Ana Sayfa > Haberler > Emirdağ’da altın şirketine verilen mera kullanım izninin yürütmesi durduruldu | Özer Akdemir

Afyonkarahisar İdare Mahkemesi, Emirdağ yaylalarındaki altın arama ve sondaj faaliyetleri ile ilgili “yürütmenin durdurulması” kararı verdi.

Afyon Emirdağ yaylalarında TÜPRAG şirketi tarafından yapılmak istenen altın arama sondaj çalışmaları için Afyon Valiliği tarafından verilen iznin yürütmesi mahkeme tarafından durduruldu. Mahkeme, mera komisyonunun yasalara uygun olarak oluşturulmamasını hukuka aykırı buldu.

Şirketin Tez Köyü sınırları içerisinde mera vasıflı 7899,99 metrekarelik arazide yaptığı maden arama ve sondaj faaliyetine geçici olarak izin veren Afyon Valiliği kararına karşı Tez Köyü, Türkmen Akören Köyü, Suvermez Köyü ve Dere Köyü muhtarlıklarının yanı sıra, Emirdağ Süt Üreticileri Birliği, Afyonkarahisar Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından dava açıldı. Afyonkarahisar İdare Mahkemesi’nde görülen davada Valiliğin şirkete merada maden arama ve sondaj izni verirken teknik ekiplerce mera incelemesinin yapılmadığı, çalışma saatleri, sondaj noktaları belirlenmeden verilecek olan geçici izin kapsamında maden şirketinin yaylada bulunan su kaynak noktalarında arama yapabileceği, kaynakları kurutabileceği veya içilmez hale getirebileceği ileri sürülüyordu. Şirkete verilen izinlerin hukuka aykırı olduğunun belirtildiği dava dilekçesinde izinlerin iptali ve yürütmesinin durdurulması talep edildi.

VALİLİK: YAYLA KULLANIM BEDELİNİ ALDIK İZNİ VERDİK

Afyon Valiliği ise, bu iddialara şirketin kendisinden talep edilen 23.526,00 TL miktarında 20 yıllık ot bedeli ile vasfı bozulan meraların tekrar eski vasfına getirilmesi amacıyla 88.092,00 TL bedelinde geçici teminatı yatırdığı ve taahhütname imzaladığı, bunun üzerine geçici arama izni verildiği ifade edilerek verilen izinlerin hukuka uygun olduğu ileri sürüldü.

MAHKEME: MERA KOMİSYONU YASALARA UYGUN OLUŞTURULMAMIŞ

Geçtiğimiz günlerde dosyayı görüşen Afyon İdare Mahkemesi oybirliği ile “gerek mera komisyonunun gerekse mera komisyonu tarafından görevlendirilen teknik ekibin, üye olarak bulunması gereken kişiler ve üye sayısı yönünden düzenlemeye uygun olarak oluşturulmaması nedeniyle dava konusu işlemde mevzuata ve hukuka uygunluk bulunmadığı” kararını verdi. Mahkeme heyeti davanın maden arama iznine ilişkin olması ve söz konusu işlem uyarınca maden arama faaliyetine devam edilecek olması sebebiyle işlemin yürütülmesi halinde telafisi güç  zararların ortaya çıkabileceği”ni değerlendirerek Valilik izinlerinin yürütmesini durdurdu.

“İYİ AMA GEÇİCİ BİR KARAR”

Kararı sevinçle karşıladıklarını belirten Emirdağ Yaylaları Doğa Platformu Sözcüsü Nurettin Yılmaz, “Madenle ilgili açılmış bir davamız daha var. Onun sonucunu da bekliyoruz. Bu karar şimdilik iyi ama geçici bir karar. Meselenin çözümü siyasi. Siyasî irade ruhsatı iptal etmediği sürece bu bela hep başımızda olacak” dedi. Şirketin mahkeme kararına rağmen “karar bize tebliğ edilmedi” diye çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Yılmaz, “Şirketin 5 günlük bir süresi var. Onu kullanmaya çalışıyorlar. Zaten günlerdir 7/24 sondaj çalışması yapıyorlar. Valiliğin şirkete yazı yazarak mahkeme kararını derhal uygulatması gerekiyor. Bunun için çabalıyoruz” dedi.

ŞİRKETİN RUHSAT SÜRESİNİ UZATAN ŞAİBELİ YANGIN

Uşak Eşme Kışladağ ve İzmir Efemçukuru’nda iki altın işletmesi olan, Samsun Kavak – Havza ilçeleri sınırında Şahin Dağları’nda altın arama faaliyetlerini sürdüren Kanadalı TÜPRAG Şirketi, Emirdağ yaylalarında da altın madeni arıyor. Şirketin, 25/10/2017 – 25/10/2020 tarihleri arasında Tez Köyü sınırları içinde geçerli olan 4. Grup arama ruhsatı geçtiğimiz ay dolmuş olmasına rağmen, süre Ocak 2021 tarihine kadar uzatıldı. Şirketin ruhsat süresinin uzatılmasının da şaibeli bir gelişme sonrası olduğunu aktaran Nurettin Yılmaz süreci şöyle anlattı:

“Bu şirket Ağustos’un sonunda yaylalarımızda sondaja başladı. Bu tarihten önce İl Özel İdaresi ‘turizm yolu-yayla yolu’ adı altında o bölgede yol yaptı, ardından bir baktık ki şirket araçları yaylalara çıkmış. Biz sondaj alanlarına giderek iş makinelerinin üzerine pankartlarımızı astık, maden istemediğimizi söyledik. Bundan birkaç gün sonra gece vakti şirketin sondaj makineleri yanmış. Tabii bizi suçladılar, ifade verdik jandarmaya. Biz ise ruhsat süresi dolmak üzere olan şirketin süreyi uzatmak için yangını bilinçli olarak çıkardığını düşünüyoruz ki yangın gerekçe gösterilerek ruhsat süresi Ocak 2021’e kadar uzatıldı.”

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.