Ana Sayfa > Haberler > Ağaçlandırma Günü’nde Kirazlıyayla’da Ağaç Katliamı!

Ağaçlandırma Günü’nde Kirazlıyayla’da Ağaç Katliamı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü öncesi madenci şirket Bursa’da ağaç katliamına başladı. Kirazlıyayla halkı, erken saatlerde ağaç kesimi için jandarma eşliğinde bölgeye gelen iş makinelerinin yanına yaklaştırılmadı. Heyelan bölgesinde başlatılan ağaç kesiminde bir kepçe, yaklaşık 15 metre yükselikten aşağıya yuvarlanarak devrildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü öncesi Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde ağaç katliamı tekrar başladı. ‘Rekor’ adı altında 83 milyonun dikileceği günün öncesi madenci şirket bölgede jandarma eşliğinde ağaç kesmeye başladı.

Kirazlıyayla’da yıllardır maden işleten Meyra Madencilik adlı şirket cevher zenginleştirme ve atık tesisi çalışmalarına yeniden başladı. Bölge halkının itirazı üzerine mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı vermiş, şirket bölgeden ayrılmıştı. Son olarak Bursa 1. İdare Mahkemesi, bilirkişilerin çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararının teknik olarak yetersiz olduğuna ve projenin bölgeye vereceği zararları tespit etmesine rağmen bölge halkının itirazlarını reddetti.

BÖLGE HALKI: “BİZİM DİRENİŞİMİZ SÜRECEK”

Mahkeme kararı üzerine bölgeye gelen şirket jandarma eşliğinde çalışmalara başladı. Köylülerin çalışmaların yapıldığı alana girmesi jandarma tarafından engellendi. Köyün giriş ve çıkışları jandarma tarafından kapatılırken destek vermek için köye gitmek isteyen çevrecilere ise izin verilmiyor. Köylüler ise pazara dahi gidememekten, köyün içerisinde rahatça dolaşamamaktan dert yandılar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu raporu, heyelan riski taşıyan bölgeyi de kapsıyor. Şirket ise, bu bölgeye atık barajı kurmak istiyor.

Bölge halkından Mustafa Çakır, “Şirketin çalışma alanına jandarma bizi yaklaştırmıyor. Köy meydanında toplandık. Ağaç kesiyorlar. Bizim direnişimiz sürecek” dedi.

“ADALET VARSA BİZİM İÇİN DE UYGULANMALI”

Bilirkişilerin tespitlerinin mahkeme tarafından görmezden gelinmesine tepki gösteren Recep Sarı, “Sabah saatlerinde çevik kuvvet ve jandarma geldi. Çalışma alanını kuşattı. Mahkemenin kendi atadığı bilirkişilerine rağmen adalet sağlanmadı. 35 sayfa rapor hazırladılar. Bu projenin buraya yapılamayacağını belirttiler. Hadi biz cahiliz, dinlemiyorsunuz. Kendi atadığınız, uzmanları bilirkişileri niye dinlemiyorsunuz. Biz yargıya baskı yapıldığını düşünüyoruz. Adalet varsa bizim için de uygulanmalı” ifadelerini kullandı.

Ağaç kesiminde bir kepçe, yaklaşık 15 metre yükselikten aşağıya yuvarlanarak devrildi.

DOĞA DA İZİN VERMİYOR!

Kirazlıyayla köyünde, köylülerin tepkisine rağmen kurulmak istenen Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı projesi için şirket, 35 dönümlük arazide ağaç kesimine başladı. Bilirkişi heyetinin de raporunda ‘heyelan bölgesi’ olduğunu vurguladığı alanda ağaç kesimi yapan şirketin kepçesi 15 metreden yuvarlanarak devrildi. ANKA’nın haberine göre, kaza esnasında kepçe operatörü son anda aracı terk ettiği için kazada kimse yaralanmadı.

Gelişmeler üzerine kazaya ilişkin Yenişehir Çevre Platformu ironik bir açıklama yaparak, firmanın iş güvenliği önlemi alıp almadığını bilmedikleri belirtilerken, “Bu bölge zaten haritalarda heyelan bölgesi olarak geçiyordu. Bunun tehlikesini başından beri söyledik” denildi. Mahkemenin itibar göstermediği 7 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda da, ağaç kesimine başlanan arazinin heyelan bölgesi olduğu uyarısı yapılmıştı. Köylüler daha önce de bölgede çok fazla toprak kaymasının yaşandığını belirttiler. Yenişehir Çevre Platformu’nun açıklaması şöyle:

“Köydeki dostlarımızdan öğrendiğimize göre bugün akşam saatlerinde atık barajı bölgesinde kesilen ağaçların köklerini çıkaran kepçe metrelerce yüksekten Sarıyar deresine yuvarlanmış. Bu bölge zaten haritalarda heyelan bölgesi olarak geçiyordu. Bunun tehlikesini başından beri söyledik. Umuyoruz ki kepçe operatörü emekçi kardeşimizin durumu iyidir. Firma gerekli önlemleri almış mı bilmiyoruz. İş güvencesi önlemleri yeteri kadar alınmış mıydı sorusu akıllara geliyor. Bu durum bölgede yaşanacak bir kazanın elim sonuçlarını düşündürüyor. Bu kaza gevşek toprak yapısından dolayı gerçekleştiyse kepçeyi tutamayan toprak 3.780.000 m3 hacimli atığı nasıl tutacak?”