Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği’nden Çağlayan Adliyesi önündeki etkinlikte gözaltına almalara tepki

Gözaltındaki 5 Boğaziçi üniversiteli öğrenciye destek için İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde yapılan etkinlik sırasında kaymakamlığın yasak kararı gerekçe gösterilerek 9 kişi gözaltına alındı. Savcılık, sabah saatlerinde adliyeye çıkarılan Halkevcileri ev hapsi istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti. Hakimlik ise 9 kişiyi de adli kontrolle serbest bıraktı.

Türkiye’nin her yerinden 66 ekoloji örgütünün dayanışması ile oluşan Ekoloji Birliği’nin YK üyesi ve Halkevleri MYK üyesi olan Rüya Kurtuluş, dün (11 Şubat) İstanbul Çağlayan Adliyesi’nin önünde, Boğaziçi öğrencilerine ve gözaltına alınan öğrencilere destek olduğu için 8 kişi ile birlikte gözaltına alındı.

İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi eylemlerinde tutuklanan 11 kişinin serbest bırakılması talebiyle yazılama yaptıkları için gözaltına alınan 5 öğrencinin dün Çağlayan Adliyesi’ne getirildiği sırada, basın açıklaması yapmak isteyen gruba polis müdahale etmiş, yaklaşık 25 kişilik gruptan 9 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltındaki 9 kişi bugün (12 Şubat) emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi. Savcılık ifadelerinden sonra ev hapsi istemiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilmelerinin ardından, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Gözaltına almaların ardından, yapılan müdahaleye tepki gösteren Ekoloji Birliği, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını isteyen bir tepki açıklaması yapmıştı. Açıklamasında Türkiye’nin her yerinden 66 ekoloji örgütünün dayanışması ile oluşan Ekoloji Birliği’nin yürütme kurulu üyesi olan Rüya Kurtuluş’un, dün Çağlayan Adliyesi’nin önünde, Boğaziçi öğrencilerine destek vermeleri ve gözaltına alınan öğrencilere destek oldukları için gözaltına alındığını belirterek gözaltına almayı kınarken, tüm gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi. Ekoloji Birliği‘nin açıklaması şöyle:

Gözaltındakiler Derhal Serbest Bırakılsın!

Türkiye’nin her yerinden 66 ekoloji örgütünün dayanışması ile oluşan Ekoloji Birliği’nin yürütme kurulu üyesi olan Rüya Kurtuluş, dün Çağlayan Adliyesi’nin önünde, Boğaziçi öğrencilerine destek verdikleri ve gözaltına alınan öğrencilere destek olduğu için gözaltına alındı.

Her yerde ve her fırsatta yaşam alanlarını tarumar edenlere karşı verdiğimiz haklı mücadelemizin emekçisi, bütün canlıların dostu yoldaşımız, Kuzey Ormanları’ndan Kazdağları’na, Karadeniz’in vadileri ve yaylalarından İstanbul’da yapılmak istenen “rant kanalı”na kadar bütün mücadelelerde her zaman yan yana durduğumuz, anayasa tarafından teminat altına alınmış olan yasal hakkını kullanan arkadaşımız Rüya Kurtuluş derhal serbest bırakılmalıdır.

Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin kayyum rektöre karşı gösterdikleri demokratik itirazları, demokrasi isteyen her bireyin ortaklaştığı bir taleptir.

Doğayı ve yaşamı savunmaktan, demokrasi ve özgürlüklerden vazgeçmeyeceğiz

Vadilere, ormanlara, belediyelere, okullara, sivil toplum kuruluşlarına kayyum atanmasına, halkın iradesinin yok sayılmasına tepki göstermek ve protesto etmek, uluslararası hukuk normlarına konmuş imzalarla da teminat altına alınmış haklar ve özgürlükler kapsamında son derece meşrudur.

Savcılık önce ifadesi alınıp serbest bırakılacağını bildirdiği arkadaşımızı, İstanbul Valiliği’nin gece yarısı yaptığı açıklama ile terörizm ile ilişkilendiren bir dosyayı bir anda ortaya çıkararak, gözaltı gerekçesini anlaşılmaz ve usullere aykırı şekilde, keyfi bir uygulama ile değiştirmiştir. İddiaya göre gerekçe Rüya Kırtuluş’un 20 Eylül’de Fransız Lape Hastanesi önünde gerçekleştirilen Kanal İstanbul eyleminde yaptığı “İstanbul halkının çoğunluğu bu projeye karşı. Niye bu kadar sağırsınız? Sağır sultan o Saray’da altın kaplama musluklarını göstersin diye mi? O sağır sultan kendi iktidarı devam etsin, üç beş tane patron zengin olsun diye mi? Oralardan bize şov yapsın diye mi? Halkın başını ezsin diye mi? bunun için mi çalışıyorlar” konuşmasıdır. Yürütme Kurulu üyemiz Rüya Kurtuluş tüm gözaltılardakilerle birlikte derhal serbest bırakılmalıdır!

Bir kere daha haykırıyoruz: Yaşam alanlarını savunmaktan demokrasiden ve özgürlüklerden vazgeçmeyeceğiz.

#SesimiziKesemezsiniz

Adli Kontrol Şartı İle Serbest Bırakıldılar

Öte yandan, 11 Şubat günü yaşanan gelişmede gözaltındaki 5 üniversiteli öğrenciye destek için gittikleri Çağlayan Adliyesi önünde, kaymakamlığın yasak kararı gerekçe gösterilerek gözaltına alınan 9 kişi, savcının son anda karar değiştirmesi üzerine serbest bırakılmadı. İstanbul Valiliği de sürece müdahale ederek gece 23.16’da Halkevleri üyelerini hedef gösteren bir açıklama paylaştığı ve valiliğin bu açık müdahalesi ile savcının karar değişikliğinin eş zamanlı olarak gerçekleştiği ileri sürüldü.

Bugün ise (12 Şubat) savcılık, sabah saatlerinde adliyeye çıkarılan gözaltındaki kişileri ev hapsi istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti. Hakimlik ise 9 kişiyi de adli kontrolle serbest bıraktı. Bütün gözaltındakilere serbest bırakılmaları ile birlikte bu kez de yurt dışına çıkış yasağı ve imza şartı getirildi.

Ekoloji Birliği yürütme kurulu üyesi Rüya Kurtuluş serbest bırakılmasının ardından adliye çıkışında açıklama yaptı