Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın yanındayız!

Ekoloji Birliği: Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın yanındayız!

Hükümetin salgın politikasını eleştiren Prof. Dr. Kayıhan Pala hakkında Valilik talebiyle Uludağ Üniversitesi tarafından soruşturma başlatılmasını kınayan Ekoloji Birliği, Prof. Dr. Pala’ya sahip çıkarak, soruşturma kararına tepki gösterdi.

Hükümetin salgın politikasını eleştiren Prof. Dr. Kayıhan Pala hakkında Valilik talebiyle Uludağ Üniversitesi tarafından soruşturma başlatılmasını kınayan Ekoloji Birliği, basın ve kamuoyuna yönelik yaptığı açıklamasında Prof. Dr. Pala’ya sahip çıkarak, soruşturma kararına tepki gösterdi.

Prof. Dr. Pala, haziran başında hayata geçirilen “yeni normal”e ilişkin eleştiri ve kaygılarını sıralamıştı. Prof. Dr. Kayıhan Pala hakkında açılan soruşturmaya sosyal medyada tepki gösterildi. O tepkilerden bazıları:

“Prof. Dr. Pala’nın yanındayız” sözleri ile Ekoloji Birliği adına eş sözcüler Süheyla Doğan ve Coşkun Özbucak tarafından yapılan açıklama şöyle:

PROF. DR. KAYIHAN PALA‘NIN YANINDAYIZ!

Türk Tabipler Birliği (TTB) Koronavirüs İzleme Grubu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala hakkında “halkı yanlış bilgilendirmek” ve “halkı paniğe yönlendirmek” suçlamalarıyla soruşturma açılmıştır. Bursa Valiliği tarafından Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunulmuş, ardından Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevsizlik kararı verilen dosya gereği için Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü’ne gönderilmiş ve Üniversite Rektörlüğü de soruşturma açmış bulunmaktadır.

Prof. Dr. Pala, nisan ayında yerel bir internet sitesinde yapılan söyleşide gerçek vaka ve ölüm sayılarının açıklananın çok üzerinde olduğunu belirtmiş ve hayata geçirilen “yeni normal”e ilişkin eleştiri ve kaygılarını sıralamıştı.

Prof. Dr. Pala, bir bilim insanının yapması gerekeni yapmış, halka gerçek bilgileri aktarmış ve doğruları söylemiştir.  İktidarın güdümündeki basın ve yayın organlarından gerçekleri öğrenemeyen halk ancak yurtsever bilim insanlarımızın korkusuz açıklamaları sayesinde doğruları öğrenebilmektedir. Halkın doğruları öğrenmesini istemeyen iktidar, daha önce Yard. Doç. Dr. Bülent Şık olayında olduğu gibi bilim insanları üzerinde baskı uygulamaktadır.

Türkiye’de vaka sayısı 200 binlere yaklaşırken iktidarın bilim insanları ile değil, pandemi ile uğraşması gerekmektedir.  Yeterli tedbirler alınmadan ekonomik kaygılarla ve sermaye sınıfının yararına hızla yapılan normalleşme hamleleri ağır sonuçlar doğurabilir.

EKOLOJİK YIKIMA KARŞI DA BİR AKTİVİST OLARAK MÜCADELE VERİYOR

Prof. Dr. Pala, ekolojik yıkımların insan ve çevre sağlığına etkileri konusunda da bilimsel çalışmalar yapmakta ve Bursa’daki tüm ekolojik yıkım projelerine karşı aktif olarak mücadelenin içinde yer almaktadır.

Prof. Dr. Pala’ya yapılan suçlama hekimlik değerlerine, TTB’ye ve hepimize yapılmış sayılır. Halkın sağlığı, ülkenin geleceği söz konusu olduğunda bilimin ışığında her türlü eleştirel değerlendirmeyi yapmak TTB’nin ve oluşturduğu kurulların varlık nedenidir. Prof. Dr. Kayıhan Pala ve TTB COVID-19 İzleme Kurulu’nda yer alan bütün hekimlerin de en az Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyeleri kadar açıklama ve değerlendirmelerini yapma hakları vardır. Bilim insanları pandemi koşullarında pek tabidir ki konuşacak ve halkı bilgilendirecektir. Bilimin ve bilim insanlarının konuşmasının engellenmesi kabul edilemez.

Prof. Dr. Pala halktan ve doğrulardan yana bir bilim insanıdır ve cezalandırılması değil ödüllendirilmesi gerekir.

Ekoloji Birliği olarak, Prof. Dr. Pala’ya açılan bu soruşturmayı kınıyor ve soruşturmanın bir an önce sonlandırılmasını istiyoruz. Prof. Dr. Pala’nın ve savunduğu değerlerin yanındayız.