahçeler Mahallesi’ndeki ormanlık alanda maden sahasının genişletilmesi için Fatsa Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yapılan ağaç kesimini yaşam savunucuları durdurdu.

Ordu‘nun Fatsa ilçesi Bahçeler Mahallesi’ndeki ormanlık alanda Altıntepe Maden Şirketi’nin maden sahasını büyütmek için başlattığı ÇED süreci tamamlanmadan Fatsa Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yapılmak istenen ağaç kesimi Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), çeşitli kuruluş ve siyasi partilerin temsilcileri tarafından müdahale edilerek durduruldu.

Kesilen ağaçların üzerinde kitap okuma eylemi

Daha önce 4862 ağacın izinsiz şekilde kesildiği bölgede maden şirketi tarafından 30-40 ağaç daha kesiliği belirtilirken, madenci şirketin yurttaşların tepkilerinin ardından bölgeden ayrıldığı aktarılıyor.

Kurum temsilcileri kesime izin verilmeyeceğini vurgularken Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, kesimin yasadışı olduğunu ve kesim yapanlar ve yaptıranlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

Yapılan ağaç katliamının ardından 146 gündür doğa katliamlarına dikkat çekmek için Fatsa Cumhuriyet Meydanı’nda çıplak ayakla kitap okuma eylemi yapan Onur Güngör, 147’inci günde bölgeye gelerek kesilen ağaçların üzerinde eylemine devam ettiği de belirtiliyor.

Kaz Dağları kurtuldu derken, ağaç katliamı şimdi de Fatsa’da

Kaz Dağları’nda altın madeni şirketi  Alamos Gold direniş sonucunda gitmek zorunda kalmıştı. 200 bin ağacı kesen şirket, geride tamiri en az 30 yılı alacak bir enkaz bırakmıştı. Fatsa’da da şimdi bu korkuyla yaşanıyor. CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Fatsa’daki altın madeni şirketinin dün sabah saatlerinde faaliyet alanını genişletme için 4872 ağacın kesimine bağlandığını duyurdu. Ağaç kesiminin hukuksuz bir şekilde yapıldığını vurgulayan Adıgüzel, “İnancınız da mı hiç yok. Kandil günü gidip ağaç yakıyor can yıkıyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.

Fatsa’da faaliyet süresi iki kez bitmesine rağmen bölgeden ayrılmayan altın madeni şirketi, kapasite artırımına gitti. CHP Ordu Milletvekili Adıgüzel, daha önce bölgede inceleme yaparak ağaçların numaralandırıldığını, maden sahasını genişletmek için çalışmalar yapıldığını açıklamıştı.

“Hiç mi vicdanınız yok?”

CHP Ordu Milletvekili Adıgüzel, dün sabah saatlerinde 4872 ağacın kesimine başlandığını duyurdu. Yapılanların ağaca, çevreye, doğaya hukuksuzca müdahale olduğunun altını çizen Adıgüzel, “Fatsa’da ağaç ve çevre katliamı başladı. 4872 ağaç hukuksuz bir şekilde katlediliyor. Kazdağlarından çekip gidenler Fatsa’ya çullanıyor. Bu Fatsa’ya hakarettir. Vatandaşlardan ormanı çevreyi devletin içine çöreklenmiş çıkar çetelerinden korumak için yardım çağrıları geliyor. Bu hukuksuzluğu önlemek için defalarca önergeler verdik” dedi.

İlgili bakanlık ve genel müdürlük yetkililerine seslenen Adıgüzel, “Burada çok açık bir şekilde yerel orman işletme yetkilileri suç işliyor. Millet adına, devlet adına görev yapan yetkililer altın şirketine taşeronluk yapıyor. Oldu bitti ile katliam yapıyor. İnfaz ekipleri gibi, işgalci emperyaller gibi sabah erken saatte saldırıya geçiyorsunuz. Sizin doğaya sevginiz, cana saygınız da mı yok” diye isyan etti.

“Artık aklınızı başınıza toplayın”

Adıgüzel, bölgede yapılan ağaç kesimlerinin görüntülerini paylaşarak, “Aşağıdan yukarıya bütün sıralı amirleri bu yaptıklarının ve yapacaklarının bedelini er ya da geç kanun karşısında hesap verecekler. O gün geldiğinde bu ağababalarınız da sizi maşa olarak oraya sürenler de ortada olmayacak. Aklınızı başınıza alın” diye uyardı.