Ana Sayfa > Haberler > 13 termik santral ve HES projesinin enerji üretim lisansı iptal edilip sonlandırıldı

Resmi Gazete’de yayınlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kararlarıyla, 13 projenin elektrik üretim lisansları iptal edildi. Lisansı iptal edilen projeler arasında Hemşin’e Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışanının sahibi olduğu şirket tarafından planlanan HES (hidroelektrik santral) projesi, kamu kurumu niteliğindeki Elektrik Üretim A.Ş.’nin (EÜAŞ) tasarlayıp gerekli izinleri aldıktan sonra Kolin-Kalyon-Çelikler konsorsiyumuna ihale ettiği Çayırhan-B Termik Santrali ve Adana-Yumurtalık’ta faaliyet gösteren İsken Sugözü Termik Santrali’nin yanına kurulması planlanan Ayas Termik Enerji Santrali de bulunuyor.

Çayırhan ve Ayas Termik Santralleri’ne iptal

Kararla birlikte enerji üretim lisansı sonlandırılan termik santraller Ayas Termik Enerji Santrali ve Çayırhan-B Termik Santrali oldu. Ayas’ın Adana Yumurtalık’ta faaliyet gösteren İsken Sugözü Termik Santrali’nin yanına kurulması planlanıyordu.

Çayırhan’daki santralin ise Ankara’nın Nallıhan ilçesinde Kuş Cenneti‘nin yakınına kurulması planlanıyordu. Daha önce projenin gerçekleştirilmesi için yapılan plan değişiklikleri Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava sonucunda iptal edilmişti.

Çayırhan-B Termik Santrali ve kömür ocaklarının proje alanı (Görsel: Çayırhan-B Termik Santrali ÇED Raporu)

Lisansı iptal edilerek sonlandırılan HES’ler

9 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kararlarıyla, beş enerji projesi için üretim lisansı verilirken 13 enerji projesinin üretim lisansları ise sonlandırıldı. Kararla birlikte Ayas Termik Enerji Santrali, Tarihler HES, İlhan Regülatörü ve HES, Oylum I-II Regülatörü ve HES, Turnasuyu Enerji Grubu Projesi, Moran Barajı ve HES, İncir Barajı ve HES, Arslanca Regülatörü ve HES, Pervari Barajı ve HES, Kanat Regülatörü ve HES, Dikmen Regülatörü ve HES, Şimşir Regülatörü ve HES ve Çayırhan-B Termik Santrali için düzenlenmiş elektrik üretim lisansları iptal edildi.

13 termik santral ve HES projesinin enerji üretim lisansı iptal edilip sonlandırıldı” hakkında bir düşünce

1. Türkiye deki kuraklığın temel sebebi bu termik santrallerin. 45 000 000 000 m küp su kullanıyor.