Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği Salihli’de halka yapılan saldırıyı kınadı

Ekoloji Birliği Salihli’de halka yapılan saldırıyı kınadı

Manisa’nın Salihli ilçesi Hacıbektaşlı mahallesinde, kurulması planlanan jeotermal elektrik santrali için önceki gün yasal olmayan yollarla hukuksuz bir şekilde çalışmalara başlamak isteyen Sanko şirketine halkın karşı çıkışı dün (26 Ağustos) jandarma ve polis müdahalesi ile bastırılmak istendi. Yapılan sert müdahale sırasında son bilgilere göre 38 kişi göz altına alınırken, CHP Manisa milletvekili Bekir Başevirgen gazlı saldırı sırasında baygınlık geçirdi ve hastaneye kaldırıldı. Bu arada bir kaç kadın da sinir krizleri geçirdi. Saldırı sırasında ayrıca plastik mermi de kullanıldı ve halktan bazı yaralananlar oldu.

Konuyla ilgili aynı gün bir basın açıklaması yapan Ekoloji Birliği, en yasal ve demokratik haklarını kullanmak isteyen halka karşı orantısız güç uygulanarak yapılan saldırıyı kınayarak, “hem doğa talanına karşı yaşam alanlarına, hem de hukuksuzluğa karşı insanca yaşam haklarına sahip çıkmak isteyen Hacıbektaşlıların sonuna kadar yanındayız” dedi.

Ekoloji Birliği tarafından “Halka yapılan saldırıyı kınıyoruz, Salihli Hacıbektaşlı halkının yanındayız” sözleri ile ifade edilen basın açıklaması şöyle:

Sağlıklı çevrede yaşam hakkı en temel insan hakkıdır

“Yaşam alanlarını korumak için direnen Salihli halkına yapılan jandarma-polis saldırısını şiddetle kınıyoruz.

Salihli’nin Hacıbektaşlı Mahallesi’nde konutların yanı başına yapılmak istenen JES’e karşı aylardır direnen mahallelinin kararlı direnişleri sonuç vermiş ve şirket geçtiğimiz aylarda çalışmalarını durdurmuştu. Önceki gün SANKO şirketinin alana kamyonlarla iş makinelerini taşımak istemesin üzerine yurttaşlar buna engel olmak için yeniden nöbete başlamışlardı. SANKO şirketinin verdiği dilekçe sonrası bugün sabah saatlerinde işletme alanına giden yolun üzerine serdikleri üzümlerle direnen, ellerinde döviz ve pankartlarla JES istemediklerini ortaya koyan yurttaşlara jandarma ve polis saldırısı gerçekleştirildi.

Anayasanın verdiği sağlıklı çevrede yaşama hakkına sahip çıkan yurttaşlara yapılan bu saldırı tamamen hukuksuzdur. Halkın vergileri ile maaşlarını alan jandarma ve polise, havasını, suyunu, toprağını korumak için direnen halka saldırı emri verilmesi ve bu hukuksuz emirle halkın gazlarla ve copla darp edilmesi kabul edilemez. Jandarma ve polis SANKO şirketinin güvenlik gücü gibi davranmayı bırakıp, kendilerini var eden halkın yanında yer almalı, sağlıklı çevrede yaşama mücadelesine asla kem gözle bile bakmamalıdır. Unutulmasın ki halka saldırı emri verenlerin ailesi, çoluk çocukları da o topraklarda yaşıyorlar.

Doğa için, insanca yaşam hakkı için direnenlerin sonuna kadar yanındayız

Ekoloji Birliği olarak bir kez daha Salihli Hacıbektaşlı halkının yanında olduğumuzu, mücadelelerini ülkenin dört bir yanındaki bileşenlerimize taşıyarak sahipleneceğimizi duyururuz. Halka saldıran, gözaltı yapan, gaz sıkan polis ve jandarma ile bu emri verenlerin yargılanarak gerekli cezaların verilmesini istiyoruz.

Yaşam mücadelesi kutsaldır! Yaşam hakkı en temel insan hakkıdır.
Yaşam alanını korumak için direnen halk baş tacı yapılmalıdır.”

EKOLOJİ BİRLİĞİ