Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Termik Santrallere bu izni verenler tüm ölümlerin vebalini taşıyacaktır

TERMİK SANTRALLER ÖLÜM SAÇMAYA DEVAM EDECEK!

Toplam 15 termik santrale 4’üncü kez havayı kirletme izni verilmesine dair teklif AKP ve MHP’nin oyları ile bugün TBMM’de kabul edildi. Böylece 15 adet termik santrale “baca filtresi takmadan” 2 buçuk yıl daha çalışma, havayı kirletme, yurttaşı zehirleme izni verildi. 2013’ten beri çevre yatırımlarını gerçekleştirme taahhütlerini yerine getirmeyen yandaş enerji şirketlerince işletilen termik santraller Haziran 2022 yılına kadar havayı kirletmeye devam edebilecek.

Konu ile ilgili olarak karara sert tepki gösteren Ekoloji Birliği bir basın açıklaması ile verilen kararı kınarken, “Bu yasaya evet oyu veren milletvekilleri kirli hava nedeniyle yaşamını yitiren tüm canlıların vebalini taşımaktadır” dedi. Ekoloji Birliği‘nin bugün kararın ardından yaptığı basın açıklaması şöyle:

MECLİS SÖZÜNÜ TUTMADI!

“Rehabilitasyonu gereken 15 termik santrale havayı kirletmesine izin veren Torba Yasa AKP ve MHP’li milletvekillerin oylarıyla Meclisten geçti. Daha önce de Meclisin gündemine gelen ve “Madde 45” diye anılan yasa maddesi için bu kez termik lobisinin yoğun baskısı ağır bastı ve vekiller halkın değil termik lobisinin çıkarlarını gözetmeyi tercih ettiler.

AKP’li ve MHP’li milletvekiller daha önce halka verdikleri sözü tutmadı. Söz konusu santrallar 2,5 yıl daha filtre takmadan çalışacak ve havamızı, suyumuzu, topraklarımızı kirletmeye devam edecek.

AKP hükümeti bir kez daha doğadan, canlı yaşamından, halktan yana değil şirketlerin çıkarını gözetmiştir. Her gün havamızı kirleten, canlıların yaşam haklarını ellerinden alırken, Yatağan’da, Çanakkale Biga’da ve Aliağa’da olduğu gibi kültür varlıklarımızı da yok eden termik santrallere 2,5 yıl daha kirletme izni verilmesi asla kabul edilemez.

YASAYA EVET OYU VERENLERİN VEBALİ BÜYÜK!

Bu yasaya evet oyu veren milletvekilleri kirli hava nedeniyle yaşamını yitiren tüm canlıların ve yok olan kültür miraslarının vebalini taşımaktadırlar. Halkının sağlığını düşünmeyen, gözünü kar hırsı ve rant bürümüş talancı anlayışı ve 50. Maddeye olumlu oy vererek bu anlayışı destekleyen ve tüm vekilleri kınıyoruz.

İklim krizinin hem ülkemizi hem de tüm dünyayı ciddi anlamda etkilediği bir dönemde, karbon salımı nedeniyle krizin daha da derinleşmesine yol açan termik santrallar tüm dünyada yasaklanırken bizim ülkemizde bırakın yasaklanmayı, yenileri planlanıp eskiler ise rehabilite edilmeden çalışmaya devam ettirilmektedir.

Rehabilite edilmeyen söz konusu 15 santral acilen kapatılmalı, ölüm saçmalarının önüne geçilmelidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı denetim görevini yerine getirmeye çağırıyoruz. Senenin uzun bir süresinde kirlilik değerlerinin çok üzerinde çalışan bu santralların göz göre göre halkı kanser etmesi kabul edilemez.

Genel Başkanı olduğu AKP’nin ve koalisyon ortağı MHP’nin oyları ile geçmiş olmasına rağmen biz yine de Cumhurbaşkanı’nı söz konusu yasayı onaylamamaya davet ediyoruz.

Türkiye, enerji politikalarını gözden geçirmeli, tüm termiklerden ve nükleerlerden bir an önce vazgeçmelidir. Enerji verimliliği ve tasarrufu politikalarını acilen uygulamalı, zorunlu enerji gereksinimini doğaya zarar vermeyen, kamu yararı gözetilen, halkın onayı alınan, talana yol açmayan yenilenebilir enerji kaynakları ile sağlanmalıdır.

Yenilenebilir enerji diye savunulur olmasına rağmen, talan ve yıkım projelerine dönüştürülen HES, JES ve RES projelerindeki mevcut talan ve yıkımın da önüne geçilmesini istiyoruz.

15 TERMİK SANTRAL ACİLEN KAPATILSIN!
TEMİZ HAVA HAKTIR!”

İŞTE O TERMİK SANTRALLER VE SAHİPLERİ

Doğaya ve insan sağlığına geri dönülemez zarar verecek olan, filtresiz çalışmaları için 2,5 yıl ek verilen termik santraller, kapasiteleri ve sahiplerinin isimleri ise şöyle:

• Afşin-Elbistan (Maraş) – 1.355 MW kapasiteli – Çelikler Holding
  • Seyitömer (Kütahya) – 600 MW kapasiteli – Çelikler Holding
  • Tunçbilek (Kütahya) – 365 MW kapasiteli – Çelikler Holding
  • Orhaneli (Bursa) – 210 MW kapasiteli – Çelikler Holding
  • Afşin-Elbistan (Maraş) – 1.440 MW kapasiteli – EÜAŞ (Kamu)
  • 18 Mart (Çanakkale) – 320 MW kapasiteli – EÜAŞ (Kamu)
  • Çayırhan (Ankara) – 620 MW kapasiteli – Ciner Enerji
  • Kangal (Sivas) – 457 MW kapasiteli – Konya Şeker