Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği’nden tepki: Kuyucular ve Beyköy halkına kesilen para cezaları geri alınsın!

Kuyucak ve Beyköy‘de JESlere karşı direnen yurttaşların sosyal mesafe bahanesi uydurularak para cezası kesilmesine yurt genelinde tepkiler yükseldi. Konuyla ilgili yetkilileri hukuksuz faaliyetler içindeki JES firmalarını cezalandırmayıp, direnen halka para cezası keserek halka gözdağı vermekle eleştiren Ekoloji Birliği, yetkilileri adalete davet ederek “para cezaları geri alınsın” çağrısında bulundu.

JES firmalarının hukuk dışı girişimleri ile adeta JESlerin işgali altına giren Aydın ilinde, Kuyucular ve Beyköy‘de JESlere karşı direnen yurttaşların sosyal mesafe bahanesi uydurularak para cezası kesilmesine yurt genelinde tepkiler yükseldi. Konuyla ilgili yetkilileri hukuksuz faaliyetler içindeki JES firmalarını cezalandırmayıp, direnen halka para cezası keserek halka gözdağı vermekle eleştiren Ekoloji Birliği, yetkilileri adalete davet ederek “para cezaları geri alınsın” çağrısında bulundu. Ekoloji Birliği, açıklamasında haklı bir davanın para cezaları ile durdurulamayacağı, halkın yıldırılamayacağını ifade etti. AYÇEP’in ve direnen halkın yannda olduklarını bildiren Ekoloji Birliği‘nin açıklaması şöyle:

HUKUKSUZ JES’LERE KARŞI MÜCADELE MEŞRU BİR HAKTIR, CEZALAR GERİ ALINSIN!

Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş. (KARKEY), Aydın ilinin  Kuyucular Köyü yakınlarında bir jeotermal kaynak arama faaliyeti yürütmek istemektedir.  Firmanın halihazırda Umurlu’da iki adet jeotermal enerji santralı bulunmaktadır.  Firmanın faaliyette bulunmak istediği alan köylülerin ekip biçtiği tarım alanları içerisinde, mandalina bahçelerine, zeytinliklere bitişiktir ve Koçak Çayı kenarındadır. Köyün mezarlığı ve evleri de sondaj alanına çok yakındır. Köylüler sondaj alanına yakın bir yere direniş çadırlarını kurarak projeye tepkilerini göstermiştir. Firma bu süreçte faaliyete başlayamamıştır. Ancak KOVİD-19 pandemi sürecini fırsat bilen şirket iş makinalarını taşıyarak faaliyete başlamıştır. Firma’nın usulsüz bir şekilde çalışmaya başlama girişimlerine köylüler tepki göstermiş ve arbede yaşanmıştır. KARKEY A.Ş., sondaj alanına atık havuzu yapmış, yeterli önlem almadan faaliyete geçmiştir. Akışkan atığın dere kenarından dere suyuna karıştırıldığı tespit edilmiş, görüntülenmiş ve ilgili mercilere şikayet edilmiş ancak ne yazık ki yetkiler tarafından hiçbir işlem yapılmamıştır. Firma pervasızca faaliyetine devam etmektedir.  AYÇEP, bu süreçteki tüm yapılan hukuksuzluklar için gerekli yasal girişimleri başlatmıştır. Ancak firma bu yasal girişimlerin sonucunu beklemeden faaliyetini sürdürmektedir.

Aydın ilinde faaliyet gösteren jeotermal enerji santrallarının zararlarını gören ve yaşayan köylülerin söz konusu projeye rızaları yoktur. Kendilerine sorulmadan yapılmak istenen ve yaşam alanlarını zehirleyecek olan bu projeye karşı çıkmaktadırlar.  Firmanın bu alanda çalışmasını istemeyen ve direnen başta kadınlar olmak üzere köylülere ve AYÇEP yöneticilerine idari para cezaları kesilmiştir. Efeler Kaymakamlığı İlçe Jandarma Komutanlığı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na muhalefetten, sosyal mesafeye uymamak, maske takmamak vb. gerekçelerle 35 köylüye 3150’şer TL idari para cezası kesmiş bulunmaktadır.

YETKİLİLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Bu cezaların esas gerekçesi kadınların ve köylülerin mücadele kararlılıklarını kırma çabasıdır.  Bursa-Kirazlıyayla’da yaşam alanlarına sahip çıkan köylü kadınların ifadeye çağrılarak denetimli serbestlik ile cezalandırılmaları, Çanakkale-Kirazlı’da yaşam savunucularına 100 bin TL’ye varan para cezaları ve gözaltı girişimleri aynı baskıcı anlayışın ürünüdür.

Covid-19 pandemi sürecinde vatandaşın evden çıkamamasını fırsat bilen iktidar, maden ve enerji şirketlerinin faaliyetlerini ekonomik paketlerle desteklerken halkı ve köylüleri açlığa mahkum etmiştir. Pandemi süreci ekolojik yıkım projeleri için bir fırsat olmuştur.  Bu süreçte kamu ve halk yararı hiçe sayılmış ve sermayenin çıkarları gözetilmiştir.

Aydın Kuyucular ve Beyköy köylüleri 11 Haziran 2020 günü (bugün) Cumhuriyet Savcılığı’na başvurarak, gerçekte kendi yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklardır. Ekoloji Birliği olarak; Kuyucular ve Beyköy köylüleri ve bileşenimiz AYÇEP’in yanındayız. Baskılar ve cezalar bizleri asla yıldıramayacak, mücadelemiz kararlılıkla sürecektir.

YAŞAM ALANLARINI YOK EDEN JEOTERMAL ENERJİ SANTRALLARI ACİLEN KAPATILMALI VE KÖYLÜLERE VERİLEN CEZALAR GERİ ALINMALIDIR!