Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: “Veto yetmez, termik santraller kapatılmalı”

Ekoloji Birliği: “Veto yetmez, termik santraller kapatılmalı”

Termik santrallere filtre takılmasını erteleyen ve 2,5 yıl daha havayı kirletme izni veren yasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edilmesine ilişkin bir açıklamada bulunan Ekoloji Birliği, kararı “yetersiz” bulduğunu belirtti. Ekoloji Birliği’nin açıklamasında Kanal İstanbul projesi de hatırlatılarak, veto kararı ile çevre ve insan sağlığı gözetiliyormuş gibi görünüm yaratılırken, Kanal İstanbul projesi konusundaki ısrarın ise bir çelişki olduğuna dikkat çekiliyor.

Ekoloji Birliği basına yaptığı açıklamasında, termik santrallere filtre takılmasını erteleyen ve 2,5 yıl daha havayı kirletme izni veren yasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edilmesi kararının “yetersiz” olduğunu belirtti. Ekoloji Birliği tarafından bugün basına yapılan açıklamada, veto etme kararının önemli bir adım olarak görülmesine rağmen, “veto yetmez, termik santraller kapatılmalı” denildi.

Ekoloji Birliği’nin açıklamasında Kanal İstanbul projesi de hatırlatılarak, yasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aynı zamanda Genel Başkanlığını yaptığı AKP’nin tasarısı olduğuna da dikkat çekildi. Açıklamada, bu nedenle bir yanda kendi partisinin onayladığı yasa için verilen veto kararı ile çevre ve insan sağlığı gözetiliyormuş gibi görünüm yaratılmaya çalışılırken, diğer yanda “Kanal İstanbul” projesindeki ısrarın ise bir çelişki olduğu vurgulanıyor.

Ekoloji Birliği tarafından bugün basın ve kamuoyunun dikkatine sunulan konuyla ilgili açıklama şöyle:

TERMİK SANTRALLERE VETO YETMEZ, ACİLEN KAPATILMALIDIR!

TBMM’de AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla on beş termik santrallere filtresiz çalışma süresinin uzatılmasına yönelik çıkarılan yasa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edildi. Ekoloji Birliği olarak, “Veto yetmez, kapatılmalıdır” diyoruz.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söz konusu yasa çalışmasından tasarı Meclis’e getirilmeden önce haberinin olmadığı düşünülemez.  Bu durum parti işleyişine aykırıdır. AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın onayıyla gelen yasa, yine AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. Ancak sözünü tutmayan Meclise yönelik çok çeşitli tepkiler oldu. Yasanın Meclis’ten geçmesinden sonra Ekoloji Birliği olarak bizler de Cumhurbaşkanı’na yasanın veto edilmesi çağrısında bulunduk ve ayrıca santralların da kapatılmasını istedik.

Daha önceki açıklamamızda: “Rehabilite edilmeyen söz konusu 15 santral acilen kapatılmalı, ölüm saçmalarının önüne geçilmelidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı denetim görevini yerine getirmeye çağırıyoruz. Senenin uzun bir süresinde kirlilik değerlerinin çok üzerinde çalışan bu santralların göz göre göre halkı kanser etmesi kabul edilemez. Genel Başkanı olduğu AKP’nin ve koalisyon ortağı MHP’nin oyları ile geçmiş olmasına rağmen biz yine de Cumhurbaşkanı’nı söz konusu yasayı onaylamamaya davet ediyoruz” demiştik.

Termik santraller, filtresi olsa da bacalarından zehir yaymaya devam edecektir. İnsan sağlığının yanında doğayı kirleten, iklim krizini büyüten etkenlerden biri olan termik santrallerin kapılarına kilit vurulmalıdır.

Ekoloji Birliği olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “vetosunun” önemli bir adım olduğunu düşünsek de, kamuoyu baskısının etkisini unutmamak gerekir.

Cumhurbaşkanı bir yandan termik santrallerin süresinin uzatılmasını veto edip “duyarlılık” gösterisi yaparken, diğer yandan bir ekolojik yıkım ve talan projesi olan “Kanal İstanbul”da ısrarcı olmaktadır.

Ekoloji Birliği olarak bir kez daha vurguluyoruz: Veto yetmez, termik santraller kapatılmalıdır! Kanal İstanbul Projesi’nden de vazgeçilmeli ve yeniden gündeme getirilmemelidir!

EKOLOJİ BİRLİĞİ