Ana Sayfa > Haberler > Çöp tesisine karşı direnen Emine Elik tutuklandı

Çöp tesisine karşı direnen Emine Elik tutuklandı

Ordu Çaybaşı İlçesi İlküvez Mahallesi’nde Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin çevreye verdiği zararlara karşı sürdürülen çadırlı direniş devam ederken, direnişçilerden Emine Elik tutuklandı.

Ordu ili Çaybaşı İlçesi İlküvez Mahallesi’nde Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin çevreye verdiği zararlar nedeniyle çadır direnişi başlatılmıştı. Çadır nöbetçilerinden Emine Elik önceki gün tutuklandı.

Yaklaşık üç aydır çöp tesisinin sularına ve ormana verdiği zararların kendilerini rahatsız ettiğini vurgulayarak çadır direnişi başlatan İlküvezliler, virüs salgını nedeniyle çadırda 3-5 kişiyle nöbet tutmaya devam ediyordu. 24.03.2020 Salı günü çadırın yıkılacağı duyumu üzerine çadır alanında toplanan İlküvezliler içinden Emine Elik tutuklandı.

“Tesise yanaşmama cezasını ihlal”

Çadır direnişinin önemli isimlerinden olan Emine Elik, Ordu Valisinin köylülerle yaptığı toplantıda “Şov yapıyorsunuz” ifadesine alındıklarını ve rencide olduklarını belirtmiş, Ünye’de yapılan basın açıklamasında Ordu Valisine seslenerek tepki göstermişti. Emine Elik hakkında daha önce mahkeme tarafından tesisse 300 metreden fazla yaklaşmama cezası verilmişti. Tutuklanma gerekçesi de “mahkeme kararını ihlal” olarak gösterildi.

Mahkeme Kararı

Hakkında verilen karara göre Emine Elik, iş ve çalışma hürriyetini ihlal, hakaret ve daha önce verilen çöp tesisine 300 metre yaklaşmama cezasını 10 metre yaklaşarak ihlal ettiği suçlarından tutuklandı. Öte yandan Çöp tesisinin bitişiği arazinin eşi İbrahim Elik’e ait olduğu halde, Emine Elik’in köyden olmadığı garip bir şekilde iddia edilmesi de çok manidar.

“Hakaret etmedi, toprak bizim”

Emine Elik’in eşi İbrahim Elik, “Çadır kurulan arazi bizim. Toprak eşime ait. Babasından kaldı. Eşim arazisi üzerinde bulunuyor. Çöp tesisinin bulunduğu köydeniz. Eşim kimseye hakaret etmedi, sürtüşmedi. Çöpün bizi zehirlemesine izin vermeyeceğiz. Toprağımıza, suyumuza sahip çıkıyoruz. Burası bizim vatanımız. Suçumuzun ne olduğunu bilmiyoruz. Doğa katliamı var, mücadele ediyoruz. Serbest kalması gerekir. Eşim hakkında daha önce tesise 300 metreden fazla yaklaşmama cezası verildi. Buna itiraz ettik üst mahkeme daha karar vermedi. Buna rağmen mahkeme kararını ihlal ettiği iddia ediliyor. Tahliye talepli dilekçemizi avukatımız aracılığıyla verdik.” dedi.

SON DAKİKA GELİŞMESİ:

Emine Elik tahliye edildi: Bu arada haberinizin yayına girmesi sonrasında edindiğimiz bir son dakika gelişmesi oldu. Saat 17.15 itibarıyla edindiğimiz bilgiye göre; Emine Elik tahliye edildi. Bilgilerimize göre; tahliye kararında yapılan haksız tutuklamaya yönelik tepkiler ve itirazlar etkili oldu. Tutuklama kararına yönelik verilen itiraz dilekçesi sonrasında ise Emine Elik tahliye edildi…

Fotoğraflar: Ünye Medya Ajans ve Alo TV