Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Virüs salgını bile iktidarı durduramadı!

Ekoloji Birliği: Virüs salgını bile iktidarı durduramadı!

Tartışmaların odağındaki Kanal İstanbul Projesi’nin etki alanında kalan tarihi Odabaşı ve Dursunköy köprülerinin taşınarak başka bir alanda tekrar inşa edilmesi işi için corona virüsü salgınına rağmen bugün ihaleye çıkılıyor. Siyasi iktidarı korona virüsünün bile inadından vazgeçiremediği eleştirisinde bulunarak ihaleye tepki gösteren Ekoloji Birliği, bir kez daha “Kanal İstanbul Projesi’ni durdurun” çağrısında bulundu.

Şaibeli ve tartışmalı yönleriyle pek çok açıdan eleştirilen, bilim dünyası ve hukukçular ile ekoloji örgütlerinin “bir yıkım projesi” olarak tanımladığı “Kanal İstanbul Projesi” ihale aşamasında. Korona virüsü yüzünden tüm dünya karantina altındayken bile siyasi iktidar bu tartışmalı projeyi uygulama inadından vaz geçmeyip, böyle bir ortamda ihaleye çıkarılıyor.

KÖPRÜLER SÖKÜLEREK TAŞINACAK

İhale için hazırlanan özel teknik şartnamede, işin amacı “Kanal İstanbul projesi etki alanında kalan Başakşehir’deki tarihi Odabaşı ve Arnavutköy’deki Dursunköy köprülerinin korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasının sağlanması için sağlam bölümlerinin sökülerek taşınması, eksik bölümlerinin tamamlanması ilkesine dayalı projelerinin hazırlanması” olarak açıklandı.

Gelişmeler üzerine bir açıklama yayınlayan Ekoloji Birliği, korona virüsü yüzünden tüm dünya karantina altındayken, bu ortamın tartışmalı ve şaibeli projenin lehine bir fırsat gibi kullanmak istenmesine tepki gösterdi. Ekoloji Birliği, “korona virüsü bile iktidarı durduramadı” başlığı ile yaptığı açıklamasında; ekolojik, ekonomik ve siyasi yönleri ile pek çok olumsuz etkileri olacağını belirttiği köprü ihalesi yanında Kanal İstanbul projesinden vaz geçilmesi çağrısında bulundu.

Ekoloji Birliği‘nin konu ile ilgili bugün yaptığı açıklaması şöyle:

VİRÜS SALGINI BİLE İKTİDARI DURDURAMIYOR!

“Dünya korona virüsü salgını nedeniyle boğuşuyor, ülkemizde insanlar evlerinde çıkamıyor. “Evde kal” çağrıları yapılırken, iktidar rant için çalışmalarını eksik etmiyor. Halk can derdinde iktidar ihalelerle sermaye gruplarına olanak tanımaya devam ediyor.

AKP iktidarının ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ısrarla yapılacak dediği Kanal İstanbul projesinin ön hazırlığından olan tarihi Odabaşı ve Dursunköy köprülerinin taşınması için yapılan ihale kabul edilemez bir yıkımdır. Köprüler başka bir yere taşınmak isteniyor. Tarihi, kültürel miras olduğu yerde anlamlıdır. Hasankeyf’in taşınması gibi köprülerin de taşınmak istenmesi tarihi mirasa saygısızlıktır. İhaleye giren firmalar ve teklifleri de şöyle. Artulu Mimarlık, geçersiz; Mukarnas Mimarlık 500 bin; Hasan Fehmi Şahin 550 bin; Safir Jeo Teknik 507 bin; Altıparmak Mimarlık 408 bin TL.

Kanal İstanbul projesinin ilk gündeme geldiği günden bu yana yürüyüşler, insan zinciri, toplantılar, tartışmalar yapıldı. Projeye için ülkenin dört bir tarafından itiraz dilekçeleri verildi. İktidar halkın bu hassasiyetini görmek istemiyor. Ekolojik yıkım umurunda değil. Düşündükleri doğayı ve yaşam alanlarını rant alanı olarak değerlendirmek. Bunu şiddetle ret ediyoruz. Mücadelemizin süreceğini bir kez daha yineliyoruz.

Virüs nedeniyle çeşitli kamu harcamalarının durdurulduğu bugün, ihalenin yapılması bir çelişkidir.

“Kanal İstanbul” projesinin ekolojik, ekonomik ve siyasi yansımaları, etkileri tartışıldı. Bilim insanlarının, odaların, derneklerin, ekoloji mücadelesi içinde bulunanların yapılan tartışmalarda ileri sürdüğü tehlikeler halk tarafından kabul gördü ancak, iktidar yanlış kararında ısrar ediyor.

Virüs saldırısına kaynak sorunu tartışılırken bu ihale halkın sağlığına bakışı da göstermektedir. Bugün kanala değil, sağlığa bütçe ayırma zamanı.

Çağrımızı yineliyoruz: Ekolojik, ekonomik ve siyasi olumsuz etkileri olacak köprü ihalesi yanında ‘Kanal İstanbul Projesi’nden vaz geçin.”