Ana Sayfa > Haberler > Erari HES firmasının Yusufeli’nde yaptığı çevre katliamının yeni görüntüleri çıktı

Erari HES firmasının jandarma korumasında yaptığı çevre katliamının yeni görüntüleri yurttaşların tepkisine neden oldu.

Bundan yaklaşık 3 ay önce Erari Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi yetkilileri,  yanlarına aldıkları 2 tabur jandarma ile HES yapacakları alanda çalışmalara başladı. Olaya müdahale etmek isteyen yaylalar köy muhtarı Fethi Hevek ile yurttaşlara jandarma engel oldu.

HES Projesi çalışması yapacağı alana gelen ve Damla HES projesi çalışmalarını sürdüren Erari şirketinin çalışma esnasında patlattığı dinamitler sonucu yaban hayatına zarar verdiği ve şirketin bu süre içerisinde suyun hapsedileceği tünel çalışmalarına başladığı görüntülendi.

ŞİRKET TAAHHÜDÜNÜ YERİNE GETİRMEDİ

Şirketin yaşam alanlarını dinamitler patlatarak yok ettiği çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü görüntülerinin ortaya çıkması üzerine Demirdöven köyü ve Yaylalar köyünde yaşayan yurttaşlar sosyal medya hesaplarından yaşananlara tepki göstererek sorumlular hakkında CİMER’e şikayette bulundu.

Yurttaşlar, Erari Şirketinin aldığı ÇED raporundaki ‘1 Mart ve 30 Haziran yaban hayatının yavrulama döneminde çalışma yapılacak alanda herhangi bir patlatma yapılamaz’ ilgili maddesindeki taahhüdüne rağmen bölgede patlatma çalışmalarına devam ettiğine dikkat çektiler.

“PATLAMALARIN ÇEVREYE ZARARI YOKTUR” YAZISI ALDILAR

Yurttaşlar, Erari şirketinin taahhüdüne rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yeni aldığı “Çalışmalar esnasında yapılacak patlama sonucu çevreye herhangi bir zararı olmaz” yazılı belge ile daha önce verdiği sözleri yerine getirmediği yaban yaşamı ve doğayı katletmeye devam ettiğini belirtti.

KÖY MUHTARLARI TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Demirdöven köyü muhtarı Hafız Aslan Peker ile Yaylalar köyü muhtarı Fetullah Kantar şirketin kış koşullarına aldırmadan inşaat çalışmalarına devam ettiğini, gerçekleştirilen dinamitli patlamalar nedeniyle yaban hayatının da ciddi tehlikeyle karşı karşıya kaldığını belirterek ortak bir açıklama yapmıştı.

Öte yandan, Demirdövenköyü ve Yaylalarköyü muhtarları Yusufeli de yapılan barajlar nedeniyle taşınacak olan Yusufeli ilçesinin yeni yerleşim yeri inşaat çalışmalarının sürdürüldüğü alana gelen bakan ve milletvekillerine bölgede HES istemediklerine dair yeniden dilekçeler verdi. Demirdöven köyü ve Yaylalar köyü muhtarları ile yurttaşların HES projesi için açtığı dava Rize idare mahkemesinde devam ederken mahkemenin oluşturduğu bilirkişi heyetinin 24 Mayıs’ta bölgede keşif yapacağı öğrenildi.

Evrensel